Yerli aşıdan haber geldi! Hiçbir yan etki görülmedi

Türkiye'de insan deneylerine ilk geçilen koronavirüs aşısının geliştirildiği Kayseri'deki Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, Faz-2 çalışmaları kapsamında şu ana kadar 189 gönüllünün aşılamasının tamamlandığını söyledi. Çalış, "Şu ana kadar hiçbir yan etki görülmemesi bizi çok sevindirdi. Nisan ayının sonuna doğru Faz 2 aşılaması biter diye ümit ediyorum" dedi.

Yerli aşıdan haber geldi! Hiçbir yan etki görülmedi
Yerli aşıdan haber geldi! Hiçbir yan etki görülmedi
GİRİŞ 12.03.2021 10:57 GÜNCELLEME 12.03.2021 10:58
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

ERÜ bünyesindeki Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) ile İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi (İKUM) tarafından koronavirüse karşı geliştirilen ve Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) tarafından desteklenen Covid-19 yerli aşısının Faz-1 çalışması, 44 gönüllü üzerinde yapıldı ve 14 Aralık itibarıyla tamamlandı. İnaktif aşının Faz-2 çalışmaları ise Şubat ayında başladı. Faz 2 kapsamında aşının ilk dozu bugüne kadar 189 kişiye uygulandı. Aşının Faz 2 ikinci doz aşılamaları ise, dün itibarıyla başladı.

'FAZ-2'DE 250 GÖNÜLLÜ AŞILANACAK'

DHA'ya açıklama yapan ERÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, "Erciyes Üniversitemiz tarafından geliştirdiğimiz yerli aşımızda 10 şubat itibarıyla Faz 2 aşamasına geçmiştik. Dün de Faz 2 kapsamında aşımızın ikinci doz aşılamaları başladı. Faz 2 çalışmasında 250 kişinin üzerinde gönüllümüze aşılama yapacağız. Birkaç güne Faz 2 aşılamasının 2 dozu da bitecek. Nisan ayının sonuna doğru Faz 2 aşılaması biter diye ümit ediyorum" diye konuştu.

'189 GÖNLLÜMÜZÜN AŞILAMASINI TAMAMLADIK'

Faz 1 aşamasına değinen Çalış, "Faz 1 aşaması güvenlik için çok önemliydi. Faz 1 aşamasına çok ciddi bir yan etki görülmedi. Faz-2'de de şu ana kadar 189 gönüllümüzün aşılamasını tamamlamış olduk. Onlarda da ciddi hiçbir yan etki görülmedi. Faz 1 aşısı güvenlik aşısından çok önemli; ama Faz 2 aşısı da çok önemli olup hiçbir yan etki görülmemesi bizi çok sevindirdi. Faz 2, etkinliği gösteren bir aşama. Faz 1'in raporlamasını Sağlık Bakanlığa sunduk. Faz 2 aşaması bittikten sonra onun da raporlamasını Sağlık Bakanlığına sunacağız" ifadelerini kullandı.

'FAZ 3 AŞAMASI TÜSEB KOORDİNASYONUNDA YÜRÜTÜLECEK'

Faz 3 çalışmalarıyla ilgilide açıklama yapan Rektör Çalış, "Faz 3 aşaması tek bir merkezden yapılacak bir aşama değil. Biz Sağlık Bakanlığı ve TÜSEB'e aşımızı devrettik. Faz 3 aşaması TÜSEB koordinasyonunda yürütülecek. İnşallah Faz 3 aşamasında da üzerimize düşeni yaparız. Bu tüm Türkiye'de yapılacak bir aşama. Belki başka ülkelerde de olur" dedi.

'ARAŞTIRMACILARIMIZLA GURUR DUYUYORUM'

Aşı çalışmasına katılan sağlık çalışanlarına teşekkür eden Çalış, "Öncelikle araştırmacılarımıza çok teşekkür ediyorum. Gerçekten gece-gündüz çalıştılar. Büyük bir özveri ile çalışma yapılıyor. 17 tane merkezde yerli aşı için çalışma yapılıyor. Her bir merkez birbirinden değerlidir. Bazı merkezlerimiz Faz 1'e geçmek üzere. Önemli olan yerli aşımızın gelişmesi. Biz Erciyes Üniversitesi olarak elimizden geleni yapıyoruz. Her zaman dediğimiz gibi 3 tane 5 tane yerli aşımız olsun. Erciyes Üniversitesinin avantajı Kırım Kongo Kanamalı aşısında yerli aşımızı yapan tek ve ilk üniversitede oldu. Bu nedenle araştırmacılar son derece tecrübeli. Araştırmacılar, fiziki alt yapının iyi olması çok önemlidir. Araştırmacılarımızın gece gündüz çalışması bizi bu noktaya getirdi. Bizim önde gitmemizden ziyade yerli aşının üretilmesi çok önemli. Üniversitem ve araştırmacılarımızla gurur duyuyorum” şeklinde konuştu.

YORUMLAR 5
  • Abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    Nisan ayında güya kullanılmaya başlanacaktı. Artık ömrü olan 2022 de, o da virüs bilmem kaçıncı kere mutasyon geçirmesine rağmen aşılanabilir.
    Cevapla
  • Müslüman Türk 3 yıl önce Şikayet Et
    Çoook şükür Elhamdülillah
    Cevapla
  • gandalf 3 yıl önce Şikayet Et
    evet yan etki görülmedi ama bu düz etki görülmeyeceği veya aşılara bize çaktırmadan pepsi twist doldurmayacakları anlamına gelmiyor değilmi haha
    Cevapla
  • niksarlı 3 yıl önce Şikayet Et
    rabbim kolaylık versi..Allah razı olsun..Allah utandırmasın..maşaALLAH..
    Cevapla
  • Ahmet Can 3 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah Allah emeği geçen herkezden razı olsun. Umarım en kısa sürede seri üretime geçer ve vatandaşlara dağıtılır. Şuanki şartlarda aşılama sayısı bence çok az biraz daha hızlanmamız gerekir.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”
Changan Lumin Corn Türkiye'ye geliyor! 450 bin liraya sıfır otomobil