8 STK'dan çocuklar için pandemi önlemleri

Pandemi ülkeleri, milletleri, toplumları ve bireyleri derinden etkiledi. En çok etkilenen kesimi de her olayda olduğu gibi çocuklar oluşturuyor. Bu düşünceden yola çıkan Genç Gönüllüler Derneği, çocukları korumak amacıyla sivil toplum kuruluşlarının yaptığı çalışmaları derledi. “Çocukların ve Sivil Toplumun Salgın Hastalık Riskinden Korunması İçin İyi Uygulama Örnekleri” videosu rehber niteliği taşıyor.

GİRİŞ 25.09.2020 15:21 GÜNCELLEME 25.09.2020 15:26

Genç Gönüllüler Derneği, Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı desteğiyle çocukların ve sivil toplum gönüllülerin salgından korunması amacıyla bir çalışma yaptı. STK’ların pandemi döneminde çocuklarla ilgili çalışmalarını anlatan video, Beşirağa Gençlik Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında tanıtıldı.

 

 

STK’LAR NE YAPTI?

“Çocukların ve Sivil Toplumun Salgın Hastalık Riskinden Korunması için İyi Uygulama Örnekleri” başlığıyla hazırlanan videoda, 8 ayrı sivil toplum kuruluşunun salgın döneminde yaptığı çalışmalar masaya yatırılıyor. Toplumsal kalkınmaya çocuklardan başlayan okullarda faaliyet gerçekleştiren ve çocuklara haklarını öğreten vakıf ve derneklerin bu süreçte ne gibi önlemler aldığı ayrıntılı olarak anlatılıyor. Çalışmada Bilinçli Aile Mutlu Çocuk Derneği, Yetiştirme Çağındaki Çocukları Koruma Derneği, Öncü Gençlik ve Spor Kulübü, Sağlıklı Yeni Nesiller ve Yardımlaşma Derneği, Genç Gönüllüler Derneği, İstanbul Üniversitesi Çocuk Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi, Yeşilay ve JCI Genç Liderler ve Girişimciler Derneği örnek uygulamalarıyla yer alıyor. Çalışma hem çocukları hem de STK çalışanlarını ve gönüllülerini korumayı hedefliyor.

 

 

AMACIMIZ UFUK AÇMAK

Basın toplantısında konuşan Genç Gönüllüler Derneği Başkanı Eyüp Coşkun, pandemi sürecinde çocukların ve sivil toplum kuruluşlarının virüs riskinden korunması için iyi uygulama örnekleriyle ilgili bir çalışma yaptıklarını söyledi. Bu yöndeki programların derlendiğini aktaran Coşkun, “Burada en büyük amacımız ilham vermek, ufuk açmak ve her bir sivil toplum kuruluşunun, okul müdürünün, ebeveynin kendi önlemlerini almasıydı. Ailelerin çocuklarını tanıması ve doğru yönde bilgilendirmesi için farklı yöntemlere ihtiyaçları var. Umuyoruz ki bu video farkındalığı sağlayacaktır” diye konuştu. Coşkun pandemi döneminde  bütün yükün devlette, sağlık çalışanlarında ve eğitimcilerde olmaması gerektiğini belirterek “Biz bu düşünceyle bir şeyler yapıyoruz ve daha iyisini yapmak istiyoruz. Bu sürecin bir parçası olmayı arzu ediyoruz” dedi.

SPORDA TEMASSIZ DÖNEM

İyi uygulama örneklerinden biri Öncü Gençlik ve Spor Kulübü’nün çalışması. Öncü Spor Proje Koordinatörü Yaprak Avcı, Türkiye’de 74 ilde teşkilatlanmış bir kulüp olduklarını belirterek,13 branşta faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi.  Pandemi döneminde de çalışmalarına devam ettiklerini aktaran Avcı şöyle konuştu: 

“Salonlarımızın hijyenine dikkat ediyoruz. Giyinme odalarının tek tek kullanılmasını sağlıyoruz. Kişisel eşyaların kesinlikle paylaşılmamasını sporcularımıza öğretiyoruz. Bazı sporlarda da birebir teması önleyici çalışmalar yapıyoruz. Tekvandoda dövüş değil, pumse çalıştırıyoruz. Bu da hayali dövüş demek. Asla temasta bulunmuyoruz.”

GÖRME ENGELLİ ÇOCUKLARA MASALLAR

JCI Genç Liderler ve Girişimciler Derneği Kültür Şubesi Başkanı Fatma Nur Kaptanoğlu ise dünya genelinde 115 ülkede şubeleri bulunan bir dernek olduklarını ve Türkiye’de 25 şube ile faaliyet gösterdiklerini söyledi. Çocuklar için pek çok proje hayata geçirdiklerini aktaran Kaptanoğlu, “Pandemi döneminde de görme engelli çocuklar için sesli koronavirüs rehberi hazırladık. Masalda tamamen öyküleyerek çocuklara süreci anlatıyoruz. Önlemler ve korunma yollarını onların önüne hayal edebilecekleri şekilde koyuyoruz” diye konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!