Büyük saygısızlık! 500 yıllık 'naylon' türbe

Osmanlı’nın sekizinci padişahı Sultan II. Bayezid’in sütannesi Asude Hatun’un yattığı Fatih Tahir Ağa Camisi’ndeki türbe tozu toprağı, naylona sarılmış sandukası, kırık camları, açık kapısı ve hiçbir çalışmanın göze çarpmamasıyla tam bir tarihe saygısızlık anıtı.

Büyük saygısızlık! 500 yıllık 'naylon' türbe
Büyük saygısızlık! 500 yıllık 'naylon' türbe
GİRİŞ 16.12.2020 08:05 GÜNCELLEME 16.12.2020 08:17
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

İstanbul’da Cibali Mahallesi Esrar Dede Sokak’taki Tahir Ağa Camisi’ni, Sarayı Hümayun Kapıcıbaşışı Seyyid Mehmet Tahir Ağa 1760-1761 yıllarında inşa ettirmiş. Surre eminliği yapan, dönüşte Şam’da şehit olan Mehmet Tahir Ağa’nın kesik başı, İstanbul’a getirilerek cami yakınındaki tekkenin civarında gömülmüş. Sultan II. Bayezid’in (1447-1512) sütannesi Asude Hatun’un türbesi, cami yapılmadan çok önce inşa edilmiş. Sarayda cariyelerin amiri, kahyası olan Kethüda Asude Hatun’un İstanbul’da bir mektebi, hamamı ve türbesi bulunuyor. 5 asırdır ayakta kalmayı başarmış çokgen kubbeli ve sülüs kitabeli türbe şu sıralar kaderiyle baş başa bırakılmış.



Asude Hatun’un sandukası inşaatlarda çimento torbalarını yağmurdan korumak için kullanılan naylona sarılmış, türbenin içi molozlar, toz ve toprakla dolu. İnşaat alanını andırıyor ama bir restorasyon çalışması da yok. Örümcek ağları, duvarlarda salyangozlar, türbeye aylar belki de yıllardır el sürülmediğini gösteriyor. 7 penceresi bulunan türbenin, camları da kırılmış. Çerçeveleri yer yer yok olmuş.

Hürriyet

YORUMLAR 4
  • murat 3 yıl önce Şikayet Et
    Tahir ağa caminin yanındaki aşık paşa camini n yanında yatan seyit veliyat turbeside aynı vaziyette yazıklar olsun
    Cevapla
  • Reşo 3 yıl önce Şikayet Et
    Ancak yesin içsin son model arabalarla gezginler dünyanın parası toplanıyor vakıflara ne iş yapar bu zindiklar
    Cevapla
  • İsmail 3 yıl önce Şikayet Et
    Muhtar nerede,neden ilgisiz.
    Cevapla
  • birkıssadanbinhisse 3 yıl önce Şikayet Et
    sevgili annemizin turbesi inşâAllah tez zamanda yapılmasını arzu ediyoruz bu haberi yapan tum emegi gecenlerden Rabbim 2 cihanda Razı olsun
    Cevapla
DİĞER HABERLER
DEM Parti'de kriz! Başkan ve Meclis üyeleri topluca istifa etti! İtiraf gibi açıklama
'Benim bebeğim terörist' diyen anne sosyal medyada viral oldu