Koronavirüs testi pozitif çıkanların HES kodu sahtekarlığı

Koronavirüs salgınıyla mücadelede önemli araçlardan biri olan HES kodunda yapılan sahtekarlıklar güvenlik riski oluşturuyor.

GİRİŞ 09.04.2021 09:40 GÜNCELLEME 09.04.2021 10:21
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Türkiye'de corona virüs vaka sayıları her geçen gün artıyor. Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı son verilere göre günlük vaka sayıları 50 bini aştı. Uzmanlarsa son zamanlarda vaka ve vefat sayılarındaki artışın nedeninin HES kodu sahtekarlığı olduğunu dile getirdi. Özellikle AVM ve restoranlarda görevlilerin HES kodlarını dikkatsiz kontrol etmesi bu HES kodu sahtekarlığınının artışına neden oluyor.

Corona virüs testi pozitif çıkan ve karantinada olması gereken kişiler bu kodları ya negatif bir tanıdıklarından ya da sosyal medyada HES kodunu paylaşan birilerinden ekran görüntüsü alarak gerçekleştiriyor. Edindikleri bu ekran görüntüsü ile corona testi pozitif olmasına rağmen istediği yere rahatça girip çıkabiliyor. 

.

"BAŞKASININ HES KODUYLA AVM'YE GİRMEK İSTEYENLER OLUYOR"

İstanbul'da bulunan bir AVM'de Güvenlik Görevlisi Amiri Serdar Galatasaraylı, "HES kodu sorgulama mecburi hale geldi. Biz de elimizdeki telefonlarla Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinde HES kodu sorgulaması yapıyoruz. Bazen riskli kişilerde AVM'ye girmek isteyebiliyor. Bizler de hemen duruma müdahale ediyoruz. Başkasının HES koduyla girmek isteyenler de zaman zaman oluyor. O sırada kodu okuttuğumuzda çıkan harflerle kişinin söylediği ismi kıyaslıyoruz. Kişinin söylediği isim ile ekrandaki harfler tutuyorsa AVM'ye alıyoruz. Ancak uyuşmadığı zaman içeriye almıyoruz" dedi.

"KİMLİK SORMA YETKİMİZ YOK"

Vatandaşları AVM'ye alırken üç aşamadan biri ile kontrol ettiklerini belirten Galatasaraylı, "Birinci aşama HES kodu sorgulama. İkinci aşama barkod kodu ile sorgulama. Üçüncü aşama ise uygulama üzerinde risksiz yazısını görüp içeri alma şeklinde oluyor. HES koduyla giren kişilere güvenlik görevlisi arkadaşlarımız mümkün olduğunca adlarını ve soyadlarını soruyor. Ancak başkasının HES koduyla AVM'ye girmek isteyen kişi kendisinde bulunan HES kodu sahibinin ismini söyleyebilir. O esnada başka bir uygulama gerçekleştiremiyoruz. Bizim vatandaşlara kimlik sorma gibi bir yetkimiz yok. Böyle bir yetkimiz olmadığı içinde kişiler başkasının HES koduyla AVM'ye girmiş oluyor."

Sahte HES koduyla AVM'lere girmeyi minimize etmeye çalıştıklarını vurgulayan Güvenlik görevlisi Galatasaraylı, "Hayat Eve Sığar uygulamasını herkes kullanırsa biz de burada insanları bekletmemiş oluruz. AVM önlerinde de sıra olmamış olur. Genelde vatandaşlar ekran görüntüsü ya da bir kâğıda HES kodlarını yazarak geliyor. Herkes uygulamayı kullanırsa sahte HES kodu kullananları bir nebze önlemiş oluruz" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR 6
  • goronayak değilim 3 yıl önce Şikayet Et
    Ben hastayım mesela, hasta olduğumu test yaptırmadan kimse bilemeyecek, belki test yaptırsam korona diyecekler, test yaptırmadığım için HES koduna kimse hasta olduğumu yazmadığı için aktif taşıyıcı olarak HES kodunu gösterdiğim her ortama girebilirim. Hes kodu test yaptırıpta hasta olanların sisteme işlenmesine yarıyor. Ya hasta olup test yaptırmayanlar? Mantıksız uygulama bu işin altında yatan başka işler var.
    Cevapla
  • Isimsiz 3 yıl önce Şikayet Et
    Kardeş kovid testlerinin yarıya yakını yanlış zaten. Pozitif hatta zatürre kişiye negatif çıktığı oluyor. Hes tertemiz kişi kovid zaturresi. O kişilerin de sütüne kalmış diğer insanların vebaline girip girmemek. Saglik anlaminda da kimse ilgilenmiyor bu insanlarla bu arada. El mecbur tedbirini alip hastaneye kendin gidiyosun. Turkuaz tabloya girmek de öyle kolay değil.
    Cevapla
  • CESUR YÜREK 3 yıl önce Şikayet Et
    Sokaklarda gezen iyi ayaklı virüslüleri yakalayıp yurtlara değil...HAPSE ATACAKSIN...alın size bir çözüm önerisi...BU KONUDA İNSAFLI OLUNMAZ...OLUNMAZ...OLUNMAZ...bu iki ayaklı caniler yüzünden masumlar zarar görüyor...
    Cevapla
  • Tuna 3 yıl önce Şikayet Et
    Uygulamalara bu kadar bel bağlamak doğru değil. Dijital yaşam hiçbir zaman %100 güvenli olmaz, olmayacaktır da.
    Cevapla
  • teoman 3 yıl önce Şikayet Et
    Hes kodu sorma zorunluluğu varsa kimlikle eşleştirmek lazım. O zaman yetkin var demektir. Kimseyle yüz göz olmak istemediğiniz için işinize nasıl geliyorsa öyle yapıyorsunuz..
    Cevapla
  • misafir 3 yıl önce Şikayet Et
    Güvenlik görevlisinin kimlik sorma yetkisi yoktur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türkiye sahalara döndü
Fuat Oktay duyurdu: 5 Türk devletinden ortak karar! En üst düzeye çıkartılıyor