Koronavirüs aşısı Türkiye'ye geldi: Bakan Koca'dan açıklama

Çin'den sipariş edilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının ilk partisini taşıyan uçak, Ankara Esenboğa Havalimanı'na iniş yaptı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Twitter'dan açıklama yaptı.

GİRİŞ 30.12.2020 06:38 GÜNCELLEME 30.12.2020 09:21
Bu Habere 78 Yorum Yapılmış

Çin'den sipariş edilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının ilk partisini taşıyan uçak, Türkiye'ye geldi.

 

 

Kovid-19 aşılarını taşıyan Türk Hava Yolları'na ait "TK 6175" sefer sayılı "Boeing 777" tipi uçak, saat 05.44'te Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi.

Türkiye saati ile 19.50'de Çin'in başkenti Pekin'deki havalimanından hareket eden uçağın Ankara'ya inişi ile aşıların bulunduğu konteynerler, uçaktan alınarak depolara taşınmaya başlandı.

AÇIKLAMALAR PEŞPEŞE...

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın:

Ana depo Ankara’da. Bütün aşılar Ankara’daki bu depoda depolanır. Burası aynı zamanda soğuk hava deposu. Hatta -70 derecelik bölümler bile mevcut. Çin’den gelen aşılar için zaten -70 dereceye ihtiyaç yok. Depoya alınan aşıların seri numarası bulunuyor. Buradan her seriyi temsil edilecek numuneler alınacak. Aşıların karekodları da sisteme işlenecek. Laboratuvar sonuçlarından sonra ise dağıtıma geçilecek. Deponun kapasitesi aşıların hacmi ile ilgili. Burada 2021 yılının tüm aşıları muhafaza ediliyor. Sağlık personeli aşıyı hastanelerde ve sağlık müdürlüklerinin belirlediği yerlerde olacak. 65 yaş üstü kişiler ise aile sağlık merkezlerinde aşılanacak. Çalışmalar devam ediyor. Listelere göre randevular oluşturulmaya başlandı.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan:

Çin aşısı için 2 ve 8 derece arası, yani normal buzdolabı koşullarında bir saklama alanı gerekiyor. Saklaması kolay. Gelen aşılar Sağlık Bakanlığı’nın uluslararası akreditasyonuna sahip Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü laboratuvarında, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) yetkilileriyle değerlendirilecek. Bu sırada faz-3 çalışması da tamamlanacak. Sonra uygun koşullarda illere dağıtılacak. Aşılama da bundan sonra başlayacak. Bu süreç tüm aşılar için geçerli olacak. Kimlerin ne zaman aşı olacağının planı hazırlanıyor. Ankara’daki ana depo uluslararası standartlarda. Aşılama hastanelerde ve aile sağlığı merkezlerinde yapılacak. Sağlık personeli, 65 yaş üstü kişiler ile huzurevinde kalan ve uygun yaştaki engelli bireyler ilk olarak aşılanacak. Her vatandaş iki doz aşı olacak.

14 gün test edilecek

Sosyal medya hesabından açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Aşılarımızı getiren uçak Esenboğa Havalimanımıza ulaştı. 14 gün sürecek testleri hemen Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuzda başlayacak. Testleri biter bitmez ise aşılama programımız Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleşecek. Birlikte başaracağız." ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 78
  • ......... 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir senedir aşı olmadan hayattaysak,ecelimiz gelmemiştir,ecel vakit geldiyse de,aşı olsa bile başka bir şekilde ölür,kaza geçirir vs.ölum muhakkak bir defa birgun gelecek
    Cevapla
  • ......... 3 yıl önce Şikayet Et
    Aşının yan etkileri bilinmeden hemen herkese yapılmaması lazım,aşama aşama heray olmak isteyen gönüllülere yapılıp,en az bir ay takip edilip kademe kademe yapılmalı.Devletime muhalif değilim sadece Türk ırkına yapılan bir tuzakmi nedir incelenmeli,insanları mankurtmu yapacak neyin nesi,3,5yıl sonra GDO su değişmemiş insan ırkı aramaya çikmayalim
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    İsterseniz 10 defa aşı olun korona af etmez
    Cevapla
  • bekir 3 yıl önce Şikayet Et
    CHP liler aşı olmayacakmış - sakın zorlamayın - CHP lileri aşı olmaya zorlamayın diye AİHM den karar çıkmış - uyalım bari bu karara
    Cevapla
  • ayhan 3 yıl önce Şikayet Et
    Ersan Şen ve İsmail Saymaz'dan derin bilgilendirme bekliyoruz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fırtına'ya derbide Samsunspor çelmesi!
Muhalif gazeteci, Almanya'ya çalıştığını itiraf etti! "Bunlar üst düzey isteniyor"