Türk doktorlar tartışmalara noktayı koydu: Bunu mutlaka yapın!

Koronavirüs tedavisinde kullanılan Hidroksiklorokin ve Favipiravir tartışma konusu oldu. Dünyada ve Türkiye’de bu ilaçların işe yaramadığı iddiaları gündeme geldi. Ancak uzmanlar, “Testi pozitif çıkanlar, doktor verdiyse mutlaka ilaçlarını kullansın” diyor...

Türk doktorlar tartışmalara noktayı koydu: Bunu mutlaka yapın!
Türk doktorlar tartışmalara noktayı koydu: Bunu mutlaka yapın!
GİRİŞ 29.11.2020 10:43 GÜNCELLEME 29.11.2020 10:44
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türk uzmanlar dikkat çeken ifadeler kullandı.

 

 

Prof. Dr. Levent Akın: Şu anda Hidroksiklorokin ile ilgili çok çeşitli yayınlar var. Bu yayınların çoğunda etkili olmadığı söyleniyor. Çok sayıda yayın kalp rahatsızlığı olanların dikkatli kullanması ya da kullanmaması gerektiğinin altını çiziyor.

Kalbin ritmini etkileyecek, zarar verecek etkileri olabiliyor, bu nedenle yakından takip şart. Favipiravir etkisinin ise kısıtlı olduğu düşünülüyor. Ancak Favipiravir virüsün sayısını da hastalığın şiddetini de azaltabiliyor. Tabii ki hastaya uygun dozda verilmeli ve hastalar bu ilacı doğru kullanmalı. Zaten dünyada koronavirüsü doğrudan etkileyen bir ilaç yok.

 

 

Prof. Güner Sönmez: En çok sorulan sorulara kısa cevaplar, Favipiravir verildi, kullanayım mı? Evet. Etkili bir antiviral. Bu sıtma ilacı değil, karıştırmayalım. İlk gün 8+8 şeklinde uygulanır. Kalp krizine neden olmaz. Sadece karaciğer enzimlerini ve üreyi geçici olarak bir miktar yükseltir.

VİRÜSÜN ÇOĞALMASINI ÖNLÜYOR

Prof. Dr. Ateş Kara: Bugün dünyada ve Türkiye’de koronavirüse karşı yüzde yüz etkili ilaç yok. Aslında tüm virüsler için ilaç sayısı zaten az. Ama ‘ilaçların farklı özelliklerini inceleyip, acaba koronadan korur mu, hücreye girişini azaltabilir miyiz, çoğalmasını azaltabilir miyiz’ diye bakıyoruz. Tüm ilaçlar bunları kısıtı oranda yapıyor. Bu ilaçları yüzde yüz etkili diye düşünmeyelim ama doktor öneriyorsa kullanılması lazım. İlaçların yan etkilerine ve kullanacak kişilerin altta yatan hastalıklarına bakarak öyle kullanılmalı. Örneğin, kalpte ritim problemi varsa Hidroksiklorokin kullanılmamalı, kişi gebe ya da emziriyorsa doktora sormalı. 

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 40
  • ... 2 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi ise ilacın kullanımı kaldırıldı kardeşim seneye de diğer ilaçlar mı kaldırılacak? Sadece merak tutarlı olsunlar.
    Cevapla
  • Tehlike 3 yıl önce Şikayet Et
    Haberin başlığı tam ironi olmuş daha hastalığın nasıl seyrettiğini bile net ortaya koyamadan-tedaviye aşıya hiç girmiyorum- nokta konulamaz. Bu hastalıkta, hatta modern tıpta yapılan en temel hata, hastayı degil , hastalığı iyileştirmeye odaklanmak. Hastalık böbrekleri iflas ettiren ilaçlarla iyilestirilmeye calisiliyor , hasta da ölüyor. Bu çözüm mü, adeta kafa bulmak, canla oynamak. Ustelik herşey denetlenirken, tıp denetlenmiyor elestirilemiyor. Çok yanlış, bir çok hasta ilactan ölüyor. Dusunun herkese ayni dozda 10 ilaç kullanılır mi hiç mi bünyesi farklı, böbregi hassas hasta yok. Demekki bakılmıyor, nasılsa hesap soran yok. Tedbirler kadar buna da dikkat edilmeli.
    Cevapla
  • memleket meselesi 3 yıl önce Şikayet Et
    Çevremde korona virüse yakalanıp atlatamayanların hepsi Kalp Krizinden vefat etti. İlaçlar ağır geliyor kardeşim olursa olur olmazsa olmaz mantığıyla hareket etmeyin vebal alıyorsunuz
    Cevapla
  • a.colak 3 yıl önce Şikayet Et
    Zencefil,kuru incir yapragi,kekik otu bol bol icin
    Cevapla
  • Balda koy 3 yıl önce Şikayet Et
    Bal unutma.
    Cevapla
  • ver yansın 3 yıl önce Şikayet Et
    derdin ne olduğu gizli iken dermanı nereden bilirsiniz doktorlar? sen gençsin sana birşey olmaz diyeni mi yoksa nereden bilelim kimin ne kronik hastalığı olduğunu diyenimi istersin!! bu cinayet değil de nedir? sabah 8 akşam 8 toplam 16 adet hap içerse bir insan intihara teşebbüs sayılır ama doktor verirse sıkıntı yok!! bu nasıl bir devrandır? kalp krizi geçirip ölen mi veya kurtulan mı, yoksa safrayı miğdeyi böbreği iflasa yakın bir noktada kurtarılan mı ararsın?! bunlar hep çevremde olan biten şeyler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti
İsrail'den İran'a saldırı: Açıklamalar peş peşe geliyor