Osmanlı padişahlarının sır gibi saklanan gizemli yolu halka açıldı

Topkapı Sarayı'nın uzun yıllardır kapalı olan bölümlerinden biri daha artık halk tarafından da görülebilecek. "Büyük Biniş" olarak bilinen, sonradan "At Rampası" olarak da adlandırılan ve sadece padişahların at ile geçişine mahsus olan özel yol, ziyarete açıldı.

Osmanlı padişahlarının sır gibi saklanan gizemli yolu halka açıldı
Osmanlı padişahlarının sır gibi saklanan gizemli yolu halka açıldı
GİRİŞ 18.09.2020 07:36 GÜNCELLEME 19.09.2020 07:29
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Topkapı Sarayı'nın en dikkat çeken dış yapılarından Adalet Kulesi'nin hemen dibindeki yol, padişahların halkın arasına karışmak istediklerinde dikkat çekmeden "tebdil-i kıyafet" (kıyafet değiştirerek) ile sokağa çıkış yaptıkları yol olarak biliniyor. Yine padişah Divan-ı Hümayun'un toplandığı kubbealtı bölümüne gitmek istediğinde bu yolu da kullanabiliyordu. Sanat tarihçisi ve müze uzmanı Doç. Dr. Deniz Esemenli bu yolun çok uzun süredir ziyarete kapalı olduğunu belirterek "Burası padişahlara mahsus bir yol. Padişah at üstünde gider bu yoldan. 'Büyük Biniş' olarak adlandırılır. Padişahların bazen 'tebdil-i kıyafet' ederek yani kendilerinin padişah olduğunu fark edilemeyeceği kıyafetler giyerek saraydan dışarı çıkıp halkın arasına karıştıkları olur. İşte o zamanlarda bu yolu kullanırlardı" dedi.

 

"DENETİME BU KAPIDAN"

 

Tarihçi Necdet Sakaoğlu da bu yolun tarihi kimliğinin altını çizerek şunları söyledi: "Osmanlı padişahları İstanbul'u gezmeyi çok severler. Bir denetimdir bu geziler aynı zamanda. O yüzden gizlidir. Padişahın saraydan çıktığının bilinmemesi gerekir. Bu emniyet tedbirleri cihetinden de elzemdir. Dolayısıyla padişahlar böylesi denetim gezilerine tebdil-i kıyafet ile çıkarlardı. Genelde derviş veya tüccar kılığına girer, bu yolu kullanarak saraydan çıkarlardı. Bu yol etraftan görünmeyecek bir vasıfta. Padişahın muhafızları yolun sonunda bekler, yapılan plana göre tertibat alırlardı. Bu yol 'biniş hasekisi' denilen saray görevlisinin mesuliyetindeydi. Sarayda başka biniş kapıları da var ama burası padişaha mahsus olduğu için ve de en uzun, en muntazam yol olduğu için ‘Büyük Biniş’ olarak adlandırılmış."

KAYNAK: HÜRRİYET GAZETESİ
YORUMLAR 9
  • Ziya 3 yıl önce Şikayet Et
    İyi ki Osmanlıyım elhamdülillah
    Cevapla
  • Bora 3 yıl önce Şikayet Et
    Arada bir bizim yoneticilerimiz de tebdili kiyafet halkın arasına girmeli
    Cevapla
  • Ruhsar şenpinar 3 yıl önce Şikayet Et
    Devlet yönetiminden taviz vermemiştir Kolay değil 620 yıl yaşamak öyle ki Osmanlı nın başarısı buradadır Ahilik teşkilatını başarıyla devam ettirmiştir Esnaf teşkilatı bozulmamalı Şimdiyle kıyaslamak mümkün mü Tımar sistemini de başarıyla yürütmüştür Fakat her devlet.gibi o da sonlanmıştır Tarihte sonsuz bir devlet yok Tımar dedim uzun yıllar devlet kasasını korumibs
    Cevapla
  • Yolcu 3 yıl önce Şikayet Et
    Ecdadıma hayranım...
    Cevapla
  • Recep Y 3 yıl önce Şikayet Et
    hayran olunmazmi.. Minetle aniyorum
    Cevapla
  • DİRİLİŞ 3 yıl önce Şikayet Et
    Padişahlarımıza Bize böyle bir Tarihi bıraktıkları için Minnettarız.Onların Mübarek Ruhları için EL FATIHA.
    Cevapla
  • Engin 3 yıl önce Şikayet Et
    Böyle bilgilere ihtiyacımız var yeni neslin tarihimizi öğrenmesi gerekir buralara pandemi sonrası okul turları duzenlenmeli
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!