DSİ, İstanbul'un kaç günlük suyu kaldığını açıkladı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Kasap, İstanbul'un su ihtiyacını karşılayan rezervlerde 3 aylık kaynak bulunduğunu açıkladı. Beklenen yağışlarla şubat ayından itibaren barajlarda doluluğun artacağını söyleyen Kasap, İSKİ Genel Müdürlüğü'yle yaptıkları çalışma sonucunda Melen dışındaki barajların da devreye alınacağını duyurdu.

GİRİŞ 13.12.2020 07:56 GÜNCELLEME 14.12.2020 09:08
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Kasap, Meclis'te milletvekillerine şu bilgileri verdi;

 

"MELEN'DEKİ ÇATLAK GİDERİLİYOR"

"Melen Barajı ilk planlama esnasında kil çekirdekli kaya dolgu olarak düşünülmüş aslında, ama o bölgede uygun kil bulunamamış, kaya da bulunamamış. Dolayısıyla ön yüzü beton kaplı kayaya dönülmüş, onda da birtakım engeller oluşmuş. Biz bunu o zaman görmüş olsaydık, gerekli tedbirler alınırdı. Sağ sahilde biraz sıkıntı var. 3 tane çatlak var. Arka tarafına bir dolgu yaparak bunu neticelendireceğiz. 3 boyutlu analizleri yapıldı, herhangi bir sıkıntı görülmedi.

 

10 YILDA BİR KURAKLIK OLUR

Hemen hemen her on yılda bir bu kuraklık yaşanıyor. Bizim hesaplarımıza göre İstanbul'da 3 ay kadar daha su var. Zaten ekim, kasım aylarından itibaren yağışlarla beraber su toplanıyor. Dolayısıyla bundan sonra herhangi bir sorun olacağını düşünmüyoruz. Aralık, ocak, şubat aylarında mutlaka gelen yağışlarla dolduracağız. Ama bizim için önemli olan öncelikle Melen ve ondan sonra diğer yapacağımız barajlar. İSKİ Genel Müdürümüzle bir araya geldik, onlar da katkı verdiler, hangi barajlarda ne yapacağız, ne kadar su toplayacağız, birlikte çalışmaya başladık. Onların da bize vereceği katkılar var şüphesiz. Dolayısıyla el birliğiyle sadece Melen'le yetinmeyeceğiz, diğer barajları da peyderpey devreye alacağız. Ama İstanbul için öngördüğümüz, 2024-2025 yıllarından önce Melen'i bitireceğiz."

İSTANBUL'DAKİ BARAJLARDA SON DURUM NASIL?

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) verilerine göre, su miktarı Istrancalar'da yüzde 26,98, Terkos'ta yüzde 22,82, Sazlıdere'de yüzde 5,54, Alibeyköy'de yüzde 28,54, Büyükçekmece'de yüzde 16,07, Ömerli'de yüzde 22,64 Darlık'ta yüzde 51,39 olarak ölçüldü.

İstanbul'a su sağlayan baraj ve göletler azami 868 milyon 683 bin metreküp su biriktirme hacmine sahipken, su miktarı 185,82 milyon metreküp seviyesinde bulunuyor.

Kentte, günlük ortalama 2,8 milyon metreküp su tüketiliyor.

KAYNAK: HÜRRİYET GAZETESİ
YORUMLAR 52
  • Muharrem Karagol 3 yıl önce Şikayet Et
    İnanması gerçekten zor... Bu yıllık ikramlik in parası 100 milyon biz hala uzaya çıkamadık sularımız bitiyor ama bizim turkiyemiz hala Osmanlıya kaldığı için ilerlemiyor gerçekten buna son vermek lazım zaten bizi felaketler bekliyor Allah'a dua etmekten başka çaremiz yok...
    Cevapla
  • Mert 3 yıl önce Şikayet Et
    Gökden suyu kim indirecek.ALLAH cc.öyleyse namazla dua edelim .Allahın hükümlerini yaşayalım kur anda ne emredilmiş ise o emirlere göre yaşayalım ve küçük büyük günahlardan kaçınalım ALLAH 'ın yeryüzünde ençok sevdiği mekan olan CAMİLERDE namaz kılalım Ahiret sigortamızı yapalım.
    Cevapla
  • genco 3 yıl önce Şikayet Et
    Rusyadan ,irandan ,Azerbeycandan gazı getiriyoruzda kendi ülkemizde denize akan nehirleri neden getiremiyoruz?
    Cevapla
  • Murat bey 3 yıl önce Şikayet Et
    Aklı başında her insan derelerin akmasını savunur. Beslediği kaç tane alt ekosistem var. İstanbul da yaşamak ek vergilendirilsin
    Cevapla
  • Enver 3 yıl önce Şikayet Et
    Kendi halkımız engeller çıkarlar doğayı mahvettiniz der ekolojik dengeyi bozdunuz bırakın sularımız derelerde boşa aksı diye eylemy aparlar
    Cevapla
  • Said 3 yıl önce Şikayet Et
    Aslanım Ekoooo kim tutar seni. Bunu da ben yaptım de lütfen. Mesela DSİ zaten ibb ye bağlı de.
    Cevapla
  • battalgazi66 3 yıl önce Şikayet Et
    Atik su aritma tesisini torenle kaparttiginda alkislayan yapraklarin susuzluktan sikayet etmeye haklari yok
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şırnaklı damatla Ukraynalı gelinin düğününde servet takıldı
Fitch'ten Türkiye değerlendirmesi: Enflasyonda ciddi düşüş yaşanacak