Sadece Rusya ve ABD'de üretilen maddenin gramı 4 milyon $! Eskişehir'de ele geçirildi...

Eskişehir'in Sivrihisar ilçesinde kaliforniyum maddesini pazarlamaya çalıştığı öne sürülen zanlı gözaltına alındı. Gram fiyatı 4 milyon lira olan kaliforniyum maddesi sadece Rusya ve ABD'deki merkezlerde miligram ölçüsünde sentezleniyor.

Sadece Rusya ve ABD'de üretilen maddenin gramı 4 milyon $! Eskişehir'de ele geçirildi...
Sadece Rusya ve ABD'de üretilen maddenin gramı 4 milyon $! Eskişehir'de ele geçirildi...
GİRİŞ 10.11.2020 16:03 GÜNCELLEME 10.11.2020 16:07
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, kentte bir şüphelinin elindeki kaliforniyum (radyoaktif element) maddesini pazarlamaya çalıştığı bilgisine ulaştı. 

 

 

Ekipler, Böğürtlen Mahallesi'nde bulunan bir dinlenme tesisinde şüpheli M.S'yi yakaladı.

Gözaltına alınan zanlının, kendisini askeri personel olarak tanıttığı ancak herhangi bir kimlik ibraz edemediği tespit edildi. 

 

 

Bir tabanca ile bir kutu içerisine gizlenmiş 133,13 gram kaliforniyum maddesi ele geçirildi.

Zanlı M.S'nin yapılan üst aramasında bir tabanca ile bir kutu içerisine gizlenmiş 133,13 gram kaliforniyum maddesi ele geçirildi.

Gram fiyatının yaklaşık 4 milyon lira olduğu tespit edilen madde incelenmesi için Atom Enerjisi Kurumuna gönderildi.

KALİFORNİYUM NEDİR?

Radyoaktif metalik bir kimyasal element olan kaliforniyum, ilk kez 1950 senesinde Kaliforniya Üniversitesi Berkeley'deki laboratuvarda küriyumun alfa parçacıkları ile bombardıman edilmesiyle üretildi. Çok sınırlı miktarda bulunduğu için kullanım alanı da oldukça sınırlı olan element, nükleer reaktörlerin başlatılmasında fisyon parçacıkları kaynağı olarak kullanılır. 

Gram fiyatı 4 milyon lira olan kaliforniyum maddesi sadece Rusya ve ABD'dekinmerkezlerde miligram ölçüsünde sentezleniyor.

GRAMI 4 MİLYON DOLAR

Bunun yanında altın ya da gümüş arama çalışmalarında nötron kaynağı olarak da kullanımı vardır. Her yıl sadece ABD ve Rusya'daki merkezlerde miligram ölçüsünde sentezlendiği için, gramı 4 milyon dolar değerindedir.

YER KABUĞUNDA BULUNMAZ

Keşfedilmesi ve üretilmesi, kendinden daha hafif elementlerin radyoaktif izotoplarının yapay olarak değiştirilmesine dayanır. Kaliforniyumun yarı ömürleri bir dakika ile bin yıl arasında değişen izotopların tümü radyoaktiftir. Nükleer hareketliliği nedeniyle, yer kabuğunda bulunmaz.

YÜKSEK RADYOAKTİVİTE İÇEREN BİR ELEMENTTİR

Kaliforniyum toksiktir ve yüksek radyoaktivite içeren bir elementtir. Bu element, kemiklerde birikerek dokulara zarar verebilir. Ayrıca kandaki alyuvarların oluşumunu engeller veya yapılarını bozar. Kaliforniyumun son derece radyoaktif, en tehlikeli ve en zararlı izotopu, yüksek oranda nötron yayma özelliği bulunan Cf-252'dir.

YORUMLAR 21
  • Özgür 3 yıl önce Şikayet Et
    Üst aramasında nasıl radyokatif element bulunur, eğer bilerek bir baskın sonucunda bulunduysa bir uzmanla ve özenle taşınıp saklanması gerekmezmi?radyoaktifse orada o şekilde sergilenir mi ne kadar radyasyon aldı oradaki insanlar Allah bilir ,bir de nasıl bulmuş sıradan bir insan o kadar radyoaktif maddeyi nasıl satıyor satın alan ne yapacak hakkaten ilginç bir ülkede yaşıyoruz
    Cevapla
  • H, Demirel 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu çok değeri madeni ulu orta yerde satmak inandırıcı gelmedi
    Cevapla
  • Hüseyin Demirel 3 yıl önce Şikayet Et
    Satın almaya kalksak vermezlerdi
    Cevapla
  • ziyacan 3 yıl önce Şikayet Et
    daha ne istiyorsunuz!rusya ve abd den sonra artık bizimde var...
    Cevapla
  • Peki 3 yıl önce Şikayet Et
    Pazarladığı adamlar ne yapıyormuş bu maddeyi ? Ne işe yarar bu madde? Baharat niyetine yemeğe mi katılıyor? Menşei Urfa falan mı?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan sert tepki: Bu iftirayı atanları asla ve asla unutmayacağız
Ticaret Bakanlığı'ndan İsrail açıklaması! 1019 ürün dahil edildi