İran bu iddiayı konuşuyor! İsrail mi yaptı?

Gelen son dakika bilgilerine göre; İsrail'in başkenti Tel Aviv'de MOSSAD yetkilisi olan Fahmi Hinavi, silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Saldırının, Tahran yönetiminin İran'ın 'Nükleer Babası' olarak bilinen Muhsin Fahrizade'nin öldürülmesine yapılan bir misilleme olduğu iddia ediliyor.

İran bu iddiayı konuşuyor! İsrail mi yaptı?
İran bu iddiayı konuşuyor! İsrail mi yaptı?
GİRİŞ 06.12.2020 06:45 GÜNCELLEME 06.12.2020 07:51

İran medyasında yer alan habere göre, geçen perşembe akşamı Tel Aviv'de İsrail gizli servisi MOSSAD yetkilisi olduğu belirtilen Fahmi Hinavi, silahlı saldırı sonucu öldürüldü. Hinavi'nin aracıyla kırmızı ışıkta beklerken saldırganlar tarafından 15 el ateş edildiği bildirildi.

 

 

Saldırının, İranlı nükleer bilimci Muhsin Fahrizade'nin öldürülmesine Tahran'ın bir misillemesi olabileceği iddia edilirken, yaşanan saldırıyla ilgili Tel Aviv yönetiminden resmi bir açıklama yapılmadı. Silahlı saldırıyı, İsrail medyası da görmezden geldi.

İRAN’IN EN GÜÇLÜ FİGÜRLERİNDEN BİRİYDİ

 

 

Muhsin Fahrizade İran’ın nükleer bomba geliştirmek için 1989 yılında kurduğu iddia edilen gizli program ‘Amad’ (Ümit) projesinin başındaydı.

Bu program resmen 2003 yılında sonlandırılsa da Fahrizade, milli nükleer programın sürdürülmesindeki kilit isimlerden biriydi.

2015 yılında İran’ın Batı ve Rusya ile imzaladığı, ABD Başkanı Donald Trump’ın sonra geri çekildiği nükleer anlaşmanın imzalanmasında da etkin olmuştu.

Bu nedenle İran’ın nükleer programına şüpheyle yaklaşanların kara listesinin ilk sırasında yer alıyordu. ABD ve BM’nin de yaptırım listesindeydi.

İsrailli kaynaklar, 2018’de Fahrizade’ye suikast girişimi düzenlendiğini sızdırmıştı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da 2018 yılında Fahrizade’yi hedef göstermiş, ‘Bu ismi unutmayın’ demişti. Ve Fahrizade, ABD’de tam iktidar değişikliğinin beklendiği bir dönemde saldırıya hedef oldu.

HAMANEY'DEN SUİKAST SONRASI SERT TEPKİ GELMİŞTİ: ZALİMLER

27 Kasımda gerçekleşen Fahrizade suikastinin ardından İran yönetimi, faillerin cezalandırılacağını söylemişti. Hamaney, İranlı nükleer bilimci Fahrizade suikastına ilişkin yayımladığı yazılı mesajda, Fahrizade'yi öldürenleri "kiralık katiller ve zalimler" şeklinde nitelendirip "Yetkililer cinayetin takipçisi olmalıdır. Failler ve azmettiriciler kesin olarak cezalandırılmalıdır" demişti.

RUHANİ'DEN İNTİKAM AÇIKLAMASI GELMİŞTİ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, suikastın ardında İsrail’in olduğunu söyleyerek “İran’ın düşmanları, İran ulusunun ve yetkililerinin bu cinayeti yanıtsız bırakmayacak kadar cesur ve azimli olduğunu iyi biliyor. İlgili yetkililer, bu suçun yanıtını uygun bir vakitte verecektir. Halkımız, siyonist rejimin tuzağına düşmeyecek kadar akıllı ve bilgedir” dedi.

 (Hürriyet)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ortadoğu’da savaş dahil başka krizlerin ilk vuracağı ülkelerden birisi de Türkiye
İzmir'de peş peşe yangınlar