Dolu yağışı saat kaçta başlayacak? Meteoroloji 8 Ekim perşembe günü için saat verdi

Yarın dolu yağışı saat kaçta başlayacak? Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) Trakya bölgesinde yurda girmesi beklenen soğuk hava dalgası sonrası dolu yağışı uyarısında bulundu. Trakya Kesimi, İstanbul, Balıkesir ve Çanakkale çevreleri ile Bursa'nın batı ilçeleri olmak üzere uyarıda bulunun MGM, dolu yağışının kaçta başlayacağını da belirtti. İşte dolu yağışının başlayacağı saat ve dolu yağışı görülecek iller...

Dolu yağışı saat kaçta başlayacak? Meteoroloji 8 Ekim perşembe günü için saat verdi
Dolu yağışı saat kaçta başlayacak? Meteoroloji 8 Ekim perşembe günü için saat verdi
GİRİŞ 08.10.2020 09:49 GÜNCELLEME 08.10.2020 09:50

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) son dakika uyarısında bulundu. Yapılan uyarıya göre 8 Ekim günü Trakya bölgesinden yurda soğuk hava dalgasının giriş yapması ile bilirlikte kuvvetli sağanak yağış ve dolu yağının birçok ilde etkili olması bekleniyor. Başta araç sahiplerini tedirgin eden dolu yağışı, korumasız araçlarda büyük hasarlara neden oluyor. Uyarının yapılması ile birlikte tüm vatandaşlar ise dışarıdaki araçlarını dolu yağışına karşı korumak için yarın dolunun kaçta başlayacağını şimdiden araştırmaya başladı. İşte 8 Ekim yani yarın dolu yağışının başlayacağı saat ve detaylar...

 

Dolu yağışından korunmanın yolları! Dolu hasarına karşı araçlar nasıl korunur?

YARIN DOLU YAĞIŞI SAAT KAÇTA BAŞLAYACAK

 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan uyarıya göre dolu yağışının yarın saat 9.00 ila 15,30 saatleri arasında şiddetli yağışla birlikte başlayacağı tahmin ediliyor. 

İşte MGM tarafından yapılan açıklama;

 "Yarın sabah saatlerinden itibaren Marmara bölge genelinde görülecek olan sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların, kuvvetli (21-50 Kg/m2), Trakya Kesimi, İstanbul, Balıkesir ve Çanakkale çevreleri ile Bursa'nın batı ilçelerinde yerel olarak çok kuvvetli (40-75 Kg/m2) olması beklendiğinden ani sel, su baskını, yıldırım, yağış anında kuvvetli rüzgar, yerel dolu yağışı ve hortum oluşma riski gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir" denildi.

DOLU YAĞIŞI HARİCİNDE FIRTINA VE HORTUM OLUŞABİLİR?

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı Adil Tek yarın görülmesi beklenen dolu yağışı ile birlikte bazı bölgelerde fırtına ve hortum oluşabileceği konusunda uyarıda bulundu. 

İşte Tek tarafından yapılan açıklama;

“Trakya’dan sokulmaya başlıyor öncelikle beraberinde Ege kıyıları ve özellikle İzmir’e kadar sarkıyor. Sıcaklıkları batı bölgelerde düşürecek. Tabii şu anda bir sıcak hava içindeyiz, deniz suyu oldukça sıcak. Kuzey’den bir soğuk hava geliyor. Bu sistem hızlı bir şekilde gelince özellikle Marmara ve Ege’de kuvvetli yağışlarla birlikte dolu riskini artırıyor. Dolu oluşma olasılığı çok yüksek görünüyor. Beraberinde hortum da oluşabilir. Perşembe günü öğlen ve öğleden sonraki saatlerde Trakya’dan giriş yapacak. Öncelikle yağışları Edirne almaya başlıyor ardından Marmara’nın batısı ve Ege’nin Kuzey kesimlerine kadar bu yağışlı sistem sarkacak. Gün içinde bu sistem İstanbul’u etkisi altına alıyor ve Marmara’da Perşembe ile Cuma günleri kalacak"

DOLU YAĞIŞI NASIL OLUŞUR?

Dolu Kümülonimbus bulutlarının altlarında oluşur. Yukarıya doğru yükselen sıcak ve kuru hava donma derecesinde bulunan hava akımına girerek aniden soğuma oluşur. Uzun süre bulut içerisinde nemlenerek dolu taneleri oluşur. Yanı bulutların içerisindeki hava akımının etkisi ile sıvı yağmur damlaları yükselmeye başlar.

0 ile -40 derece arasındaki hava ile karşılaştıklarında donmaya başlar. Böylelikle dolular oluşur. Dolu taneleri bulutların içerisinde gezinir. Bulutların içerisinde ne kadar fazla gezinirler ise ve havadaki sıcaklık farkı ne kadar fazla olursa o derecede dolu üzerindeki katmanlar da artar. Böylece dolular daha büyük hale gelir. Dolular zamanla ağırlaşarak yerçekimin etkisi ile hareket kabiliyetini kaybederler ve yeryüzüne inemeye başlarlar. Böylece dolu yağışları yağmaya başlar.

Bazı dolular fırtınalar sırasında oluşabilir. Böyle durumlar ciddi tehlike yaratır. Çünkü rüzgar etkisi ile dolu tanelerin ağırlıkları da artar. Bu ağırlık da yeryüzüne ciddi tehlikeler yaratabilir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor