Kızılay ekibine saldırı: 1 şehit, 1 yaralı

Suriye'de savaş mağduru sivillere yardım taşıyan Kızılay ekibinin bulunduğu araca, plakasız iki araçta yüzleri maskeli kişiler tarafından çapraz ateşle saldırı düzenlendi. Saldırıda bir Kızılay görevlisi şehit olurken, bir görevli ise yaralandı. Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık da konu ile alakalı açıklamalarda bulundu.

GİRİŞ 14.09.2020 11:48 GÜNCELLEME 14.09.2020 14:32
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış

Olay, sabah saatlerinde Türk Silahlı Kuvvetleri'nin düzenlediği Fırat Kalkanı Harekatı ile terör örgütlerinden temizlenen El Bab bölgesine giden 3 kişilik Türk Kızılayı ekibinin bulunduğu araca, Çobanbey-El Bab bölgesi arasında plakasız iki araç içerisindeki yüzleri maskeli ve kamuflaj kıyafeti giymiş kişiler tarafından çapraz ateş açıldı. Kızılay'a ait olduğu bilinen araca yönelik düzenlenen saldırıda Kızılay'ın El Bab Sevgi Mağazası'nda çalışan bir Kızılay personeli hayatını kaybetti. Araçta bulunan bir Kızılay görevlisinin yaralandığı saldırıdan, bir görevli ise yara almadan kurtuldu. Saldırganların kaçmasının ardından yaralanan Kızılay görevlisi Çobanbey Hastanesi'nde tedaviye alındı. Hayati tehlikesi bulunmayan Kızılay görevlisinin Türkiye'ye sevk edileceği belirtildi.

MSB'DEN AÇIKLAMA: KANI YERDE KALMAYACAK

MİLLİ Savunma Bakanlığı, Suriye'de Kızılay aracına teröristlerce yapılan saldırıyı lanetleyerek, "Şehidimizin kanı yerde kalmayacak, teröristler bu saldırının hesabını misliyle ödeyecektir" açıklamasını yaptı. 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "Suriyeli kardeşlerimize insani yardım ulaştırmak üzere Suriye’nin kuzeyinde bulunan Kızılay ekiplerimizin aracına teröristlerce ateş açılmış, kalleş saldırıda 1 Kızılay personeli şehit olmuş, 1 personel de yaralanmıştır. Bu alçak saldırıyı şiddetle lanetliyoruz.  Uluslararası hukukta dokunulmaz olan bir yardım kuruluşuna bile saldıracak kadar alçalan teröristlerin yakalanması için karadan ve havadan her türlü tedbir alınmaktadır. Şehidimizin kanı yerde kalmayacak, teröristler bu saldırının hesabını misliyle ödeyecektir" denildi.

KIZILAY BAŞKANI'NDAN İLK AÇIKLAMA

Kızılay Başkanı Kerem Kınık da şu açıklamayı yaptı:

"Kimliği belirsiz, plakası olmayan askeri kamuflaj giymiş ve yüzleri örtülü, silahlı saldırganlar bölgede Kızılayımızın üzerinde amblemi bulunan, Uluslararası Hukuk tarafından dokunulmazlığı garanti altına alınmış, üzerinde Kızılay yelekleri bulunan, insani yardım personellerini hedef aldılar.

Bu olay 2011 yılından bu yana Suriye içinde bulunan ve sadece buradaki sivillerin acısını dindirmeye çalışan tüm insanlığa yapılmış bir eylemdir. Bu terör eylemini lanetliyoruz. Bölgede yüzlerce projemiz, elimizi uzattığımız milyonlarca insan var. Uluslararası insancıl hukukuk bize verdiği koruma hakları ve BM’nin ilgili kuruluşlarının koordinasyonuyla gerçekleştirmekteyiz. Devletimizin yerel unsurlarıyla ve Suriye’nin yerel unsurlar ile eşgüdüm halinde bu faaliyetlerimizi gerçekleştirmeye gayret ediyoruz.

Milyonlarca insanın insani yardıma muhtaç olduğunu biliyoruz."


KIZILAY BAŞKANI'NDAN AÇIKLAMA

Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, yapılan saldırıyı şiddetle kınadığını belirterek, "Uluslararası hukukla korunması gereken, üzerinde belirgin bir şekilde Kızılay amblemi taşıdığı için uluslararası insancıl hukuka göre dokunulmazlığı bulunan Kızılay personeline yapılan alçakça saldırıyı şiddetle kınıyorum. Ülkemizin de çabalarıyla saldırganların en kısa zamanda yakalanacağına inanıyorum. Tüm Kızılay camiasına başsağlığı diliyorum" dedi. Kızılay Başkanı, Kerem Kınık'ın saldırı haberinin ardından bölgeye hareket ettiği belirtildi.

KIZILAY BAŞKANI'NDAN YENİ AÇIKLAMA

Twitter hesabından da bir mesaj yayımlayan Kınık, "Saat 9:15’te Suriye Kızılay insani yardım ekibimizin üzerinde Kızılay amblemi olan aracına El Bab yolu üzerinde bir saldırı düzenlendi. Saldırıda bir Kızılaycı arkadaşımız şehit oldu, bir arkadaşımız da yaralandı. Diğer arkadaşımız yara almadan kurtuldu. Saldırıyı lanetliyoruz. El Bab’da bulunan ve yoksul insanlara yardım yapmak için açtığımız sosyal marketimizde çalışan insani yardım görevlilerimize yapılan terör saldırısı insanlığı hedef almış vahşi bir eylemdir. Amblem taşıyan araç ve personelimizin hedef alınması insanlık adına gerçekten çok korkunç. Kızılay Suriyede sadece daha fazla insan acısı olmasın diye çabalıyor. Kızılay Suriyede kim olduğuna bakmaksızın şimdiye dek milyonlarca sivile yardım etti, koruma sağladı. Ve tüm bu çalışmalarını BM ve İnsani ortakları ile uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde yürüttü. Şehit olan fedakar Kızılaycı arkadaşımıza Allah’tan rahmet, ailesine ve hareketimize sabır ve baş sağlığı, yaralı arkadaşımıza da acil şifalar diliyorum. Kızılay ve insani yardım çalışanları çatışma bölgesinde de olsa hedef değildir, hedef alınamaz! Acımız gerçekten büyük" ifadelerini kullandı.

 
KAYNAK: AJANSLAR
YORUMLAR 22
  • söz bitti 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin. o katillerin anasını ağlatın. bu kadar.
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Suriyede huzuru ve güveni sağlamadık mıydı?
    Cevapla
  • fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    öylemi olmuştu?
    Cevapla
  • OSMANLI TORUNU 3 yıl önce Şikayet Et
    RABBİM Onlarıda Onları Destekleyen Kansızlarıda Kahretsin bende kızılay emeklisiyim
    Cevapla
  • M. Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin, şehadetini kabul etsin..
    Cevapla
  • Trabzon uşağı 3 yıl önce Şikayet Et
    Elleri kırılsın, bu zihniyete lanet olsun inşaAllah amiiiin aminn amiiiin Şehidimizin ŞEHADETİNİ Rabbim cc kabul etsin inşaAllah amiiiin aminn amiiiin aminn amiiiin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...
İsmail Saymaz: Bir binayı almayı beceremeyenlere iktidarı teslim ederler mi?