Ayda'nın hayatta kalmasının sebebi çocuk metabolizması mı?

İzmir depreminin ardından 91 saat sonra göçük altından kalan 3 yaşındaki Ayda'nın sağ çıkarılması herkese umut oldu. Peki, o küçük bedeni ile Ayda hayata nasıl tutundu? Çocuk Metabolizması Uzmanı Doç.Teoman Akçay, enkaz altında çocuk metabolizması hakkında bilgi verdi.

Ayda'nın hayatta kalmasının sebebi çocuk metabolizması mı?
Ayda'nın hayatta kalmasının sebebi çocuk metabolizması mı?
GİRİŞ 04.11.2020 00:51 GÜNCELLEME 04.11.2020 00:51

İzmir'de gerçekleşen depremin ardından 91 saat sonra 3 yaşındaki Ayda enkaz altından sağ olarak çıkarıldı. En son sağ olarak çıkarılanların çocuk olması akıllara "Çocukların metabolizması daha mı dayanıklı?" sorusunu gündeme getirdi. 

24 TV'ye açıklamalarda bulunan Çocuk Metabolizması Uzmanı Doç. Teoman Akçay, "Depremde çocuk metabolizması yetişkin metabolizmasına göre daha mı avantajlı?" sorusunu yanıtladı.

Ayda'nın bilincinin açık ve ciddi bir travma bulgusu görünmediğini belirten Akçay, şu şekilde konuştu:

"Gördüğümüz kadarıyla ciddi bir travma bulgusu görülmüyor. Belki bulaşık makinesinin yanında olması suya ulaşmış olmasını sağlamış olabilir. Çocukların başı vücuduna göre daha büyük olduğu için kafa travma riski yüksek. Kolaylıkla yara alabiliyorlar. Travma olmaması büyük bir şans. Çünkü kan kaybı gelişmesi, kas hezimeti olursa kaslardan çıkan proteinlerin böbrekleri bozması gibi durumların olmaması hayatta kalması için çok önemli faktörler. Muhtemelen Ayda'da önemli bir travma bulgusu görünmüyordu. Çocukların metabolizmaları farklılık gösteriyor. Aslında bu gibi durumlarda çocuklar daha şanssız. Çünkü kilo başına daha fazla oksijen ve enerji tüketiyorlar. Vücut depoları yetersiz. Yani enerji, protein yağ depoları yetersiz olduğu için susuzluğa ve açlığa dayanma süreleri daha kısıtlı."

"SU ÇOK ÖNEMLİ"

3-4 yaşında bir çocuk için 24 saat susuzluğun vücudu olumsuz etkileyerek komaya sokabileceğini söyleyen Akçay, Ayda'da böyle bir durum olmadığını belirterek şunları aktardı:

"Maksimum 3 güne kadar dayanma süremiz var. Yetişkinlerde bir haftaya kadar yaşına, cinsiyetine bağlı olarak bir haftaya kadar vakalar bildirilmiş. Ama çocuklarda 3 günü geçmesi çok zor. Muhtemelen Ayda suya ulaşabildi. Açlık olarak da bir haftaya kadar aç kalabilir. Şeker depoları, yağ depoları onlar bittikten sonra. Burada önemli olan susuz kalmaması. Susuz kalma muhtemelen ölüme neden oluyor. Açlık olarak da bir haftaya kadar aç kalabiliyorlar herhangi bir sorun olmadan." 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Filistin bayrağı açan Türk sporcuya madalya tehdidi
Süper Lig'de teknik direktör kıyımı! İnanılmaz rakam...