Nahçıvan yolunu TSK gözetleyecek

TSK, bölgedeki ateşkesin korunması ve güvenliğin sağlanması için oluşturulacak ateşkes kontrol merkezlerinde görev alacak.

Nahçıvan yolunu TSK gözetleyecek
Nahçıvan yolunu TSK gözetleyecek
GİRİŞ 13.11.2020 07:10 GÜNCELLEME 13.11.2020 07:15
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Azerbaycan zaferi sonrası imzalanan 9 maddelik anlaşma ile Azerbaycan’la Nahcivan’ı birleştirecek 50-60 kilometrelik yeni bir koridorun inşa edilecek. Ulaşım hattı iki yönlü olacak karayolunun Zengilan rayonuna kadar uzanması bekleniyor. Koridor Azerbaycan’ın istediği güzergahta olacak. Güvenliğini ve kontrolünü Rusya’nının üstleneceği koridorun ticaret amaçlı kullanıp kullanılmayacağı belirsizliğini koruyor.

 

 

KESİNTİSİZ BAĞLANTI

Bu arada, Nahcivan’ın Azerbaycan’a bağlayacak koridorun jeopolitik önemine de dikkat çekiliyor. Azerbaycan, koridor sayesinde Nahcivan ile fiziki bağ kurulacak. Azerbaycan ile Nahcivan’ı birbirinden ayıran ve Türk dünyasını ortadan ikiye bölen Zengezur koridoru da delinmiş olacak. Türk dünyasının içinde yapay bir coğrafi engeli ortadan kalkacak. Böylece Türkiye de 11 kilometrelik Nahcivan sınırı ile hem Azerbaycan hem de Türk dünyası ile kesintisiz kara sınırı kurmuş olacak. Daha önce Azerbaycan’dan Nahcivan’a karayoluyla ulaşmak için Gürcistan veya İran üzerinden geçmek gerekiyordu. Bu koridorla artık Azerbaycan’dan Nahcivan’a karşılıklı gelişler İran’ın inisiyatifinden de çıkacak.

TÜRK-RUS BARIŞ GÜCÜ

Öte yandan, Yukarı Karabağ’da görev yapacak Türk askerinin pozisyonun da netleşiyor. TSK’nın bölgedeki ateşkesi korunması ve güvenliğin sağlanması için oluşturulacak ateşkes kontrol merkezlerinde görev alacağı belirtilirken, yerlerinden edilmiş Karabağlı vatandaşların yeniden evlerine dönüşünü denetleyeceği ifade ediliyor. Türk-Rus ortak barış gücü kapsamında gözlem ve denetleme faaliyetleri yürütecek TSK, anlaşmanın uygulanmasını gözetmek ve denetlemek üzere bölgede kurulacak ortak barış gücünde Rusya’yla birlikte yer alacak. Söz konusu merkezlerin ise Azerbaycan’ın işgalden kurtarılan toprakları üzerinde kurulacağı belirtiliyor.

Güvenli kaynaklarına göre Türkiye, Dağlık Karabağ’daki ateşkesi sahayı koruma merkezlerinden denetleyecek. Koruma merkezleri için Gence ve Berde rayonlarında pilot koruma bölgeleri olacak. 7 adet izleme irtibat bürosu oluşturulacak. Türkiye’nin öncü keşif ekiplerinin bölgeye intikal ettiği belirtiliyor.
 

 

 

YORUMLAR 16
  • Şerbet 3 yıl önce Şikayet Et
    Ruslar öz pis niyyetlerini ortaya koymağa, Azerbaycan arazisinde askari güc birikdirmeye başladı, bu gelecek için Azerbaycana karşl 1920 yıllarda olduğu kimi yeni problem yaratmağa ve ermenilerin Karabağa getirilmesine güven vermektedir ki, bu yolverimezdi. Türkiye bu arazide Azerbaycana destek vererek bu göreve sahiplenmelidir.
    Cevapla
  • ufuk 3 yıl önce Şikayet Et
    güvenliğini ve kontrolünü niye rusya üstleniyor, azerbeycan nahçıvan koridorunun? Türkiye nerede...
    Cevapla
  • Yusuf 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben yol denetimlerinde Türk askeride olmalıydı bu ruslara tamemen bırakmak cok yanlış. Ermenistan olabilir ama savaşı Türkler kazandı. Hem ruslar karabağdaki ikmal yolunada çöktü. Ve yine unutmayalımki suriyede şehit olan askerlerimizi ruslar vurdu. Ruslar çok tehlikelidir libyada da gördük. Yol denetimi tamemn ruslara bırakmak çok yanlış bence isterse Erivanın kalbinse geçsin
    Cevapla
  • Türkoğlu 3 yıl önce Şikayet Et
    Çünkü o yol ermenistan topraklarından geçiyor, haritaya baksan nedenini anlarsın
    Cevapla
  • BİR FİKRİM VAR 3 yıl önce Şikayet Et
    zigana tüneli gibi uzun bir tünel yapacaksen biri ucu nahcıvan diğer ucu şuşa dan çıksın
    Cevapla
  • nahçıvan 3 yıl önce Şikayet Et
    Koridor yerine o koridorun geçtiği topraklar alınsaydı daha güvenli ve kalıcı olurdu
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    O zaman işgalci olurduk
    Cevapla
  • Vatansever 3 yıl önce Şikayet Et
    Stratejik olarak önemli bir o kadar tehlikeli bir koridor gibi geliyor bana . Provakasyonlara tehditlere çok açık bir yol . Terör örgütleri burada boş durmayacaktır. İnşaAllah devletimizde buna göre önlemini alacaktır .
    Cevapla
  • düşünür 3 yıl önce Şikayet Et
    aynen öyle zaten tahminimce ondan dolayı müsama gösterdiler yoksa herkes biliyor ki o topraklar azerbaycan elinden zorbalıkla alındı sovyet döneminde. Türk dünyasını ayıran tek yer orası. O topraklar illa ki Türklerin hakimiyetine geri dönecektir. Ya 1 gün sonra, ya 1 yıl ya da 10 yıl sonra. Ama elbette ki dönecektir. Türkler desteği olmayan millet o yüzden uluslar arası hukuka uydurmak zorunda. Haklı olmak zorunda. Haklılık olsun diye çalışıyorlar.
    Cevapla
  • Burhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir tehdit veya saldırı olursa sadece koridor olmakla kalmaz çevresiyle birlikte almamız için sebebimiz olur.
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Daha iyi işte bizde güvenlik gerekçesi ile daha büyük bir alan hakim oluruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Dili boğazına kaçan müşterisini böyle kurtardı...
O soru çileden çıkarmaya yetti! Mehmet Büyükekşi, kritik toplantıyı terk etti