Uzunköprü'de büyük tehlike

Edirne'nin Uzunköprü ilçesiyle aynı adı taşıyan ve dünyanın en uzun taş köprülerinden olma özelliğine sahip olan tarihi Uzunköprü, dökülen taşları, çatlayan tabanı ile tehlike oluşturmaya başladı.

Uzunköprü'de büyük tehlike
Uzunköprü'de büyük tehlike
GİRİŞ 23.11.2020 14:51 GÜNCELLEME 23.11.2020 15:04
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Osmanlı Devleti’nin 6’ncı padişahı Sultan 2’nci Murat döneminde, Mimar Muslihiddin tarafından, 1427-1443 yılları arasında inşa edilen, 577 yıllık tarihi olan köprünün, Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'nda yer alması için yapılan incelemede, 1306,2 metre olduğu tespit edilmişti. 174 kemeri bulunan ve 2015'te UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alınan tarihi köprünün en son 1970 yılında tadilat gördüğü belirtildi.

'BİR AN ÖNCE TRAFİĞE KAPATILMALI'

Uzunköprü Kent Konseyi Başkanı Mehmet Akbal, tarihi köprünün yıkılma riskiyle karşı karşıya kaldığını belirterek, "Bir an önce köprünün trafiğe kapatılarak, Uzunköprü'ye alternatif yolların açılması, köprünün restore edilip, yeniden trafiğe açılmadan kültürel bir değer olarak saklanması talebimizdir. Uzun süreden beri restorasyonu için çalışma bakanlık tarafından yürütülüyor. Ancak şu anda hâlâ ihale aşamasında" diye konuştu.

Trakya Platformu Sözcüsü Bülent Kaçar ise UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne alınan köprünün listeden çıkarılabileceğini kaydederek, “Listede kalabilmesi için aslına uygun restorasyon sürecinin yaşanması gerekiyor. Ülkemiz ve tarihe, kütür varlıklarına, dünya ve insanlığın ortak mirasına saygı açısından da bu restorasyon çok acil ve anlamlıdır" diye konuştu.

 

 

YORUMLAR 6
  • Sakaryalı Mustafa 3 yıl önce Şikayet Et
    Yorgun ata yapılarını korumalıyız.Yol derhal kapatılmalı. Elin adamında bunların taşı yok.
    Cevapla
  • yellow rose 3 yıl önce Şikayet Et
    yenisinden daha fazla dayanacağı kesin
    Cevapla
  • KürdTürk kardeştr 3 yıl önce Şikayet Et
    Hasankeyf nasıl yok edildiyse buna da göz yumulacak mı acaba merak ettim gerçekten, üzüldüm
    Cevapla
  • Mert hakkı 3 yıl önce Şikayet Et
    Artık trafiğe kapatılan tarihi eser olarak korusun sadece yayalar ve bisiklet gecebilsin
    Cevapla
  • Fatih. 3 yıl önce Şikayet Et
    Sadece köprü mü? Edirnede birçok caminin kaplaması da problem var, rutubet izleri açıkça görülmekte, bazı camilerin sütunları aşınmış ve çatlamış durumda.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı