27 yıllık Ermeni işgalinden kurtulan Ağdam’dan son bilgiler

27 yıllık Ermenistan işgalinden kurtulan Ağdam bölgesini ziyaret eden bir grup milletvekili, medya ve sivil toplum örgütü, terk edilmiş tarihi eserleri ve evleri gezdi. Tuğrul Allahverdili, geziyle alakalı izlenimlerini aktardı.

27 yıllık Ermeni işgalinden kurtulan Ağdam’dan son bilgiler
27 yıllık Ermeni işgalinden kurtulan Ağdam’dan son bilgiler
GİRİŞ 17.03.2021 20:52 GÜNCELLEME 17.03.2021 21:00
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

"Ruhlar Şehri" Ağdam'ı ziyaret eden Tuğrul Allahverdili'nin izlenimleri: 

​Dün Cumhurbaşkanı İlham Aliyev' in talimatı ile 27 yıllık Ermeni işgalinden kurtulan Ağdam bölgesini ziyaret eden bir grup milletvekili, medya ve sivil toplum örgütleri liderlerinin yanısıra halk aktivistlerinin bir parçası olarak abartmaksızın kutsal bildiğimiz topraklarımızı ziyaret etmek inanılmaz ve tarif edilemez bir duyguydu.

​Cumhurbaşkanlığı İdaresi Dış Politika Daire Başkanı Başkan Yardımcısı Hikmet Hacıyev' in de katılımıyla gerçekleşen Ağdam ziyareti benim için çok önemliydi. Karabağ'ın dayanak noktası addedilen, hakkında bahsedildiğinde Ermeniler` in korkuya düştüğü Ağdam yalnız büyük bir ihanet sonucu işgal edildiğinde ben daha çocuktum. Büyüdüğümde kader bana Karabağ' da olma fırsatı vermedi.

Şimdi bu gezi sayesinde Ağdam' a gidebildim. Dünya uzun zamandır Ağdam' ı bir "ruhlar şehri" olarak tanıdı. Evet, sadece Azerbaycan ve Karabağ'ın değil, Kafkasya'nın da sayılı şehirlerinden biri haline gelen Ağdam' da 1990'lı yıllara kadar başka halklara ait olanı çalmaya ve el koymaya çalışan Ermeniler, taş üste taş bırakmadılar. Ermeni karakteri Ağdam' da istisnasız yüzde yüz kendini göstermiştir. Sadece 30 yıl önce güzel görünen Ağdam artık bir milenyumun virane kalıntılarını andırıyor. Bu sahneyi sakince, öfke ve heyecan olmaksızın izlemek mümkün değil!

"Ruhlar Şehri"ni dolaşıyoruz. Burası aynı zamanda Azerbaycan' ın kültür hayatında özel bir yeri olan bir sanat tapınağı - Abdurrahim bey Hagverdiyev' in adını taşıyan Ağdam Devlet Drama Tiyatrosu' nun kalıntıları. Yakın geçmişi gözümde canlandırmaya çalışıyorum. Kaygısız soydaşlarımızın tiyatro mevsiminde oyunun galasına gittiklerini hayal ediyorum . Ama gördüğüm sahne - tiyatronun kalıntıları hayalimi ikiye böldü, yarım bıraktı ve devam etmesine izin vermiyor.

Şehri dolaşırken yolumuz Karabağ Hanlığı`nın kurucusu Panahali Han'ın ve han kızı Natava'nın yıkılan türbelerinden geçiyor. Nefret edilen, hain Ermeniler, bu tanınmış şahsiyetlerin türbeleri ile vahşetlerine göre davrandılar: Türbeler yıkıldı, Ermeniler isimleriyle eşanlamlı hayvanları sahiplerinin sonsuza dek yattıkları yerde sakladılar . Tarihin bu "biz çocukları"`ndan başka ne bekleyebiliriz?

Şimdi Cuma Camisi`ndeyiz. Harap durumda olan caminin bize verdiği huzur bizim biraz sakinleşmemize neden oluyor. Şehitlerimiz ve büyük şahsiyetlerimiz için dua ediyoruz, Allah' tan halkımıza bir daha bela gelmemesini dua ediyor ve diliyoruz.
Birkaç yıldır Azerbaycan' da bir futbol markası statüsünü kazanan Karabağ futbol takımının bir zamanlar ev sahipliği yaptığı İmaret Stadyumu . Bu spor tapınağının kaderi de farklı değil - bir arenanın kalıntılarını andırıyor. Bu arada geçmişte Karabağ' ın baş antrenörü olan efsanevi komutan milli kahraman Allahverdi Bagirov' un mezarını da ziyaret ederek ruhunun mutlu olması için dua ettik.

Birinci Karabağ Savaşı'nda hayatını kaybeden yurttaşlarımızın uyuduğu Uzundere'deki İkinci Şehitler Sokağı'na gidiyoruz. Orada da Ermeni vahşetinin en iğrenç yüzüyle karşı - karşıyayız. Şehitler Sokağı yıkıldı. Allah' tan tüm şehitlerimize rahmet diliyoruz ve Şehitler Sokağı`nın yakında yenileneceğine olan güvenimizi dile getiriyoruz.

Ziyaret sırasında dikkatimizi çeken önemli bir istisna vardı. Nedense Ağdam' da her şeyi yok eden Ermeniler, tarihi Şahbulag Kalesi' ne dokunmadılar. Kısa süre sonra bunun nedenini öğrendik. Gülmeyiniz, hırsız Ermeniler Şahbulağ' ın "Çar Tigran tarafından kurulan Tigranakert" olduğunu iddia ediyorlarmış . Tabii şaşırmadık. Her halükarda, saygıdeğer Hikmet Hacıyev, Ermenilerin "Tigranakert" efsanesini sosyal medyada ustaca ortadan kaldırarak, Ermenilerin bu iddiayı bir daha yapma ihtimalini ortadan kaldırmıştır.

​Ağdam ziyareti sırasında diğer alanlarla da tanışma fırsatı bulduk. Ermenilerin Ağdam' a mümkün olan her yerde sayısız anti - personel ve tanksavar mayını diktiği öfkeyle belirtilmelidir. Bu alanlarda ANAMA personelinin mayınları temiz tutmak için ne kadar sorumlu ve özverili çalıştığına şahit olduk. Onların söylediklerine göre bu işi bir an önce tamamlamak için ellerinden geleni yapacaklardır.

Ziyaretin sonunda bir çay masasında izlenimlerimizi arkadaşlarımızla paylaştık. Üstelik içtiğim çayın tadı tamamen farklıydı . Hayatımın en lezzetli çayını Ağdam' da içtiğime inandım.

Yeniden yapılandırılan Ağdam' da içeceğim çayın daha lezzetli olacağına şüphem yok.

YORUMLAR 1
  • ilhan gurbette 3 yıl önce Şikayet Et
    barbar ermeniler dayanisma sat gardaslar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!