Gümüşhanevi Hazretleri ve Şeyh Şamil'in beraber görüldüğü fotoğraf ortaya çıktı

Gümüşhane Üniversitesi ve Türk Tarih Kurumu iş birliğinde 16-18 Ekim 2017 tarihleri arasında düzenlenen 1.Uluslararası Gümüşhane Sempozyumu'nda Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD) üyesi Dr. Hüseyin Budak tarafından Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretlerine ait olduğu ifade edilen iki yeni fotoğraf sunuldu.

Gümüşhanevi Hazretleri ve Şeyh Şamil'in beraber görüldüğü fotoğraf ortaya çıktı
Gümüşhanevi Hazretleri ve Şeyh Şamil'in beraber görüldüğü fotoğraf ortaya çıktı
GİRİŞ 27.11.2020 09:42 GÜNCELLEME 27.11.2020 16:49
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Gümüşhanevi Hazretleri, fotoğraflardan birinde Kafkas Kartalı olarak bilinen Şeyh Şamil ile birlikte yer alırken bir diğer fotoğrafta ise Abdülkerim Nadir Paşanın konuğu olarak iki âlim ile birlikte bir toplantıda bulunuyor.

 

Konu ile ilgili Gümüşkoza gazetesine açıklamalarda bulunan Dr. Hüseyin Budak, Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretlerinin Gümüşhane'nin yetiştirdiği 19. yüzyılda yaşamış dini ve siyasi düşünceleri ile etkili olmuş, beynelmilel etkileri günümüzde de hissedilen Osmanlı ulemasının önemli şahsiyetlerinden birisi olduğunu söyledi.

Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi'nin bilinen ilk fotoğrafı 1992 yılında Gümüşhane'de yapılan Ulusal Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi sempozyumunda kullanıldığını hatırlatan Budak, "O fotoğrafın ardından bugün iki ayrı fotoğraf daha tespit ettik. Ahmed Zyaüddin Gümüşhanevi'ye ait olduğunu tespit ettiğimiz fotoğraflardan biri Şeyh Şamil'in İstanbul'da olduğu dönemde çekilen fotoğraftır. Bu fotoğrafta Şeyh Şamil, bir başka Çerkez komutan ve Gümüşhanevi oturmaktadır. Bu fotoğraf 1870 yılında çekilmiştir" dedi.

 

Şeyh Şamil'in İstanbul'da Ahmed Ziayüddin Gümüşhanevi ile görüştüğünün bilinmekte olduğunu kaydeden Dr. Budak, "Hatta "Siz hatmi haceganı terk etmeseydiniz, Ruslara teslim olmak zorunda kalmazdınız" şeklinde bir ifadesinin olduğu da bilinmektedir. Tarihi anlamda tam bir örtüşme sözkonusu. Yüz hatları olsun, sakalı, cübbesi ve bilinen tarihi gerçekler ışığında Şeyh Şamil ile birlikte yer alan fotoğrafın gerçek olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

Bir başka fotoğrafta ise Abdülkerim Nadir Paşanın konuğu olarak bir toplantıda yer aldığını dile getiren Dr. Budak, "Toplantı sırasında olduğu görülen Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi ve iki alim ile birlikte görülüyor. Bu fotoğrafın ise 1874 yılında olabileceği görüşündeyiz" ifadelerini kullandı.

Bu fotoğraflar hakkında ayrıntılı bilgilerin araştırmalarla ortaya çıkarılması gerekli olduğuna vurgu yapan Dr. Budak, "Fotoğrafların yeni Gümüşhanevi araştırmalarına ufuklar açması, bilimsel araştırmalara kaynak olması bakımından önemli olduğu görüşündeyiz" şeklinde konuştu.

YORUMLAR 2
  • AKHİLAL 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah(c.c) onlardan razı olsun.Bizi de onlara layık eylesin inşallah.Amin
    Cevapla
  • Abdullah Konya 3 yıl önce Şikayet Et
    Amin kardeşim
    Cevapla
DİĞER HABERLER
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!