Trakya'da zehir taştı! Kırmızı alarm

Gelen son dakika açıklamasına göre; Trakya’da geçtiğimiz günlerde etkili yağış sonrası taşan Ergene Nehri’ndeki zehirlerin, yer altı sularına ve toprağa karıştığı belirtildi.

Trakya'da zehir taştı! Kırmızı alarm
Trakya'da zehir taştı! Kırmızı alarm
GİRİŞ 07.02.2021 08:10 GÜNCELLEME 07.02.2021 08:12
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Türkiye, Kovid-19 salgınıyla mücadele ederken, halk sağlığını tehdit edecek bir gelişme de Ergene Havzası’nda yaşanıyor. Halk sağlığı uzmanları, Trakya’daki etkili yağış sonrası taşan Ergene Nehri’ndeki zehirlerin toprağa ve yer altı sularına saçıldığı uyarısında bulunuyor.

Ergene Nehri, uzun yıllardır sanayi atıklarının yarattığı tahribat nedeniyle adeta kanalizasyona dönmüş durumda. Dördüncü sınıf çok kirlenmiş su durumuna gelen Ergene’de, bölgedeki aşırı yağış sonrası yaşanan taşkın, havzadaki tarım arazilerinin kimyasal atıklarla dolmasına neden oldu.

ALARM ‘KIRMIZI’ OLDU

Babaeski, Pehlivanköy, Uzunköprü hattındaki tarım arazileri zehirli Ergene sularının altında kaldı. Devlet Su İşleri, Ergene Nehri’ndeki alarm durumunu “turuncu”dan “kırmızı”ya yükseltirken, yaşanan son durum uzmanları endişelendirdi.

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı eski Başkanı üroloji ve patoloji uzmanı Prof. Dr. Osman İnci, taşkın sonrası toprağa zehir saçıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Taşkın çok ciddi sağlık riskleri içeriyor. Tarımsal alanlar su altında kaldı. Taşkınla gelen kimyasal atıklar ne olacak, bilmiyoruz. Taşkın bölgesindeki tarım arazilerinde ivedilikle toksitise ölçümleri yapılmalı. Yer altı sularının kirlenmesi de söz konusu. Toksik maddelerin taşındığı suyun ne kadarı yer altı sularına karıştı bilinmiyor. Ergene suyunun kapladığı topraklardan çıkacak mahsullerin halk sağlığına zararları araştırılmadan satışa sunulması riskler yaratır.”

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Faruk Yorulmaz da, “Suyun içinde ne varsa toprağa ve tarım arazilerine bulaşmış durumda. Her türlü toksik madde, yetişen ürünleri etkileyecek. Köylüyü mağdur etmeden çözüm bulunmalı” ifadelerini kullandı.

‘ÖLÇÜM YAPILMALI’

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Biyosistem Mühendisliği Arazi ve Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halim Orta ise, “Kirli suyun tarım arazileri üzerinde yaratacağı toksik etkiyi şu an için bilmiyoruz. En vahimi ise göle dönen tarlalardaki kirli suyun bitki köklerine, toprağın derinlerine kadar geçmiş olması. Yeraltı su kaynakları ile tarım arazilerinde toksitise ölçümleri yapılmalı” diye konuştu.

‘SİYANÜR DE VAR KADMİYUM DA’

Trakya Platformu Sözcüsü Avukat Bülent Kaçar da Çerkezköy’den Uzunköprü’ye kadar uzanan bölgede 2 bin 100 civarında sanayi tesisi olduğuna dikkat çekti. Kaçar, “Nehirde sürekli tespit edilen diğer ağır metaller; kurşun, krom, demir, çinko, arsenik, sülfat, bakır gibi tehlikeli maddeler. Buğday tarlaları bu zehirli maddelerin yuvası haline gelen Ergene sularıyla kaplanmış durumda” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: MİLLİYET
YORUMLAR 8
  • işte insanlik.... 3 yıl önce Şikayet Et
    insanlik bitmiş... yetkililer neden ilgilenmez ki..
    Cevapla
  • Edirneli 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu her sene olan bir durum. Ayrıca çiftçiler yaz aylarında berbat olan Ergene ZEHRİ ile tarlalarını sulamaya mahkum oluyor.
    Cevapla
  • Hüseyin 3 yıl önce Şikayet Et
    2872 Sayılı kanun ne il yarar niye çıkarttınız bu kanunu yıllarca ergene nehrini bu fabrikalar kirletmiyormu.
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    ülkenin bütün üretim gücünü(sanai,tarım,insan işgücü) planlamazsak bu gün tarım arazimizi yarın nehirlerimizi,bir başka gün canımızı kaybedeceğiz.Trakya tarım arazisidir sanai değil.Ayçiçeği ve buğday arazisidir.Sanai'yi hammadesi neredeyse oraya kurmalıyız.
    Cevapla
  • murat. 3 yıl önce Şikayet Et
    Sadece Ergene nehri kirlenmiyor.Bu ihracata çalışan fabrikatörler denizimizi,ormanımızı,havamızı,tarlamızı,suyumuzu,ciğerlerimizi yeraltımızı yerüstümüzü kirlettiler,karşılığında ne verdiler ömrümüzü kısalttılar.Avrupanın üretmediğ ne varsa Trakya üretti.Pamuk çıkurovada çıkar textili Trakyayaya kurarız,Çalışacak iş gücü Anadoluda getirir istanbula 20 milyon insan yığarız.şimdi istanbulda çöz bakalım su sorununu çöz bakalım trafik sorununu.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
WhatsApp'a ağır suçlama! Şoke eden Gazze iddiası
Türk SİHA'lar başrolde: Türkiye, Afrika ülkelerinin devlet gücünü artırıyor!