Ankara'daki kum fırtınasının nedeni ortaya çıktı

Ankara'nın Polatlı ilçesinde meydana gelen toz fırtınası, ilçeyi karanlığa bürüdü. Ani gelişen kum fırtınasının nedenine ilişkin açıklama yapan CNN Türk meteoroloji editörü Bünyamin Sürmeli, "Bu kum fırtınasını oluşturan neden uzunca bir süredir yağış olmaması ve ani yükselen basınç dalgaları olabilir" dedi.

Ankara'daki kum fırtınasının nedeni ortaya çıktı
Ankara'daki kum fırtınasının nedeni ortaya çıktı
GİRİŞ 12.09.2020 18:05 GÜNCELLEME 12.09.2020 18:10
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Ankara'nın Polatlı ilçesinin karanlığa gömen ani kum fırtınasının nedenini CNN Türk meteoroloji editörü Bünyamin Sürmeli anlattı. Sürmeli, hava olayının kuraklık ve ani yükselen basınç dalgaları yüzünden yüzünden meydana gelmiş olabileceğinin söyledi.

 

 

Polatlı'yı vuran kum fırtınasının ardından CNN Türk canlı yayına bağlanan meteoroloji editörü Bünyamin Sürmeli, ''Fırtınaları bu seviyede yaşamamız artık bizim anormal normalimiz haline gelmeye başladı. Akdeniz'de nasıl hortumlar arttıysa, rüzgarlar da kuvvetleniyor. İç Anadolu hortum oluşabilen, fırtınaların oluşabildiği bir coğrafya. Dolayısıyla bu tür ani rüzgarlar, ani basınç dalgaları meydana gelebiliyor. Bu kum fırtınasını oluşturan muhtemelen şundan olabilir; uzunca bir süredir yağış yok.'' dedi.

"RÜZGARDA ANİ SIÇRAMALAR OLDU"

 

 

Sürmeli ifadelerine şu şekilde devam etti: Bugün itibariyle bir günlük ve akşam saatlerine yönelik yağış beklentisi vardı ama bu yağış sıcaklık artışıyla beraber kendini gösteren bir yağış demiştik. Rüzgarlar da yaklaşık 35-40 kilometreler civarında, ancak çok kısa bir süreliğine rüzgar anlık bir sıçrama yaşıyor. Rüzgarın hamlesi dediğimiz; 50-55 km'ye çıkmış durumda. Bu da o rüzgar sebebiyle anlık sıçrama sebebiyle bu seviyelere gelmiş durumda.

Önümüzdeki iki saat içerisinde 6-7 sularında rüzgar yine 20 km'ye inmiş olacak. Kum fırtınasının tamamen ortadan kalkması zor, etkisini sürdürüp sonrasında ömrünü tamamlayacaktır. En az saat 6'ya kadar bu kuvvetli rüzgarın devam etmesi, sonra da kademeli olarak aşağıya inmesini bekliyoruz. Muhtemelen bu kum fırtınasını yapan bu rüzgar.

"KUM FIRTINASININ NEDENİ UZUN SÜREDİR YAĞIŞ OLMAMASI"

Fırtınaları bu seviyede yaşamamız artık bizim anormal normalimiz haline gelmeye başladı. Akdeniz'de nasıl hortumlar arttıysa, rüzgarlar da kuvvetleniyor. İç Anadolu hortum oluşabilen, fırtınaların oluşabildiği bir coğrafya. Dolayısıyla bu tür ani rüzgarlar, ani basınç dalgaları meydana gelebiliyor. Bu kum fırtınasını oluşturan muhtemelen şundan olabilir; uzunca bir süredir yağış yok. Çok kurak gidiyor, toprak çok kurumuş durumda.

Ekim ve Kasım'da ciddi kurak geçecek. Yaz boyunca birçok üreticiden de duymuşsundur; orta ve güney bölgelerin üç dört aydır damlanın düşmediği yerler var. Bu kadar kuraklık ardından böyle kuvvetli bir rüzgar ve yükselici harekete meydana geliyor. Bu zamanda da kum fırtınaları oluşabiliyor. Bizim coğrafyamız için, oluşabilecek sistem hareketlerini de göz önünde bulundurduğumuzda bizim coğrafyamız için olası durumlar."

 

KAYNAK: CNN TÜRK
YORUMLAR 14
  • OSMANLI -71 3 yıl önce Şikayet Et
    ABD nin kalleş silahı HAARP !!!
    Cevapla
  • Mete 3 yıl önce Şikayet Et
    Adamlar ne kadar büyükmüş ya bu ABD herşeyi yapabiliyorlar ama covide bı çare bulamadılar. Depremler hastalıklar fırtınalar hepsini ABD yapıyor. Ama kendi ülkelerindeki fırtınalara çare bulamıyorlar en hayret verici tarafı da o kendi ülkelerindeki doğal afetleri kim yapıyor acaba. (Mutlak güç sahibi Allah'tır. Allah dilemeden dalından bir yaprak dahi düşmez. )
    Cevapla
  • okan 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah cc biz günahkar kullar kendimize gelelim diye gücünü gösteriyor
    Cevapla
  • Anlayana 3 yıl önce Şikayet Et
    Haarp sistemi ani ısı değişikliğine neden olur, teknolojik bir afet daha ama doğal değil emin olunuz
    Cevapla
  • huseyin 3 yıl önce Şikayet Et
    Sanki görmüş gibi emin yazmış. Haarpa inanacağına transformers robotlarına inan. Daha akıllıca olur.
    Cevapla
  • Gurbetçi Elazığ 3 yıl önce Şikayet Et
    Ankara bir menur şehri hafta sonları çogu evde olurlar her bir memur hafta sonu bir fidan dikse Bu gün bu tablola karşılamazlardı. Bu yanlızca ankara için geçerli degil her il için söylüyorum.. Hemde dogaya çıkıp fiziki temastanta corondan da korunmuş olursunuz..
    Cevapla
  • orhan 3 yıl önce Şikayet Et
    çölleşme artıyor buna önlemler tüm iç anadoluda artırılmalı su projeleri sadece tarla sulama içme için olmamalı doğal alanlar için çalışmalar var ama çok artmalı
    Cevapla
  • Aklınyolu 3 yıl önce Şikayet Et
    Mesajı aldık. Türkiye çölleşecek. Arabistan dan yer bakın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti