AYM'den nafaka kararı: Kabul edilemez!

Anayasa Mahkemesi'nden flaş nafaka kararı geldi. AYM'nin nafaka kararında, boşandığı eşine ödediği yoksulluk nafakasının kaldırılması talebi reddedilen kişinin bireysel başvurusunu 'kabul edilemez' buldu.

AYM'den nafaka kararı: Kabul edilemez!
AYM'den nafaka kararı: Kabul edilemez!
GİRİŞ 23.09.2020 12:31 GÜNCELLEME 23.09.2020 12:31
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Antalya'da yaşayan bir kişinin, açılan davada boşandığı eşine ayda 225 lira yoksulluk nafakası ödemesine hükmedildi.

Eşinin mali durumunun iyi olduğunu ileri süren kişi, dava açarak nafakanın kaldırılmasını istedi. Davanın reddedilmesinin ardından temyiz üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.

Bozmanın ardından mahkeme 225 lira olan nafakayı aylık 125 liraya düşürdü.

Bu kararın Yargıtay tarafından onanmasının ardından eşinden boşanan kişi, nafakanın süresiz olması ve kaldırılmaması nedenlerinden dolayı "kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkı"nın ihlal edildiğini öne sürerek, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yaptı. 

Yüksek Mahkeme, başvuruyu, "İddiaların açıkça dayanaktan yoksun olması, başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez" buldu.

GEREKÇEDEN

İlk derece mahkemesinin nafakanın kaldırılmasını gerektiren koşulların oluşup oluşmadığını incelediği belirtilen gerekçede, tarafların ekonomik durumlarının da değerlendirildiği vurgulandı.

Gerekçede, mahkeme kararının, nafakayla ilgili kanun hükümlerine ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun "asgari ücret seviyesinde gelire sahip olunmasının yoksulluk nafakası bağlanmasını engellemeyeceği" yönündeki yerleşik içtihadına dayandığına işaret edildi.

Kararda yer verilen tespit ve unsurlar itibarıyla "kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkı" yönünden yargısal makamların takdir yetkilerinin sınırının aşıldığına ilişkin bulguya rastlanmadığı vurgulanan gerekçede, "Kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkına ilişkin devletin pozitif yükümlülüklerinin somut olayda yerine getirildiği, başvurucunun söz konusu hakkına yönelik açık bir ihlalin bulunmadığı sonucuna varılmıştır." tespitine yer verildi.

Gerekçede ayrıca, yargılama sürecinde başvurucunun, nafakanın süresine dair hiçbir şikayet belirtmediği, talepte bulunmadığı, böylece başvuru yollarının usulüne uygun tüketilmediği kaydedildi. 

YORUMLAR 6
  • kanayan yara 3 yıl önce Şikayet Et
    önce "yoksulluk" tarifinin yapılması lazım. hiç geliri olmaması mıdır, asgari ücret midir, asgari ücretin yarısı mıdır nedir? o zaman nafaka durumu netleşir. böyle bir mahkemenin verdiği kararı digeri bozup duruyor vs. bu ömür boyu nafaka işide akla mantığa sığar bir şey değil.
    Cevapla
  • poyraz 3 yıl önce Şikayet Et
    Erkek belli bir sure evli kalmis ayrilmis. ee daha niye eski esine bakicak? kendi hayatini kurmak icin calisicak birde bosandigi esine nafaka odiycek. hani kadin erkek esitligi? erkek nasil calisip kendine bakmaya calisiyorsa kadinda ayni sekilde kendine bakma cabasini gostermek zorunda
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    kadının durumu iyiyse neden erkek ödüyor. bu nasıl eşitlik
    Cevapla
  • Nedim 3 yıl önce Şikayet Et
    Süresiz nafaka erkeklere bir eziyettir boşandıktan sonra iş bitmiştir herkes yolunaaaaaa.
    Cevapla
  • Memed 3 yıl önce Şikayet Et
    Erkek ve kadın eşitliği var madem, niye nafakayı erkek ödüyor.
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Hem desınırsız. Ayrıca asgari ücreet bile alıyorsa yine ödeyecekmişiz. Bu ne ya.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başıboş köpek saldırıları devam ediyor! Yaşanan son Aydın'dan...
Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve enflasyon açıklaması