Bilim Kurulu üyesi aspirin gerçeğini açıkladı

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, ABD'de hastanede tedavi gören koronavirüs hastalarında düzenli kullanıldığında ölüm riskini yüzde 47 düşürdüğü ortaya çıkan aspirinin, Türkiye'de salgının en başından bu yana hastalarda kullanıldığını söyledi.

GİRİŞ 29.10.2020 11:01 GÜNCELLEME 29.10.2020 12:24
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi ve Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, koronavirüsten kaynaklanan ölümlerin önemli bir sebebinin vücuttaki bütün damarların iç yüzeyini döşeyen hücrelerin, virüsten etkilenerek görevini yapamaz hale gelip, kanın pıhtılaşması olduğunu söyledi. Prof. Dr. Azap, "Kan pıhtıları oluşup küçük damarları, ince kılcal damarları tıkamaya başlıyor. Bu damarlar tıkandığı zaman organlar beslenemiyor. Akciğer yetmezliği, solunum yetmezliği şeklinde karşımıza çıkıyor. Beyinde felçlere sebep olan pıhtılara sebep olabiliyor. Kalp krizi olabiliyor" dedi.

'BAŞTAN BERİ HASTALARIMIZDA KULLANIYORUZ'

Bunun salgının erken dönemlerinden itibaren bildikleri bir konu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Azap, "Aslında pek çok enfeksiyon hastalığında böyle olur. 'Septik şok' dediğimiz 'sepsis' dediğimiz tablo ortaya çıkar. Vücudun pıhtılaşma sistemi bozulur, kanın akışkanlığı bozulur, bu pıhtılar nedeniyle organ yetmezliği ve ölümler gerçekleşir. Amerikalı bilim insanlarının yaptığı şey de bu kan sulandırıcı ilaçların gerçekten bunu ne kadar önlediğini gösteren bir çalışma, aspirinin yüzde 50 oranında bunları önlediğini gösterdiler. En baştan beri böyle bir durum olduğunu bildiğimiz için Türkiye'de zaten kan sulandırıcı 'aspirin' olabilir 'heparin' gibi başka bazı daha farklı ilaçlar olabilir, baştan beri hastalarımızda kullanıyoruz" diye konuştu.

 

 

YORUMLAR 17
  • Muhammed 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir vatandaş olarak benim yaklaşık 1 yıldır bildiğimi abd liler yeni öğrenmişler akıl var mantık var covid semptomlarına bakıldığında pıhtılaşma sonucu beyin karaciğer ve kapl bazlı ölümlerin yüksek olduğu görülür ve sebebi ise pıhtılasma ise tek çözümü düzenli kan sulandırıcı ilaçlar hatta ona bile gerek yok LİMON yeter limon kullandıktan sonra bıraktığında kalp krizi riski yok ama kan sulandırıcı ilaçlar kullanıldığında ömür boyu kullanılması tavsiye ediliyor doktorlar tarafından çünkü bıraktıktan sonrasında risk varmış.
    Cevapla
  • VATANDAŞ 3 yıl önce Şikayet Et
    Sarımsak limon maydanoz.
    Cevapla
  • Bir Dost 3 yıl önce Şikayet Et
    Bildiğim kadarıyla Covid-19 virüsü, kanı yüzde 400 e kadar pıhtılaştırıyormuş. Aspirin de sulandırıyor. Kullanılması normal.
    Cevapla
  • SORU 3 yıl önce Şikayet Et
    Kanı pıhtılaştıran Korona mı yoksa tedavi için verilen KLOROKİN maddesi mi?
    Cevapla
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben bu hastalığa 16 ağustosta yakalandim birinci yaptığım dua ikinci yaptığım limonlu su günde 4 beş litre kadar sonra d vitamini damla sekkinde sonra kara üzüm yedim biraz kuru yemiş yememe besin değeri yüksek besinlerle et yumurta yoğurt gibi 7 gün kadar devam ettim buna ramen 2 gün yataktan zor kalktım sanki her kemiklerimi kırmışlar ter sırt kas ağrısı şükür Allah'ın izni ile kurtardım yaptikkarimi belki faydası olur duye yazdım umarım hasta olup okuyanlarda katkımız olur Allah herkesi bu hastalıktan korusun tedbir bizden taktir Rabbimden
    Cevapla
  • Ev hanımı 3 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı akşamlar ben 2 ay içinde 2 kez düştüm o kadar dikkat etmeme rağmen hep evdeydim çocuklarımı her yere gütürmüyordum çokta panik var bende yine düşerim diye çok korkuyorum herkes dikkat etsin
    Cevapla
  • MİSAFİR 3 yıl önce Şikayet Et
    Kekik, kenevir ve Çörek Otu yağını araştırın. Kekikte bulunan KARVAKROL'ün virüsleri parçalayarak yok ettiği söyleniyor.
    Cevapla
  • Ahmet mete 3 yıl önce Şikayet Et
    Geçmiş olsun. Doğal beslenmek en iyisi
    Cevapla
  • Murat CG 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok güzel on numara bir tedavi yapmışsın.
    Cevapla
  • kirkdort44 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah razı olsun
    Cevapla
  • aspirin tehlikesi 3 yıl önce Şikayet Et
    aspirin doktor kontrolün ve düşük dozlarda kullanılmalı. uzun süreli kullanımlarda ani ölümler yaşanabilir.
    Cevapla
  • Ramazan süleyman 3 yıl önce Şikayet Et
    Yaşım 62 oldu 35 seneye yakın dır 100 lük aspirin kullanıyorum hiç bende yan etki yapmadı tabiki sayın doktorumun tavsiyesi ile kullanıyorum
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Fazla kullanmayın sıkıntı olur damarlarda kandan çok su oluşur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas: Müzakerelerde esnek bir tutum sergiledik ancak İsrail süreci uzatıyor
AK Partili Bölük, AKPM'de parlamenterlerin yüzüne söyledi: Seyirci mi kalacağız?