Prof Dr. Yılmaz: Maske takmayanları 30 santimlik hortum bekliyor

Virüs nedeniyle akciğeri tahrip olan ve nefes almakta güçlük çeken hastaların imdadına 30 santimetre uzunluğunda ve serçe parmak kalınlığındaki solunum hortumu yetişiyor.

GİRİŞ 19.09.2020 20:11 GÜNCELLEME 19.09.2020 21:44
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Koronavirüs hastaları, belirtilerinin ardından yaptırdıkları testin sonucu pozitif çıkınca tedavi süreci başlıyor.

Yaşı genç ve evde karantinadayken iyileşebilecek hastalar evlerine gönderilirken, durumu biraz daha ciddi olan hastalar ise hastane bünyesinde özel olarak ayrılan birimlerde tedaviye alınıyor.

SOLUNUM GÜÇLÜĞÜ TEDAVİ ŞEKLİNİ DEĞİŞTİRİYOR

Tedavide hekimlerin dikkat ettiği en büyük faktör ise hastanın rahat bir şekilde nefes alabilmesi ve kronik hastalığının olup olmadığı. Virüsün akciğerleri ve bağışıklık sistemini büyük ölçüde etkilemesi nedeniyle hastalık ileri evrelerde solunum güçlüğü yaşatabiliyor.

Bu durumda tedavinin şekli değişiyor.

HORTUM AKCİĞERLERE İTİLİYOR

Nefes almakta güçlük çeken hastalar için ilk aşama maskeyle makineye bağlamak suretiyle solunum desteği vermek oluyor.

Hastalık ilerler ve akciğerlerde daralma meydana gelirse tedavinin boyutu ve yöntemi de değişiyor.

30 santimetre uzunluğunda ve bir serçe parmak kalınlığındaki hortum hastanın ağzından ciğerlerine kadar itiliyor. Bu işlemi yapabilmek için koronavirüs hastası tamamen uyutulup, kasları geçici süreyle felç ediliyor.

MAKİNEYE BAĞLI NEFES ALIYOR

Geçici felç işleminin nedeni ise itme sırasında normal bir insanın bilincinin dayanamayacağı kadar acı verici olması.

Akciğerlere kadar itilen bu hortum sonrasında yeniden makineye bağlanarak hastanın ciğerlerine oksijen ve kuru hava veriliyor.

Bu işlemler sırasında hastanın nefes alma işlemi tamamen makineye bağlanmış oluyor.

CİDDİ BİR OPERASYON

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi koronavirüs yoğun bakım servisi sorumlusu Prof. Dr. Murat Yılmaz, bu hortumun çok ciddi operasyon olduğunu ve normal bir insanın bünyesinin kaldıramayacağı acılar verdiğini söyledi.

DÜNYALARI VERSENİZ KİMSE KABUL ETMEZ”

Yılmaz, “Bunu bir insanın tolere etmesi çok zor. Bu hortumu gönüllü bir insana sorsak, ‘Bundan nefes almak ister misin?’ diye, dünyaları versen kimse kabul etmez. Ben istemem bunun içinden nefes alabilmeyi. Kurallar belli. Maske, fiziki mesafe, el yıkama. Kalabalık ortamlarda bulunmayın. İşiniz yoksa dışarı çıkmayın. İşiniz varsa da en kısa sürede eve dönün. ‘Bu hastalık bana gelmez, gençlik hastalığı değil’ demeyin.” şeklinde konuştu.

ÇOK SAYIDA HASTA KULLANMAK ZORUNDA

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi anestezi ve reanimasyon asistanı Keyvan Hanifi de çok sayıda hastaya bu yöntemi uygulamak zorunda kaldıklarını ve ağızdan akciğere kadar uzun bir hortumun salınmasının oldukça zor olduğunu kaydetti.

 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 18
  • Seher 3 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Murat Yılmaz size gerçekten çok teşekkür ederim. Bu sizin deyiminizle hortum olayını böyle açık bir şekilde anlattığınız için. Annemi geçen yıl zatüre yüzünden kaybettim. Son bir ayını entübe olarak geçirdi ve solunum cihazıyla nefes aldı. Onu her öyle görüşümde kahroldum, acı hissetmediğini umdum. Siz şimdi neler yaşadığını böyle anlatınca keşke doktoruna solunum cihazından çıkarın artık acı çekmesin demediğim için kendime küfür ediyorum şuan. Size temel tıp eğitiminiz sırasında insan psikolojisi anlatılmıyor mu. Bu yöntem sadece ama sadece corana virüsten korunmak için maske takmayı ihmal edenler için mi kullanılıyor. Azcık geniş düşünün be.
    Cevapla
  • Ahmet Dilek 3 yıl önce Şikayet Et
    hortum süleyman geri geldi...
    Cevapla
  • Malatyalı 3 yıl önce Şikayet Et
    Doğanbey isimli yorumcumuz. Siz hala olayın yani virüsun ciddiyetini kavrayamamışsınız. Yaklaşık bir ay önce bende covid19 yani koronaya yakalandım. Bu hastalalığa galiba yakalanmadınız. İnşallah yakalanmazsınız. Hasta olanlar çok iyi biliyor ne kadar zor bir süreç olduğunu. Gerçi hasta olmayanlar çok daha iyi biliyor bu coronayı!!!! Ben evde tedavi gördüm. İlk üç gün ağır geçti. İlk gün 16 hap yuttum. Sonraki günler 6 hap. Tabi siz bir odada 14 gün boyunca kalmadığınız için sıkıntıları anlayamıyorsunuz doğal olarak. Yorumunuzu yapmadan önce hasta olsaydınız inanın bu yorumu yapmaktan utanırdınız. Durumun vahametini anlatmak için bu haberler yapılıyor ki insanlar ciddiye alsın. Saygılar.
    Cevapla
  • osmanoğlu2023 3 yıl önce Şikayet Et
    Efendimiz boşuna namaz dualarında sağlık ve afiyet dileyiniz diye nasihat etmemiştir! demekki bu günleri görmüş olmalı Mevlam bütün hastalarımıza tez şifalar nasib etsin inşaAllah
    Cevapla
  • Ramaxan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu hortumu 140 bin karantina kaçağına göstermek lazım!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fatih Sondaj Gemisi, Göktepe-1 kuyusunda sondajına başladı
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı