Ramazan ayında yasaklar geliyor mu? Tam kapanma olacak mı? Kabine Toplantısı öncesi kritik karar

Koronavirüs vaka sayılarında artışın hızla artmasıyla birlikte gözler yeni tedbirlere çevrildi! Tam kapanma iddiaları ise tedbirlere uyulmaması nedeniyle gündeme geldi. Koronavirüs risk haritasına göre uygulanan normalleşme ile beraber geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca konu ile ilgili açıklama yaptı. Gazetecilerin sorduğu 'Tam kapanma olacak mı?' sorusuna Sağlık Bakanı Koca cevap verdi.

Ramazan ayında yasaklar geliyor mu? Tam kapanma olacak mı? Kabine Toplantısı öncesi kritik karar
Ramazan ayında yasaklar geliyor mu? Tam kapanma olacak mı? Kabine Toplantısı öncesi kritik karar
GİRİŞ 29.03.2021 11:50 GÜNCELLEME 29.03.2021 11:50

Ramazan'da yasakların geri gelmesine yönelik kritik kabine toplantısı bugün. 'Kontrollü Normalleşme' kapsamında Türkiye genelinde risk haritası oluşturuldu ve haftalık vaka sayılarına göre iller renklendirilerek kısıtlamalar gevşetilmişti. Kafe ve restoranların açılması, haftasonu cumartesi gününde sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından vaka sayılarında da artış görüldü.  Peki, Ramazan ayında yasaklar olacak mı? Yüksek ve çok yüksek riskli illerde nasıl tedbirler alınacak? İşte ayrıntılar..

Erdoğan'dan Yeni Tedbirler İçin Açıklama

'Tam kapanma' ve 'yeniden kapanma' durumu mutasyon virüs sayısının artış göstermesinin ardından gündeme gelen başlıklardan oldu. İllere göre uygulanan normalleşme sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan koronavirüs gündemine dair açıklamalar yaptı.

"Bütün bu konuları bizler daha çok Bilim Kuruluyla Sağlık Bakanlığımızın koordinesinde götürüyoruz. Tabii bu mutasyonun inişli çıkışlı görüntüleri ister istemez bizleri de karar almada zorluyor. Şu anda da tüm dünyada olduğu gibi bizde de son zamanda böyle bir sıkıntı var. Fakat biz bütün şartları zorlamak suretiyle yine de mümkün olduğunca yani şu anda restoranlar, kafeler, kuaförler aklınıza ne gelirse bu açıkladığımız yerlerle ilgili şartları zorlayacağız, mümkün olduğunca şu anda aldığımız kararın arkasında durmaya çalışacağız. Ama netice almakta zorlanıyorsak ister istemez burada tabii ki vatandaşımızın sağlığını ön plana çıkarmak suretiyle devam ettireceğiz."

Erdoğan'dan Tam Kapanma Açıklaması

Ramazan Ayında Yasaklar Olacak Mı?

İstanbul, Ankara ve İzmir'in de bulunduğu toplam 39 ilde Ramazan ayı boyunca restoran ve kafelerin kapanacağı ve yeniden paket servise geçileceği iddia edildi.

Yüz yüze yapılan eğitim ise tekrar uzaktan yapılabilir.

Pazar günleri sokağa çıkma kısıtlaması getirilebilir.

Çok yüksek riskli iller kategorisinde yer alan 17 ilde halihazırda uygulanan yasaklar ise şöyle:

Cumartesi sokağa çıkma yasağı kaldırıldı, sadece pazar günü yasak.

21.00-05.00 saatleri arasındaki yasak ise hem hafta içi hem hafta sonu sürüyor.

Okul öncesi, ilkokul, 8 ve 12. sınıflar açık. Ortaokul ve liseler kapalı, ancak liselerde yüz yüze sınavlar yapılabilecek.

Yeme-içme yerleri ile kıraathane ve çay bahçesi gibi işyerleri kapalı.

Halı saha, yüzme havuzu tesisleri kapalı.

65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı için sokağa çıkma yasağı devam ediyor.

Sokak süreleri ise 3 saatten 4 saate yükseltildi. Nikah ve düğünler, katılımcı sayısı 50’yi geçmemek ve 1 saatle sınırlı olmak üzere yapılabilecek.

Prof. Dr. Müftüoğlu'ndan 'Tam Kapanma' Çağrısı

Corona virüste 'kademeli normalleşme' sonrası günlük vaka sayısının 30 bine yaklaşması vatandaşları tedirginliğe sevk ederken uzmanlarda çağrı geldi.

Hürriyet başyazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, geçtiğimiz günlerde corona virüste vaka sayısının 30 bine dayandığına vurgu yaparken salgındaki gidişatın iyi olmadığını ve hafta sonu tam kapanmanın ilan edilmesi gerektiğini belirtti.

'Hafta sonu kapanalım mı?' başlıklı yazısında kapanma düşüncesini paylaşan Müftüoğlu, kararı pendemiyi yönetenlerin vereceğini fakat soruya cevabının açık ve net olduğunu vurguladı.

Müftüoğlu, rakamların kapanmayı zorunlu kıldığını belirterek "Hafta sonları yeniden kapanalım çünkü bunu eğer şimdi yapmazsak sonrasında daha kötü, ağır, bunaltıcı, can yakıcı kısıtlamalarla karşılaşmamız vazgeçilmez olabilir" ifadelerini kullanarak, şu tavsiyeyi verdi.

Ortada 'belalı mı belalı' ve de 'son derece tehlikeli' korkutucu bir süreç var. Hemen, şimdi, hiç gecikmeden müdahale edilmesi gereken bir 'yangın durumu' ya da moda benzetmeyle bir tür “tsunami tehdidi” ile karşı karşıyayız. Duruma acilen müdahale edilmesi ve ülke genelinde hemen bu hafta cuma akşamı 21.00’den başlayarak pazartesi sabahı 05.00’te sonlanacak bir tam kapanma durumunun ilan edilmesi gerektiği düşüncesindeyim. Eğer böyle bir kapanma ülke genelinde düşünülmez ise hiç olmazsa kırmızı illerde mutlaka ama mutlaka uygulamaya sokulmalı."

Sağlık Bakanı Koca'dan Yasaklarla İlgili Açıklama

Peki Tam Kapanma Olacak Mı? Sağlık Bakanı Açıkladı!

Geçtiğmiz haftalarda Bilim Kurulu Toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Koca açıklama yaptı. Koca şunları söyledi;

Bugün Bilim Kurulumuzun gündeminde daha çok bölgelerin, sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği şekliyle, yani düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak ayrımının nasıl olması gerektiğini, hangi kriterlerin esas alınması gerektiği ve illerde nasıl bir kısıtlama veya açılma yapılması gerektiğini tartıştık. Tam kapanma gibi bir durumu düşünmüyoruz.

Çok Yüksek Riskli İller Hangileri?

Adıyaman, Aksaray, Amasya, Balıkesir, Burdur, Edirne, Giresun, Gümüşhane, Konya, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Sinop, Tokat, Trabzon.

Son dönemdeki vaka artışıyla birlikte İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Eskişehir ve Kocaeli'de yüksek riskli gruptan çok yüksek riskli gruba dönüştü.

Kabine Toplatısında Kritik Gündem Yeni Tedbirler...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün yapılacak Kabine toplantısı yeni gündem yasaklar.

Ramazan ayı için ayrıca önlemler alınacak. İllerdeki vaka durumuna bağlı olarak, ramazan boyunca kafe ve restoranlara farklı saat uygulaması, hafta sonu tamamen kapalı olma gibi kurallar getirilebileceği belirtiliyor. Cami ve teravih namazları için de bazı önlemler tartışılıyor. 65 yaş üstüne toplu taşıt yasağı gibi farklı uygulamaların devreye sokulabileceği belirtiliyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan son dakika İsrail açıklaması! Nasıl saldıracaklarını çok iyi biliyoruz!
Türk Hava Kuvvetleri'nin geleceği: KAAN, HÜRJET, GÖKBEY ve HÜRKÜŞ