31 hayvan ve bitki türünün nesli tükendi

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi'nde yapılan bir güncellemeyle, 31 hayvan ve bitki türünün neslinin tükendiğini açıkladı. Birlik, en az 35 bin 765 türün ise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

31 hayvan ve bitki türünün nesli tükendi
31 hayvan ve bitki türünün nesli tükendi
GİRİŞ 15.12.2020 15:19 GÜNCELLEME 15.12.2020 15:19

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği, belirli aralıklarla yayınladığı Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi’ni açıkladı. Açıklamaya göre Uluslararası Doğayı Koruma Birliği, Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi’ne 31 yeni bitki ve hayvan türü ekledi.

Güncellenen listeye göre, Güney Çin Denizi’ne özgü bir köpek balığı, Orta Amerika’ya özgü üç kurbağa türünün neslinin tükendiği belirtilirken Filipinlere özgü 15 tatlı su balığı türü ve Lanao Gölü ve Filipinler'de yaşayan 17 tatlı su balık türünden 15'inin neslinin tükendiği, diğer ikisinin kritik tehlike altında olduğu veya muhtemelen neslinin tükendiği duyuruldu.

BALIK TÜRLERİ AŞIRI AVLANMA SEBEBİYLE YOK OLDU

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği, köpekbalığı ve balık türlerinin aşırı avlanma ile yok edildiğini, kurbağaların ise mantarlarda bulunan bulaşıcı bir hastalıkla neslinin tükendiğinin altını çizdi. Birlik, Orta ve Güney Amerika'daki 22 kurbağa türünün de, tehlike altında olduğunu, hatta bir bölümünün muhtemelen soylarının tükenmiş olduğunu belirtti.

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği Biyoçeşitliliği Koruma Grubu'nun küresel direktörü Dr. Jane Smart, Amazon Nehri'nde bulunan bir tatlı su yunusu türü olan Tucuxi'nin, aşırı avlanma, iklim değişikliği ve kirlilik nedeniyle soyunun tükendiğini belirtirken dünya çapında canlı türlerinden en az 35 bin 765 türün ise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun altını çizdi.

MEŞE AĞAÇLARI YOK OLMA RİSKİ ALTINDA

Başta Çin, Meksika, Vietnam, ABD ve Malezya olmak üzere dünyadaki farklı meşe ağaçlarının yüzde 30’undan fazlasının iklim değişikliği ve aşırı ağaç kesimi sebebiyle soylarının tükenme riski altında olduğu belirtilirken rapordaki tek olumlu haber Avrupa Bizonu’ndan geldi.

Avrupa Kıtası’nın en büyük kara memelisi olan ve özellikle Rusya, Polonya ve Beyaz Rusya’da yaşayan Avrupa Bizonu’nun sayısı yaklaşık 4 katına çıktı. 17 yıl önce yaklaşık bin 800 Avrupa Bizonu tespit edilirken 2020 yılındaki raporda bu sayı 6 bin 200’e çıktı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Tokat'ta kırılmanın olduğu fay hattı havadan görüntülendi
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan esprili gönderme: Artık Fenerbahçeli değilim