Bakanlıktan ramazan önerileri: Sahur atlamayın, en az 2 litre su için

Sağlık Bakanlığı, oruç tutacak vatandaşlara ramazanda yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmeleri ve sahur öğününü atlamamaları gerektiği önerisini yaptı.

Bakanlıktan ramazan önerileri: Sahur atlamayın, en az 2 litre su için
Bakanlıktan ramazan önerileri: Sahur atlamayın, en az 2 litre su için
GİRİŞ 10.04.2021 21:19 GÜNCELLEME 10.04.2021 21:21
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Bakanlık, vatandaşların koronavirüs salgınının önlenmesi amacıyla alınan tedbirlere uygun hareket etmesi ve ramazanda beslenme önerilerini dikkate almaları gerektiğine ilişkin bir açıklama yaptı.

Kalabalık iftar sofralarının kurulmaması ve sosyal mesafe kuralına azami özen gösterilmesinin önemine değinilen açıklamada, "Oruç tutacak vatandaşlarımız ramazan ayı boyunca yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat etmelidir. Sahur öğünü atlanmamalıdır. Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir" dendi.

Ayrıca, açıklamada, gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların, midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi, aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile hamur işlerinden uzak durmasının uygun olacağına işaret edildi.

"İFTAR İLE SAHUR ARASINDA EN AZ 2 LİTRE SU İÇİLMELİ"

İftarda kan şekerinin çok düşük olduğu, kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteğinin doğduğuna dikkati çekilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Yapılan en büyük hatalardan biri çok hızlı şekilde, yüksek miktarda besin tüketmektir. Çok hızlı yemek yendiğinde hem sağlık açısından risk oluşabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir. Sıvı tüketimine dikkat edilmelidir. Yeterince sıvı alınmazsa su ve mineral kaybı sonucu, bayılma, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir. İftar ile sahur arasında en az 2 litre su içilmeli, bununla birlikte sıvı ihtiyacını karşılayacak ayran, taze sıkılmış meyve-sebze suları, sade soda gibi içecekler tüketilmelidir.

İftar ve sahurda kan şekerini birden yükseltmeyen, uzun süre tokluk hissi sağlayan, yavaş sindirilen proteinli ve lifli gıdalar, tam tahıllı ürünler, kuru baklagiller, süt ürünleri, yumurta, bal, taze sebze ve meyveler, şekersiz hoşaf veya komposto, hurma, ceviz, kavrulmamış fındık veya badem tercih edilmelidir. Rafine ürünlerden, beyaz undan yapılmış kek, poğaça ve kurabiye gibi hamur işleri ile şekerli yiyeceklerden uzak durulmalıdır."

"E VE D VİTAMİNLERİ DE BAĞIŞIKLIĞIN GÜÇLENDİRİLMESİNDE ÖNEMLİ ROL OYNAR"

Açıklamada, iftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra aralıklı ve her seferinde küçük porsiyonların tercih edilmesi gerektiği belirtildi.

Çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınılması, iyi pişmiş yiyecekler alınması önerilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İftardan sonra tatlı yenilecekse sütlü tatlılar veya meyve, hoşaf ve kompostolar tercih edilmelidir. Oruç tutarken, bağışıklık sisteminizi güçlendirici özelliği olan A ve C vitamini gibi antioksidan vitaminlerden zengin sebzelerin yanı sıra kış aylarında bolca bulunan portakal, mandalina, elma gibi meyvelerin tüketimi önemlidir. E ve D vitaminleri de bağışıklığın güçlendirilmesinde önemli rol oynamaktadır. D vitamini güneş ışınlarıyla deri tarafından üretilen bir vitamindir ve besinlerde pek fazla bulunmaz. Özellikle kışın güneşten faydalanmasının mümkün olmadığı hallerde besin desteği olarak D vitamini alınabilir.

Sebzeler, kurubaklagiller, yağlı tohumlar, meyveler ve probiyotik ürünler kefir, yoğurt, ayran, boza, tarhana, şalgam suyu, turşular bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için tüketilmesi gereken besinlerdir. Şalgam suyu ve turşu gibi çok tuzlu gıdaların tüketimine yüksek tansiyon hastaları dikkat etmelidir. Tütün ve tütün ürünleri kullanılmamalı, iftar ve sahurda dişler mutlaka fırçalanmalıdır."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • Fatih 3 yıl önce Şikayet Et
    Açlıktan kimse ölmez su icmese 10 gün yaşar insan bir şey olmaz millete empoze etmisniz sabah ye akşam ye öğle ye hiç durmadan ye yani hakkı günde 2 dir istedihi kadar yesin ama peygamberimiz neyi nasıl hangi sebze meyveyi nasıl yemiş bakmak bilmek gerek örnek şekerli olanları tek yemek sünnettir tek yerseniz şekeri düşürür vb cevizle peynir beraber...gibi
    Cevapla
  • Firuze 3 yıl önce Şikayet Et
    Sahurda bereket vardır, normalde 2 saat tok tutacak yiyecekler akşama kadar dayanabilecek şekilde bereketleniyor.O yüzden mutlaka sahura kalkalım.Su içmek de çok önemli.Açliktan daha çok susuzluk yorgun düşürüyor bedeni... Oruç sindirim sistemini de rahatlatıyor.Vücuttan toksinler ve işe yaramaz maddeler daha güzel atılıyor ve yedikleriniz yaramaya başlıyor, çünkü sindirim sistemi daha güzel ayıklıyor yenilenleri.Her bakımdan sıhhatli bir ay.Hakkini verebilmek ümidiyle...
    Cevapla
  • Gölge 3 yıl önce Şikayet Et
    Allahınızı severseniz bırakında bildiğimiz gibi yiyip içelim ve rahat rahat orucumuzu tutalım. Yine başladı şunu ye, bunu yeme. Yarın da orucu ne bozar ne bozmaz muhabbetleri. 1400 yıldır oruç nasıl tutuluyorsa yine aynı şekilde tutacağız, bari orucumuza karışmasın kimse
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya duyurdu! Diyarbakır ve Mardin belediyelerine müfettiş görevlendirildi
DEM Parti'den skandal Türk bayrağı kararı!