'Tavuk döner tartışması' Meclis'te! Artık ağzı olan konuşmayacak

TBMM'nin yeniden açılmasıyla birlikte gıda alanında önemli kararların alınması bekleniyor. Meclis'e gelen torba teklifte, gıda konusunda uzman olmadan açıklama yapan kişilere cezalar öngörülüyor. Tarım ve orman arazileri bölünerek ruhsatsız hobi bahçeleri ise yasaklanıyor.

'Tavuk döner tartışması' Meclis'te! Artık ağzı olan konuşmayacak
'Tavuk döner tartışması' Meclis'te! Artık ağzı olan konuşmayacak
GİRİŞ 05.10.2020 13:20 GÜNCELLEME 05.10.2020 14:58
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Meclis'te gıda ve tarım alanlarında önemli değişiklikler içeren torba teklifin görüşülmesine çarşamba günü başlanacak.

 

 

Teklif, Prof. Dr. Canan Karatay ile tavukçuluk sektörü arasındaki kapışmayla sembolize olan gıda alanına yeni düzen getiriyor.

CEZALAR KESİLECEK

 

 

Hürriyet'ten Bülent Sarıoğlu'nun haberine göre, düzenlemeyle gıdalarla ilgili bilimsel dayanağı olmadan 'yanıltıcı yayın' yapan veya 'korku ve güvensizlik' oluşturanlara ceza verilecek. Gıda konularında uzman olmadan yanıltıcı bilgi verenlere 20 bin ila 50 bin lira arasında para cezası uygulanacak.

20 bin ila 50 bin lira arasında para cezası uygulanacak.

RUHSATSIZ HOBİ BAHÇELERİ YASAKLANIYOR

Torba teklifle tarım ve orman arazileri bölünerek kurulan ruhsatsız hobi bahçeleri yasaklanıyor. Teklif yasalaştığında valiliklerce hobi bahçeleri üzerinde tespit yapılacak. Ruhsatsız bahçelerin sahiplerine metrekare başına 10 lira ceza kesilecek.

Buraların eski haline döndürülmesi için sahiplerine 1 ay süre verilecek. İzinsiz hobi bahçeleri kaldırılmazsa ayrıca metrekare başına 30 lira ceza kesilecek. Sahiplerinin kaldırmadığı yapılar belediyelerce yıkılıp masrafı tazmin edilecek.

Belediyelerin yıkmadığı hobi bahçelerini bakanlık yıktıracak. Makaron, yaprak sigara kağıdı, sigara filtresi, alkol üretimi ve satışı da Tarım ve Orman Bakanlığı’nın denetimine alınıyor.

SAVCILIĞA TAŞINAN 'TAVUK DÖNER' KAVGASI

İç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, geçen yıl yaptığı açıklamalarda, "Tavuklar tavuk değil, onlar zaten hastalıklı. Başından beri tavuk dönere karşıyım. Tavuğu dönere dönüştürdüğünüz zaman kanser yapıyor. Tavuk döner olan büfelerin önünden geçerken bile midem bulanıyor” demişti.

Bunun üzerine tavukçuluk sektörü, satışlarının yüzde 30 azaldığını açıklamış, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) yönetimi, Karatay hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. TÜRES Başkanı Ramazan Bingöl, "Canan Hanım’a mı kaldı bu iş? Devlet ne iş yapıyor? O zaman işletmeleri kapatalım. Canan Hanım’ı dinlesin herkes. Bunun bir vebali olmalı” demişti.

Karatay ise “Ben halk sağlığı için konuşuyorum, siz tüccarsınız. Satışları düşmüş, oh çok sevindim. Şimdi yüzde 30 hastalıklar azalacak demektir” ifadelerini kullanmıştı. Savcılık, Karatay’ın açıklamalarının akademik bilgileri ışığında eleştiri niteliğinde olduğunu belirterek takipsizlik kararı vermişti.

YORUMLAR 13
  • sdc 3 yıl önce Şikayet Et
    Tavuk yememek için çabalıyorum hormonlu ve sağlıksız. imkanı olan köylerden genç horoz alsın biraz pahalı ama hem lezzet hem vitamin olarak market pilicinden on kat daha iyi canan hoca doğru demiş
    Cevapla
  • anadolu adamı 3 yıl önce Şikayet Et
    hobi bahçelerini yıkacak iseniz.... senelerdir yapımına neden izin verdiniz ....
    Cevapla
  • zafer gülten 3 yıl önce Şikayet Et
    Canan Karatay da para bol,5-6 tl lik tavuk dönere tezezzül etmez tabii.peki gariban ne yapsın,asgari ücretle gidip 20-30 dana döner mi yiyebilsin.Canan Hanım satacağı kitapların reklamını yapıyor.
    Cevapla
  • TRT World'e Destek 3 yıl önce Şikayet Et
    Birileri para kazanacak diye halkın sağlığı ile oynanmamalı. Sağlık paradan daha önemli. Özellikle abur cubur ürünlerimiz çok şekerli oluyor, şeker oranı kesinlikle düşürülmeli. Avrupa'da aşırı tatlı ürünleri kimse beğenmiyor artık. Sade hafif talı ürünler yapsın büyük gıda şirketlerimiz. Hafiflik yönünden örnek olarak süt dilimi gibi ürünler örnek verilebilir, şeker oranı fazla değil.
    Cevapla
  • ede 3 yıl önce Şikayet Et
    Hazır gıda, gıda değildir... Hafifi ağırı yok bu işin. Biraz mantık lütfen.
    Cevapla
  • temel 3 yıl önce Şikayet Et
    bence o yakalan gida etler meclis de bunlara yedirmek gerek demek orta da bu zaman kadar kanun bile yokmus alay eder gibi tek yaptiklari sey liste koymak gerisi yok ustelik miktar cok az ok firma icin zaten o para degil firmanin gelirinin yarisi kadar dersin ve agir hapis cezasi ve onun yiyen her halk tek tek dava ve yuklu para alma hakki verirsin kanun yapilir iken butun yiyecek dersin burda tavuk dersen bal yine devam onun iicn de kanun gerk diyorlar idi tam rezalet
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süper Lig devi büyük oynuyor! Di Maria ve Hermoso
İstanbul'daki 1 Mayıs gösterilerinde gözaltına alınan 65 şüpheliden 38'i tutuklandı