Prof. Dr. Nur Vergin laiklerin mahalle baskısını bu sözlerle anlatmıştı!

Türkiye’nin önde gelen sosyal bilimcilerinden, Atatürk’ün çocukluk arkadaşı Nuri Conker’in torunu ünlü sosyolog Prof. Dr. Nur Vergin (80) dün İstanbul Etiler’deki evinde ölü bulundu. Vergin için İstanbul'da cenaze töreni düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve birçok önemli isim katıldı. Vergin'in 2008 yılında verdiği bir röportaj laiklerin mahalle baskısını bir kez daha gözler önüne serdi.

GİRİŞ 19.01.2021 15:32 GÜNCELLEME 19.01.2021 15:32
Bu Habere 45 Yorum Yapılmış

İstanbul Etiler’de bir sitede yaşayan Prof. Dr. Nur Vergin’e dün saat 16.00 sıralarında komşuları ulaşamadı. Bunun üzerine polis arandı. Polis ekipleri, çilingirin yardımıyla girdikleri evde komşularının, Alzheimer hastası olduğunu söyledikleri Nur Vergin’in cansız bedeniyle karşılaştı. Polis evde araştırma yaparken, adli tabip de incelemesinde ünlü sosyoloğun ölümünde şüpheli bir bulguya rastlamadı. Adli tabip, ‘normal ölüm’ raporu tuttu.

Prof. Dr. Nur Vergin’i son olarak önceki akşam gören komşuları Bülent ve Tülay Selçuk çifti “Nur Hanım dün akşam bize, sohbet etmeye geldi. Sağlıklı görünüyordu. Ama üzgündü. ‘Kimsem yok. Pandemi nedeniyle başka hiçbir yere gidemedim’ dedi. Saat 21.00 civarında evine gitti. Vefat ettiğini öğrendik. Çok birikimli bir bilim insanı, iyi bir insandı. Vefatına çok üzüldük” diye konuştular.

LAİKLERİN MAHALLE BASKISINI ANLATMIŞTI

Prof. Dr. Nur Vergin, açıklamalarıyla laik kesimin şimşeklerini üzerine çekmişti. 2008 yılında Vatan gazetesindeki röportajıyla kendilerini laik diye tanımlayanların mahalle baskısını anlatmıştı.

AK PARTİ'NİN OY PATLAMASI

AK Parti’nin yüzde 46.5 oyla iktidara gelmesi üzerine verdiği röportajda şöyle demişti: “Cumhuriyet’in ilanından sonra Türkiye’de dindar insanlara öyle ağır baskılar yapılmış ki, işte bu baskılar şimdi bir oy patlaması halinde sandığa yansıyormuş.” 

DİNDAR KESİM ÜZERİNDEKİ BASKI

Vergin, “Dindar kesim üzerindeki baskı bu kadar büyük müydü sizce?” sorusuna da şöyle cevap vermişti: “O kadar baskı vardı ki… Bir örnek vermek istiyorum, ben laik kesim içinde doğdum, büyüdüm ve öyle devam ettim yaşamaya. Yıllar önce yeni bir eve geçmiştim ve içimden Kur’an okutmak geldi. Anneme, ‘Bir hoca çağırıp okutsak’ dedim. ‘Ya iyi olur’ dedi. Fakat sonra ‘Komşular ne der’ diye düşündüm. Bir hafta sonra aynı apartmanda bir Musevi ayini yapıldı ve hiçbir şey olmadı. Demek ki belirli yerlerde Müslüman Türkler üzerinde yasal olmamakla beraber böyle bir baskı vardı.”

"AK PARTİ 10 YIL İKTİDARDA KALIR' DEDİM DİYE BENİ MAHVETTİLER"

2013’te Star gazetesindeki röportajında ise şöyle konuşmuştu: “2008’de verdiğim röportajda, ‘AK Parti 10 yıl daha iktidarda kalır’ sözlerimden dolayı beni mahvettiler, sağlığım bozuldu.”

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN CENAZE TÖRENİNE KATILDI

Prof. Dr. Nur Vergin için İstanbul'da cenaze töreni düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan cenaze törenine katıldı.

 

YORUMLAR 45
  • fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    mahşerde müminler sevapları ile günahları ile yargılanacaktır. yargılanmak için inanmış ve imanla dünya hayatını bitirmek gerek . inanların amel defterleri günahlarla sevaplarla dolu tövbe etmiş silinmiş . yani karma karışık gibi gözükecek .inanmıyanların defteri tertemiz olacak . ama dafterin başında birşey yazacak İMANSIZ . hiç yargılanmaya gerek olmayacak . Allah rahmet etsin mehmet hocam bunlar senin sözlerindi .
    Cevapla
  • Serkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Kimsem yok demiş ya rahmetli, keşke bu cami avlusunu görebilseydi . Bundan ala kimse mi olur. Allah rahmet eylesin .
    Cevapla
  • Vatann sever 3 yıl önce Şikayet Et
    Az söylemiş
    Cevapla
  • Hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin gencligimizde dergilerde yazilarindan cok istofade ettik
    Cevapla
  • usta 3 yıl önce Şikayet Et
    bu dünyada ağzı olan haddini bilmeyen konuşuyor.ama konuşma hakkının bittiği yeri düşünen yok gibi gibi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara'yı sel aldı! Cadde ve sokaklar göle döndü
Ekrem İmamoğlu'ndan 4 gün sonra akılalmaz Edanur Gezer açıklaması