İHH’dan “Gardaşlık Zamanı” konvoyu

İHH İnsani Yardım Vakfı, kardeş ülke Azerbaycan’ın haklı davasında yanlarında olduklarını göstermek amacıyla “Gardaşlık Zamanı” sloganıyla İstanbul’da destek konvoyu düzenledi.

İHH’dan “Gardaşlık Zamanı” konvoyu
İHH’dan “Gardaşlık Zamanı” konvoyu
GİRİŞ 06.10.2020 15:08 GÜNCELLEME 06.10.2020 15:08

İHH İnsani Yardım Vakfı, Ermenistan'ın saldırıları karşısında Azerbaycan'a destek için konvoy düzenledi. Azerbaycan ve Türk bayraklarıyla süslenen, "Gardaşlık Zamanı" sloganıyla gerçekleşen konvoyda, sivil araçlar, Saraçhane Parkı'ndan, motorize ve Off-Road araçları ile İHH Genel Merkezi'nden hareket etti. Vatandaşlar da korna çalarak ve "Karabağ bizimdir, bizim kalacak" şeklinde slogan atarak konvoya destek verdi. Konvoy, Saraçhane, Şişhane, Taksim, Harbiye, Şişli, Mecidiyeköy, Barbaros Bulvarı, Beşiktaş, Dolmabahçe, Tophane, Karaköy ve Eminönü güzergahını takip ederek turunu Edirnekapı'da tamamladı.

 

 

“Tüm Türkiye tek yürek”

 

 

Vakıf merkezi önünde yapılan basın açıklamasında konuşan İHH Genel Sekreteri Durmuş Aydın, “Vakfımızın kuruluş yılından bu yana 28 yıldır dünyanın neresinde zulme uğramış tüm insanlık için faaliyet yürütüyoruz. Bugün ise zulme uğrayan kardeş ülke Azerbaycan için buradayız. Ermenistan tarafından işgale uğramış toprakların gerçek sahibi Azerbaycan halkına verilmesi için destek konvoyu için toplandık” dedi. 

Ermenistan’ın uluslararası hukuku çiğneyerek Azerbaycan topraklarını işgal ettiğini söyleyen Durmuş Aydın, “Birleşmiş Milletler’in bu işgali defalarca kınamasına rağmen Karabağ işgal altında. Uluslararası hukukun çiğnemesine rağmen, bu işgal devam etmektedir. İHH İnsani Yardım Vakfı olarak birçok gönüllümüzle, Off-Road araçlarla, motosiklet ekibimizle ve yüzlerce sivil araçla Azerbaycan halkıyla dayanışma içerisindeyiz. Şu an tüm Türkiye tek yürek olup Azerbaycan halkının haklı davasının yanında ve bir arada olduğumuzu gösteriyor” ifadelerini kullandı. Uluslararası camianın sessizliğini, halkların çığlıklarının bozacağını söyleyen Aydın, “Buradan tüm dünyaya sesleniyoruz, Karabağ hukuksuz şekilde işgal altında, bu işgale karşı Azerbaycan halkının yanında olmalarını istiyoruz. Umut ediyorum bu konvoy, Azerbaycan halkına moral olacaktır. Allah kendilerinin yanında olsun” açıklamasında bulundu.

Konvoylar hafta boyunca sürecek

Kardeşlik ruhuyla “Gardaşlık Zamanı” sloganıyla hafta içi Anadolu’nun birçok ilinde Azerbaycan’a destek konvoylarına devam edilecek.

 

AZERBAYCAN TOPRAKLARININ İŞGALİ SON BULMALI

Azerbaycan’a yönelik saldırgan tutumunu ve Azerbaycan topraklarını işgalini yıllardır sürdüren Ermenistan, yeniden sivillere yönelik saldırılara başladı. Ermenistan, son saldırılarıyla bölgede barışın ve huzurun önündeki en büyük tehdit olduğunu bir kere daha tüm dünyaya gösterdi. Bizler, her zaman olduğu gibi bugün de tüm imkânlarımızla Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanındayız.

Yıllardır Ermenistan’ın saldırganlığı karşısında gerekli ve yeterli tepkiyi ortaya koymayan uluslararası toplum, çifte standardını bir kez daha gösteriyor. Yaklaşık 30 yıldır ihmalkâr tutumunu sürdüren Minsk Üçlüsü de çözüm odaklı davranmaktan maalesef çok uzakta.

Azerbaycan-Ermenistan çatışmasının kökeni bir asır öncesine dayanıyor. Sovyetler Birliği döneminde Stalin, Azerbaycan sınırları içinde bulunan Dağlık Karabağ’da bir Ermeni özerk bölgesi oluşturma kararı verdi ve farklı bölgelerden çok sayıda Ermeni’yi buraya yerleştirdi. Sovyet Rusya’sının birçok yerde uyguladığı bu politika, Azerbaycan ve Ermenistan arasında 1980’li yıllardan sonra pek çok soruna ve çatışmaya yol açtı. Azerbaycan’a ait Dağlık Karabağ toprakları Ermenistan güçleri tarafından hukuksuz bir şekilde işgal edildi.

Sovyetlerin dağılması akabinde bağımsızlıklarını kazanan iki devlet arasında Dağlık Karabağ sorunu sıcak çatışmaya dönüştü. Ermenistan uyuşmaz tavrı ve anlaşmadan uzak talepleriyle bir sonuca ve çözüme ulaşılmasını bugüne kadar engelledi. Azerbaycanlı kardeşlerimiz ise sorunun çözümüne her zaman yapıcı yaklaştı, fakat zarar gören taraf hep onlar oldu.

1991 yılından bu yana bölgede yapılan hiçbir anlaşmaya uymayan ve her görüşme sürecinde Azerbaycan’a ait topraklara saldırmaya ve hukuksuz işgaline devam eden Ermenistan, 26 Şubat 1992’de Hocalı’da yakın tarihin en kanlı soykırımlardan birini gerçekleştirdi. Başlarında sonradan Ermenistan Devlet Başkanı seçilecek olan Serj Sarkisyan’ın bulunduğu Ermeni ordusu, çoluk çocuk demeden en az 613 kişiyi katletti. O dönem yaptığı bir açıklamada, “Azerbaycan sivilleri vuramayacağımızı düşünüyordu. Onlara bunun böyle olmadığını gösterdik!” diyen Sarkisyan, sivilleri hedef aldıklarını açıkça itiraf etti. Ermenistan bugün de bu tavrını sürdürüyor ve sivillere yönelik çok sayıda füzeli saldırı gerçekleştiriyor. Bu saldırılar karşısında uluslararası toplumdan ise yine hiçbir ses çıkmıyor.

Birleşmiş Milletler, 1993 yılı sonuna kadar Ermenistan’ın işgallerini kınayan 822, 853, 874 ve 884 sayılı kararları aldı, ancak Ermenistan bu kararların hiçbirine uymadı. 12 Temmuz 2020 tarihinde ise Ermenistan bu defa Azerbaycan’ın Tovuz bölgesine saldırdı. Saldırılarda biri general, üçü üst düzey rütbeli asker olmak üzere toplam 11 kişi şehit oldu. Azerbaycan bu saldırılar sonrasında topraklarını savunmak için Ermenistan’ın işgalci güçlerine karşı operasyon başlattı. 

Bizler dünyanın sessiz kaldığı Ermenistan’ın bu haksız ve hukuksuz saldırıları karşısında Azerbaycanlı kardeşlerimize destek olmaya devam edeceğiz.

Dünya kamuoyunun tepkisizliğinden cesaret bulan Ermenistan, hukuk tanımazlığını daha da arttırarak tüm uluslararası teamülleri hiçe sayan saldırılarına sivil yerleşim yerlerini vurarak devam ediyor. 

Bu saldırılar karşısında Azerbaycan Devleti ve milletinin haklı davasında yanlarında olduğumuzu, Azerbaycan’ın uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarının her platformda destekçisi ve savunucusu ocağımızı buradan bildirmek istiyoruz.

Tüm dünya ülkelerini, vicdan sahibi tüm insanları ve ülkemizdeki herkesi işgale ve zulme karşı verdikleri mücadelede kardeş Azerbaycan’ın yanında yer almaya çağırıyoruz.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'