Belirtisiz hastalar böyle saptanacak! İlk 59 yaş altı aşılanacak

Ülkemizde, günlük 200 bin Kovid-19 testi yapılması hedefleniyor. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, 'Test sayısını ne kadar artırırsanız belirtisizleri o kadar fark edebilirsiniz. Aşı ilk aşamada 59 yaş altı sağlık çalışanlarına, altta yatan hastalığı olan dediğimiz kanser, şeker, böbrek hastalarına, organ nakli olanlara ve Kovid-19’un ağır seyretme ihtimali olanlara yapılacaktır. ' dedi.

Belirtisiz hastalar böyle saptanacak! İlk 59 yaş altı aşılanacak
Belirtisiz hastalar böyle saptanacak! İlk 59 yaş altı aşılanacak
GİRİŞ 30.11.2020 17:52 GÜNCELLEME 30.11.2020 18:32
Bu Habere 48 Yorum Yapılmış

Türkiye 226 merkezde günde 174 bin Kovid-19 testi yapıyor. Hedef 200 bin. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Eraksoy, test merkezleri önündeki yığılmanın önlenmesi için ‘Personel açığı açısından rahatlatacak önlemler alınabilir. Daha geniş alanlar ayrılıp kabin sayısı artırılabilir. İnsanların ayağına gidilerek test yapılabilir’ dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 25 Kasım’da koronavirüsle mücadelede günlük test kapasitesinin 200 binlere ulaşmasını hedeflediklerini söyledi. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, test kapasitesinin artmasının salgınla mücadele açısından olumlu olduğunu, bununla birlikte test merkezlerinin de kapasitesinin artırılması gerektiğini söyledi.

 


Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun hazırladığı rehber 25 Kasım’da değişti. Buna göre artık Kovid-19 vakalarının yakın temaslılarına da hastalıkla ilgili bulgu aranmaksızın test yapılabilecek. 25 Kasım’dan bu yana günlük test sayısı 164 binden 174 bine çıktı. Sağlık Bakanlığı tarafından 226 merkez Kovid-19 tanısı için yetkilendirildi. Test merkezleri önünde yığılma olmaması için test sayısı ile birlikte test yapılacak kabin ve personel sayısının da artması gerekiyor. Eraksoy, salgınla mücadelede belirtisiz vakaların bulunabilmesi için test sayısının artırılmasının gerekli bir adım olduğunu söyledi. Eraksoy şöyle konuştu: “Test sayısını ne kadar artırırsanız belirtisizleri o kadar fark edebilirsiniz. Sağlık Bakanlığı da en başından beri test sayısının kademe kademe artırmaya çalışıyor. 200 bin hedefine ulaşması halinde de yeni bir hedef ortaya konacaktır. Bu test her merkezde yapılamıyor. Belli bir alt yapıya ihtiyaç var. Test merkezleri önündeki yığılmalar, personel açığından kaynaklanıyorsa, rahatlatacak önlemler alınabilir. Daha geniş alanlar ayrılıp kabin sayısı artırılabilir. Açık test politikası ile belli meslek gruplarına test yapılması söz konusu. Bu durumda da hastanelerde yığılmayı önlemek için işyerlerine, kuruluşlara gidilerek test yapılması mümkün.”

İLK AŞAMADA 59 YAŞ ALTI AŞILANACAK

 

 

Prof. Dr. Haluk Eraksoy, Alman ve Çin aşıları hakkında da konuştu. “Almanya'da geliştirilen aşı, -70 derecede saklama koşulları nedeni ile tercih edilmiyor. Türkiye’de bu derin donduruculardan var. Ancak belli amaçlarla kullanılıyor ve dolu. Hızlıca bu derin dondurucularından temin etme imkanı yok. Rus aşısına ilişkin henüz bir yayın yok. Çin aşısı atak yapıyor. Bizde önce sağlık çalışanlarında şimdi de gönüllü vatandaşlarda faz çalışmaları yapıldı. Bizdeki güvenlik verileri kullanılarak ruhsat verilebilir. Bu aşı, faz çalışmalarında 59 yaş altındaki gruplara yapıldı. Firma 59 yaş üstüne yönelik bir çözüm bulana kadar bu aşı, bu gruba uygulanmayacaktır. İlk aşamada 59 yaş altı sağlık çalışanlarına, altta yatan hastalığı olan dediğimiz kanser, şeker, böbrek hastalarına, organ nakli olanlara ve Kovid-19’un ağır seyretme ihtimali olanlara yapılacaktır. İnsanlarla iç içe olan, temasın fazla olduğu meslek grupları aşılama açısından önde gelir.”

KORUYUCULUK SÜRESİ BELİRSİZ

Aşının ne kadar süre ile koruyacağı henüz belli değil. Eraksoy, “Şuana kadar iki doz aşıyı yaptıranlar en fazla 4 hafta izlenebildi. Biz henüz 4 haftalık antikor düzeyini biliyoruz. Üzerinden zaman geçtikçe ne kadar süre ile koruyucu olduğunu anlayabileceğiz” dedi.

Aydınlık

YORUMLAR 48
  • Devlet 3 yıl önce Şikayet Et
    Tez kellesi vurula emri gelmemiş
    Cevapla
  • Mira 3 yıl önce Şikayet Et
    82 milyonluk test kiti üretilip herkesi zorunlu olarak eve kapatmalı ve her sağlık ocağına kendi sınırları içerisinde olan mahalle halkına evine bizzat gidip test yaptırma zorunluluğu gelmeli. Tabi test yapmak için eve felen görevliler son derece korunaklı kıyafetler giymeli. Test sonuçları %100 çıkana kadar sokağa çıkma yasağı bitmemeli. Çakalları engellemek için ise her mahalleye jandarma gönderilmeli. Mümkünse dışarıda serserice dolaşan soysuzlar için "vur" emri olmalı. Aksi halde bu kas kafalı halkımızı engellemenin yolu yok. Testi pozitif çıkan her birey, bedenlere sabitlenmiş özel çiplerle takip altına alınmalı, dışarıya adım attığı anda alarm vermeli.
    Cevapla
  • Ziya 3 yıl önce Şikayet Et
    Gelen ekiplere çay kek sarma ikram edenler olur.
    Cevapla
  • gskaranfil 3 yıl önce Şikayet Et
    helal bencede
    Cevapla
  • Esenler li 3 yıl önce Şikayet Et
    Gaz odalarını unutmuşsun.
    Cevapla
  • Ahir zaman 3 yıl önce Şikayet Et
    Aşının yan etkilerinin neler olduğu ancak 10 sene sonra ortaya çıkar , Bu aşının içinde ne olduğunu bilen varmı yok zaten aşı vurulmayan Toplumun %50 si virüse karşı bağışıklık kazanmıştır ..Bilmediğim aşıyı kullanmam arkadaş cesaretli olun bünyeniz sağlamsa Türk toplumunun bünyesi sağlam oluyor genelde aşıyada gerek yok vefat edenlerin %99 .9 u kronik rahatsızlığı olanlar ..iyileşenlerin zaten vucut bağışıklığı mikrobu yeniyor ve bağışıklık kazanıyor..
    Cevapla
  • milletin ferdi 3 yıl önce Şikayet Et
    Nereden çıkarıyorsunuz %50’nin bağışıklık kazandığını? Bırak yüzde elliyi mutasyon nedeniyle ve bazı olayların gösterdiğine göre muhtemelen kimsenin bağışıklık falan kazandığı yok. Ayrıca aşının yan etkilerinin 10 sene sonra çıktığını nereden çıkarıyorsunuz? Zayıflatılmış virüsün 10 sene sonra olmayacak yan etkisini düşüneceğine belki de birçok insanın birkaç aylık ömrü kalmasına neden olacak virüsün asıl etkisini düşünmek gerekmez mi?
    Cevapla
  • pozitif 3 yıl önce Şikayet Et
    Önce babam sonra da annem ve ben hastalandık. Annemin test sonucu pozitif daha kötü olduğu halde babamınki negatif çıktı. Ben hiç test yaptırmadım. Üçümüzde de hemen hemen aynı şeyler oldu. Annem ilacını kullandı. Babam grip ilaçları kullandı ben hiç ilaç kullanmadım. Üçümüz de tamamen iyileştik. Çok daha ağır gripler geçirmişliğim vardır. Bunda bu kadar büyütecek ne var hala anlayamıyorum. Bence rutinden farklı bir şey yok.
    Cevapla
  • Ziya 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu aldığınız virüs miktarına bağlı.
    Cevapla
  • milletin ferdi 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunda anlamayacak ne var? Hastalık seyri kişiden kişiye değiştiği, bazı insanlar virüs nedeniyle hayatını kaybettiği halde, bazı insanların hiç belirti vermeden hastalığı atlattığını hastalığı da daha çok topluma bunların yaydığı söylenmiyor mu?
    Cevapla
  • Vatan 3 yıl önce Şikayet Et
    Sağlıkçılar en başta amenna. Ondan sonra güvenlik güçleri geliyor. Gün boyu belki elli olaya gidiyor yüzden fazla insanla muhatap oluyor. Adamlar bir kavgaya kazaya gidiyor oradaki insanlara maskemi tak desinler. Kovitli bile kaçıyor peşinden polis gidiyor. Öncelik sırasında ikinci sıra onların olmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı
Rusya açıkladı! Terör saldırısında acı bilanço