2021 İOKBS, PYBS, DPY burs ücreti ne kadar? Bursluluk sınavı nedir, kimlere verilir?

2021 PYBS, DPY, İOKBS burs ücretleri belli oldu. PYBS Parasız Yatılı Bursluluk Sınavı, Devlet parasız yatılılık bursu ilköğretim ve lise öğrencilerine verilen bir burs çeşididir. Peki bursluluk sınavları ne zaman yapılır? 2021 burs miktarı ne kadar?

2021 İOKBS, PYBS, DPY burs ücreti ne kadar? Bursluluk sınavı nedir, kimlere verilir?
2021 İOKBS, PYBS, DPY burs ücreti ne kadar? Bursluluk sınavı nedir, kimlere verilir?
GİRİŞ 08.01.2021 09:11 GÜNCELLEME 08.01.2021 09:11
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

İOKBS Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Türkiye’de her yıl düzenlenen bir bursluluk sınavıdır. Sınavı kazanan adaylar eğer şartları tutuyorsa burs ya da yatılı eğitim almaya hak kazanır. PYBS Parasız Yatılı Bursluluk Sınavı ise, Devlet parasız yatılılık bursu ilköğretim ve lise öğrencilerine verilen bir burs çeşididir. 18 yaşına kadar alınabilen burs için bir sınav düzenlenmektedir. Devlet Parasız Yatılı Okulları sınavı (DPY) olarak bilinmektedir. Milli Eğitim Bakanlı tarafından yapılan Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavına giren öğrencilerin, puanları en yüksekten en düşük puanlara kadar sıralanır. Daha sonra kimler burs alacaksa bunlar açıklanır.  Peki 2021 PYBS, DPY, İOKBS burs ücretleri ne kadar?

 

2021 İOKBS BURSLULUK SINAVI NE ZAMAN?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen ve 5, 6, 7, 8, hazırlık sınıfı, 9, 10, 11'inci sınıfların katıldığı İOKBS Bursluluk Sınavı'nın yeni yıl tarihi duyuruldu.

 

Bakanlık tarafından açıklanan tarihe göre Bursluluk Sınavı 25 Nisan 2021'de yapılacak. Tek oturumda gerçekleştirilecek sınav saat 10.00'da başlayacak. Öğrencilere İOKBS Bursluluk Sınavında 100 soru sorulurken, 120 dakika süre tanınacak.

Bursluluk Sınavı hakkında açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, İOKBS'ye girecek öğrencilerin bulundukları sınıfların birinci dönem müfredatından ve kazanımlarından sorumlu olacaklarını söylerken, "Ayrıca bu sınava girecek 10’uncu ve 11’uncu sınıf öğrencilerimiz 9’uncu sınıfın tüm müfredatından sorumlu oluyorlardı. Bu kapsamı da daralttık ve 10 ve 11’inci sınıf öğrencilerimiz de sadece 9’uncu sınıfın birinci dönem müfredat ve kazanımlarından sorumlu olacak." dedi.

İOKBS BURS ÜCRETİ NE ZAMAN ÖDENİR?

İOKBS burs ücreti her ayın 15’ine kadar hesaplara aktarılmış olur. Bazı durumlarda bu ödemeler gecikebiliyor. 

DPY BURSU NEDİR, KİMLER ALABİLİR?

Devlet Parasız Yatılı Okulları sınavı (DPY) olarak bilinmektedir.

Milli Eğitim Bakanlı tarafından yapılan Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavına giren öğrencilerin, puanları en yüksekten en düşük puanlara kadar sıralanır. Daha sonra kimler burs alacaksa bunlar açıklanır. Devlet Parasız Yatılı Okulları (DPY) sınavı olarakta bilinmektedir.

PYBS BURSUNU KİMLER ALABİLİR?

PYBS Parasız Yatılı Bursluluk Sınavı, Devlet parasız yatılılık bursu ilköğretim ve lise öğrencilerine verilen bir burs çeşididir. 18 yaşına kadar alınabilen burs için bir sınav düzenlenmektedir.

Her yıl 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11'inci sınıf öğrencilerinin girdiği sınavda, açıklanan kontenjan kadar öğrencilere burs imkanı sağlanmaktadır. Bu yıl 60 bin öğrenciye burs imkanı sağlanması kararlaştırılmıştır.

Bursu alabilmenin temel şartı yıllık kişi başına düşen gelirin belirtilen miktarın altında olmasıdır. Yani durumu iyi olan kişilere burs verilmemektedir. Ancak öğretmen ve gazi çocukları için bu durum geçerli değildir.

Devlet parasız yatılılık bursu sınıflara göre yapılışı farklılık gösteren bir burstur. Ancak bu bursu kazanabilmenin tek yolu belirtilen sınavdan yüksek bir puan almaktır. Devlet parasız yatılılık bursu 6,7 ve 8 sınıflara SBS sınavından aldıkları puanların yüksekliğine göre verilmektedir. Ancak 5. Ve 9,10,11’nci sınıflara giden öğrenciler, sadece bu bursa özel yapılan sınava girmek zorundadır.

2021 PYBS, DPY, İOKBS BURS ÜCRETİ NE KADAR?

PYBS bursu 1 ayda bir yatırılmak koşuluyla 2021 yılının ilk altı ayı 340 TL, 2021 yılının ikinci 6 ayında ise 370 TL olacağı tahmin edilmektedir.

İşte yıllara göre burs ücretleri:

  • 2015 yılında aylık burs ücreti: 473,47 TL

  • 2016 yılında aylık burs ücreti: 530,24 TL

  • 2017 yılında aylık burs ücreti: 613.15 TL

  • 2018 yılında aylık burs ücreti: 648.04 TL

  • 2018 yılında aylık burs ücreti: 234,70 TL

  • 2019 yılında aylık burs ücreti: 260,40 TL

  • 2020 yılında aylık burs ücreti: 290,66 TL

BURSU KAZANAN ÖĞRENCİLER NE YAPMALI?

Bursluluğa hak kazanan ortaokul ve imam hatip ortaokulları ile ortaöğretim okulu/kurumu öğrencilerinin bursluluk kayıt işlemleri, öğrencilerin öğrenim gördükleri veya kayıt yaptırdıkları MEB’e bağlı resmî okul müdürlükleri vasıtasıyla yapılacak olup, öğrenci kayıtlarının başladığı zamanda başlayıp sonlanmıştır

YORUMLAR 40
  • Namık Kemal 2 yıl önce Şikayet Et
    Burs alanların öğrenci parası kesiliyor diye duydum doğrumu
    Cevapla
  • iokbs kazanan 2 yıl önce Şikayet Et
    kartı hakkında müdür yardımcısı bilgi veriyor ona ulaşın biz ptt den aldık gidip abi ben burs kazandım diyosun bana kart ver dedinmi tc flan istiyor sonra kart veriyor bu kadar basit
    Cevapla
  • İokbs 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben okula gittim yardımcı hiç bir şey bilmiyordu PTT ye gidin falan da demediler bize MEB den haber gelecek dediler eve gidin siz dediler müdür yardımcısı mı PTT ye git kart iste dedi?
    Cevapla
  • iokbs kazanan 2 yıl önce Şikayet Et
    arkadaşlar 2018 yılından bu yana burslar düşmüş değil sadece o zamanlar 3 ayda bir veriliyordu o yüzden 600 tl falan
    Cevapla
  • Efsa 3 yıl önce Şikayet Et
    Hayır okul sana veriyo
    Cevapla
  • Zeynep 3 yıl önce Şikayet Et
    2021de burs ücretini alanlar. kartınızı nereden aldınız? lütfen yardımcı olun
    Cevapla
  • ......... 3 yıl önce Şikayet Et
    PTT den gidip al
    Cevapla
  • Muhammet 3 yıl önce Şikayet Et
    Pttden
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Menzil Cemaati'nden 'yerel seçim' kararı!
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı