SMA Bilim Kurulu Üyesinden kritik açıklama!

Sağlık Bakanlığı SMA Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ömer Bektaş,"SMA Tip 1 için 2017 Temmuz’undan itibaren Nusinersen Sodyum adlı ilacı kullanıyoruz. Bütün SMA hastalarına bu ilaç veriliyor. Yeni tedavi yöntemleriyle ilgili gelişmeleri bakanlığımız sürekli takip ediyor" dedi.

SMA Bilim Kurulu Üyesinden kritik açıklama!
SMA Bilim Kurulu Üyesinden kritik açıklama!
GİRİŞ 09.01.2021 10:51 GÜNCELLEME 09.01.2021 10:51

Sabah'tan Burak Çelik'e konuşan Sağlık Bakanlığı SMA Bilimsel Kurulu Üyesi Doç. Dr. Bektaş, SMA Tip 1 için 2017 Temmuz'undan itibaren Nusinersen Sodyum adlı ilacın kullanıldığını belirterek "İskandinav ülkelerinde bu ilaç sadece seçilmiş hastalara verilirken Türkiye'de tüm SMA hastalarına veriliyor" dedi. 

Bektaş, "Tip 2 ve 3 hastalarında da aynı hızla davranıldı ve yurtdışıyla birlikte ilacın erken dönemde kullanılması konusunda hareket edildi" ifadelerini kullanarak dünyada 9 bin SMA hastası bu ilacı kullanırken bunun yaklaşık 1300'ünün Türkiye'deki hastalardan oluştuğunu söyledi. 

SMA'da en önemli etkenin ilaç tedavisine erken dönemde ve semptomsuz süreçte başlamak olduğunu vurgulayan Bektaş şunları kaydetti: 

"İlacın güvenlik profili de çok iyi durumda. Erken dönemde başlandığında hastalığa karşı etkili bir ilaç. SMA hastası olan bir bebeğe 3 günlükken bu tedavi uygulandı ve şimdi yürümeye başladı. 

SMA'da en önemli etken ilaç tedavisine erken dönemde ve semptomsuz süreçte başlamak. SMA hastalığının Batı ülkelerinde görülme sıklığı 10 binde 1 iken Türkiye'de bu oran 6 binde 1'e karşılık geliyor. Akraba evliliklerinin yaygın olması sayıyı artırabiliyor. Ülkemizde yılda 250-300 SMA'lı hasta doğuyor. Sağlık Bakanlığımız yeni doğan ve evlilik öncesi taramalarıyla hastalığın daha erken dönemde saptanması ve tedavi edilmesi üzerinde de çalışmalarını sürdürüyor.

Kullandığımız ilaç tedavisi dışında diğer 2 tedavi de inceleniyor. Biri oral solüsyon ilacı, diğeri de gen tedavisi. Gerekli bilimsel kriterler ve şartlar sağlanırsa seçilmiş hasta gruplarında kullanılması için onay verilecek. Bu iki tedaviyle ilgili de bakanlığımız güncel bilimsel yayınları takip ediyor."

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış