Aşı olan profesörler aşıların etkilerini anlattı!

CoronaVac aşısına acil kullanım onayı verilmesinin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri aşılandı. Aşılanan Bilim Kurulu üyeleri Prof. Dr. Hasan Tezer ve Prof. Dr. Recep Öztürk, aşının etkilerini değerlendirdi.

Aşı olan profesörler aşıların etkilerini anlattı!
Aşı olan profesörler aşıların etkilerini anlattı!
GİRİŞ 15.01.2021 01:43 GÜNCELLEME 15.01.2021 01:44
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Acil Kullanım Onayı verilen CoronaVac aşısı, Bilim Kurulu üyelerine de yapıldı. Aşı olan profesörler, aşının etkilerini Habertürk'e anlattı.

"BEN DE SIKINTI OLMADI"

Aşı olan Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, "Dün Sağlık Bakanı, Bilim Kurulu toplantısında aşılamayı söyleyince, bizler de sıramız geldiği için mutlu olduk. Bir an önce de aşımızı olmak istedik. Daha önceden de söylüyorduk; ülkemize hangi aşı ilk gelirse, hemen sıramız geldiyse de ve aşılama için de uygunsak hemen aşılanacağımızı vurguluyorduk. Dün de aşımızı olduk. Hiçbir ağrım olmadı, herhangi bir kızarıklık olmadı. Lokal yan etkiler olabilir çünkü, bekliyoruz. Sistemik yan etkiler dediğimiz; ateş, halsizlik, kırgınlık, kas ağrısı gibi şikayetim olmadı. Dünyada yürütülen bütün aşıların çalışmalarından biliyoruz; RNA aşısı için de inaktif aşı için de çok ciddi yan etkilerinin olmadığını, hafif yan etkiler görüldüğünü biliyoruz. Aşı olduktan sonra vücudunuzda bir bağışık yanıtı harekete geçecek ki ona karşı bir antikor yanıtı oluşsun. Enflamasyon olurken de vücutta ateş, kırgınlık olacak. Olması gerekiyor. Halsizlik, kırgınlık, kas ağrısı olabilir. Aşı yapılan yerde aşı içeriğine bağlı olarak kızarıklık, şişlik, ağrı olabilir. Bunlar beklediğimiz şeyler ama herkeste görülecek diye bir şey yok. Ben de öyle bir sıkıntı olmadı şimdiye kadar" dedi.

"ÖNEMLİ BİR YAN ETKİ OLMADI"

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk ise, "Herhangi bir yan etki olmadı. Hafif, lokal bir ağrı oldu ama önemsenmeyecek bir durumda. Kızarıklık yok, başka hiçbir önemli yan etki olmadı. Buradaki yan etkiler de daha önce çalışmalarda ortaya konulduğu gibi geçici, birkaç günlük yan etkiler. Çok önemli yan etkiler ortaya konulmuş değil" diye konuştu.

Aşılar hakkında kendilerine en çok sorulan sorunun, 'Aşılar arasında bir tercih yapalım mı?' olduğunu kaydeden Prof. Dr. Öztürk, "Abartılmış bazı yan etkiler, aşı genomumuza etki eder mi, gelecekte uzun vadede şu anda tespit edilemeyen etkiler olur mu gibi sorular geliyor ama en çok tercih meselesi soruluyor" dedi.

"AŞILAMA EN GEÇ BİR HAFTA İÇERİSİNDE BİTER"

Türkiye'nin günlük aşılama kapasitesinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Öztürk, "Minimum 300-500 bin gibi. 1.5-2 milyona çıkarılacak bir kapasite var. Hemen her hastane bu konuda görevlendirildi, aile hekimleri ve diğer tüm kurumlar bu konuda görevli. Hastaneler daha uzun süre mesai yapacak. İlk birkaç gün uyum ve sistemin oturmasından sonra, sağlık çalışanlarında kamu ve özel dahil 1.3 milyon olduğunu düşünürsek en geç bir hafta içerisinde biter. Daha sonra 65 yaş üstüne geçilir" şeklinde konuştu.

İKİ TÜR AŞI YAPTIRMAK MÜMKÜN MÜ?

Hem Çin hem Alman aşısı yaptırılabilir mi sorusuna Prof. Dr. Hasan Tezer şu yanıtı verdi: "Hayır, bu doğru bir yaklaşım değil. Böyle bir ardışık şema aşılarda önermiyoruz. Zaten firmaların kendi üretim aşamalarında böyle bir önerileri yok. Prospektuslarında kendi aşılarıyla tamamlanmasını öneriyorlar."

AŞILAMADA SIRA NASIL OLACAK?

* İlk etapta aşılar 1 milyon 119 bin sağlıkçıya yapılacak.

* İkinci grupta 380 bin 65 yaş üstü vatandaşa yapılacak.

* Üçüncü grupta asker, polis ve öğretmenlere yapılacak.

* Dördüncü grupta ise ilk 3 grupta yer almayan vatandaşlara yapılacak.

 

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 8
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    E nabızda bana covid19 risk grubunda değilsiniz ama infulenza risk grubundasınız diyor. Ne yani infuelanza benim için daha mı riskli yani mantığa bak yaşım da 42 infulenza da çok geçirdim ve ayakta atlattım bu işte bir iş var
    Cevapla
  • şeriat 3 yıl önce Şikayet Et
    ögrenciler de sıraya alınsın lütfen çocuklarımızın okul hayatı resmen bitti. Allah bu virüsü çıkaranın bin türlü belasını versin amin.
    Cevapla
  • Cüneyt Beyaz 3 yıl önce Şikayet Et
    18 yaş altına aşı yapılmayacak,
    Cevapla
  • AlperTs 3 yıl önce Şikayet Et
    Aşı olan Superman gibi dolaşacak maskede takmaz artik
    Cevapla
  • Zehra 3 yıl önce Şikayet Et
    Aşılama sistemi güzelde bu pandemi boyunca hic kapanmadan çalışan marketçiler bakkallar motor kuryeler kisitlamadan muaf insanlar 4.grupta cok sacma.saglik calisanlarini anlayabiliriz.pandemi suresince canı sıkılan markete gezmeye gidiyor.karantinada yelefonu birakip ciktini soyluyor.saglik calisanlari kadar onemliyiz bizlerde.
    Cevapla
  • Gamze 3 yıl önce Şikayet Et
    Kasanın arkasında müşteriye 2 Metre mesafe ve Hijyenik talimatlarla çalışmak başka, Hastalarla birberir tedavi sürecinde her an yanında olup covid-19 pozitif insanlarla çalışmak bambaşka :) Evet sizde görevdeydiniz bu süreçte ama zaten kısıtlamalar sonucu çalışma saatleriniz ve süreleriniz azaldı en azından, bide sağlık personelini düşünün Hastanede sıra bekleyen onca insanı düşünün siz 72 saat kasada nöbet tuttunuz mu? Ve ya kuriye 8 saat çalışır vardiya biter herkes evine... bizim uykusuz geçirdiğimiz gecelerin sayısı hesabı yok. Lütfen biraz empati :)
    Cevapla
  • Pgs 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben sağlıkçım ama lütfen sen aşı ol soram senin lütfen kabul et
    Cevapla
  • Sibel 3 yıl önce Şikayet Et
    Tamam sensin. Sağlıkcılar dururken seni asılayacaklardı te Allahım ya
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
IMF Başkan Yardımcısı, Şimşek ile fotoğraf paylaştı
Fırtınaya dayanamayan cami minaresi yıkıldı