Boğaziçi Üniversitesi bu cesareti kimden alıyor?

Cumhurbaşkanı atadı diye rektöre isyan eden Boğaziçi Üniversitesi’ndeki klik, kendinden olmayan akademisyene de kapıyı kapalı tutuyor. Üniversite, yasal zorunluluk olmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’nın uzman yetiştirmek için dünyadaki en seçkin üniversitelere gönderdiği 30 kadar yüksek lisans ve doktora öğrencisine dönüşte “kadro” vermedi.

Boğaziçi Üniversitesi bu cesareti kimden alıyor?
Boğaziçi Üniversitesi bu cesareti kimden alıyor?
GİRİŞ 19.02.2021 06:38 GÜNCELLEME 19.02.2021 06:38
Bu Habere 134 Yorum Yapılmış

2021 yılı için bütçeden 426 milyon lira alacak olan Boğaziçi Üniversitesi devlet üniversitesi olmasına rağmen ne YÖK’ü ne Milli Eğitim Bakanlığı’nı (MEB) takıyor. Üniversite, MEB bursuyla kendi adına yurt dışına yüksek lisans ve doktora için gönderilen yaklaşık 30 öğrenciye, ne danışman atadı ne de dönüşlerinde görev verdi.

MEB’İN YETKİSİNDE
Geçmişi 1929’a dayanan 1416 sayılı Ecnebi Memleketlere Gönderilecek Talebe Hakkında Kanun’da 2014 ve 2016’da yapılan değişikliklerle MEB’e, çeşitli kamu kurumları ve üniversiteler adına yurt dışına yüksek lisans ve doktora öğrencisi gönderme yetkisi verildi. Böylece daha önce sınırlı ve belli kişilerin imtiyazında olan yurt dışında okuma hakkı tüm Anadolu’ya yayıldı. Üniversiteler de ihtiyaçları doğrultusunda talepte bulunarak MEB bursuyla yurt dışına öğrenci gönderme imkânına sahip oldu.

DANIŞMAN DA ATAMADI
Boğaziçi Üniversitesine hakim olan grup ise “kapalı sistemi” sürdürmek için şimdiye kadar hiç talepte bulunmadı. Ancak üniversite talepte bulunmasa da yasa MEB’e üniversite adına belli sayıda öğrenciyi yurt dışına gönderme yetkisi veriyor. Boğaziçi Üniversitesi kendi adına yurt dışına gönderilen öğrencilere yasal zorunluluk olmasına rağmen ne danışman atadı ne dönüşte bu öğrencileri istihdam etti. Üniversitenin öğrencilere cevabı, “Sizi biz göndermedik. Sizi kabul etmiyoruz” oldu.

TAZMİNAT ÖDEMEK ZORUNDA KALIYORLAR
Üç ay içinde göreve başlaması gereken öğrenciler mecburi hizmetlerini yapamadıkları için yüklü tazminat ödemekle karşı karşıya kalıyorlar. MEB de milyonlarca dolar ödeyerek yurt dışındaki eğitimlerini üstlendiği öğrencileri, mağdur olmasınlar diye memur olarak işe başlatıyor veya onlara başka bir üniversite buluyor.

CAMBRIDGE’İ DE YETERSİZ BULUYOR
Boğaziçi Üniversitesi’ni yönetenlerin standart bahanesi gelen öğrencilerin yetersiz olması. Oysa öğrenciler, burs alabilmek için dünyanın en iyi üniversitelerinden kabul almak zorunda. Yani öğrencilerin bilgisayar bilimleri, bölge ve ülke uzmanlıkları, ilaç geliştirme ve doku mühendisliği alanında yüksek lisans ve doktora yaptığı üniversitelerin çoğu, sıralamada Boğaziçi Üniversitesi’nin önünde. Bunlar arasında Cambridge, California, Edinburgh, Münih Teknik ve Imperial College gibi seçkin üniversiteler bulunuyor. Üniversite aslında bursiyer öğrencilerin döndüklerinde henüz yetersiz olduğuna inanıyorsa bile önce araştırma görevlisi olarak istihdam edebilir, kendi atama kriterlerini tutturunca da öğretim üyeliğine atayabilir. Ancak üniversite öğrencileri kapıyı tamamen kapatmayı tercih ediyor.

Türkiye’de uzman istemiyor
Yeni Şafak’ın görüşlerine başvurduğu akademisyenler, Boğaziçi Üniversitesi’ni yönetenlerin, Afrika, Asya uzmanı olan, yerel dilleri konuşabilen uzmanlar istemediğini böylece Türkiye’nin bu konuda İngiltere ya da ABD’ye bağımlı olmasını tercih ettiğini belirtiyor. MEB’in Güney Afrika, Güney Kore ya da Çin’e gönderdiği öğrenciler de bu sebeple boşta kalıyor. Boğaziçi Üniversitesi’ndeki hizbin, “devlet üniversiteyi ele geçirmeye çalışıyor” argümanına da tepkiler var. Zaten bir devlet üniversitesi olan Boğaziçi, bu yıl devlet bütçesinden 426 milyon lira ödenek alacak.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 134
  • İslam Birliği 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu zehir saçan nifak yuvası tez zamanda kapatılsın. FETÖ'cü ve DHKP-C'li kriptolarda burayı başmış, bu dışarıdan kurgulanan tezgah için baya hevesliydiler anlaşılan hevesleri kursaklarında kaldı. Hala eski Türkiye sanıyorlar burayı. Tüm sitelerde devlet ve İslam düşmanlığı içerikli algı operasyonu yorumları yapıyorlar.. Bu sözde Üniversite kapatılıp yerine İslam Üniversitesi açılsın. İstihbaratımız tarafından Türkiye'de ve dünyadaki diğer başarılı Müslüman öğrenciler tespit edilip kurulacak olan İslam Üniversitesinde burslu eğitim verilsin. İslam Üniversitesinden mezun olacak öğrenciler ülkelerine döndüklerinde önemli yerlere gelecekler, Türkiye bu sayede çok rahat İslam Birliğin kurabilir..
    Cevapla
  • Mehmet Temel 3 yıl önce Şikayet Et
    Babalarnln cifligi oh be keyiflerine gire tepe tepe kulanslnlar bu saltanat ne be bu ülkenin nigmetlerinden yararlan .rektor de kendi doğrultunuzda olmayınca isyan çıkart varmı böyle birşey bu ülkenin kagnunlarlna uymak zorundasınız kim olursanız olun terör eleştirmenesiniz Hak ve hukuk var herkes uymak zorundasınız cirkeflikle hiçbirşey elde edemesiniz evlatlarlmlzl HEDER ETMEYINIZ ORASI bu ülkenin bilim yuvası
    Cevapla
  • Aysen 3 yıl önce Şikayet Et
    Bogazicini batirmak icin kanun ustune kanun cikartin nasil olsa gün gelecek devran dönecek.cekin elinizi guzide okullardan.kapisindan giremediğiniz okullari yonwtmek sizemi düşuyor.hadi oradan
    Cevapla
  • Misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Boğaziçi babanızın çiftliği mi. Kurarsın kendi ünüversiteni doldurursun teröristleri
    Cevapla
  • Hakkı 3 yıl önce Şikayet Et
    Yazıyı okumadın galiba. Bu müdür.
    Cevapla
  • Trn 3 yıl önce Şikayet Et
    Üniversite ye ilk yerleşen öğrenciler den olaylara karışmaması için sözleşme imzalaması gerekiyor.
    Cevapla
  • Neco 3 yıl önce Şikayet Et
    Adalet
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk savunma sanayiinin ihracat başarısı Çin'in gündeminde
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil