'Vakalar artmadı patladı' Tam kapanma için destek geldi

Türkiye'de günlük koronavirüs vakaları 60 bin seviyelerine dayanınca 'Tam kapanma' için sesler yükseldi. Vatandaşların büyük kısmı ise bunu destekliyor.

'Vakalar artmadı patladı' Tam kapanma için destek geldi
'Vakalar artmadı patladı' Tam kapanma için destek geldi
GİRİŞ 16.04.2021 15:22 GÜNCELLEME 16.04.2021 15:22
Bu Habere 156 Yorum Yapılmış

Türkiye'de koronavirüs vakaları her geçen gün katlanırken alınan yeni önlemlerden sonra vakaların düşmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Kısmi kapanma' olarak nitelendirdiği bu yeni tedbirlerden sonra vaka sayılarında gözle görülür bir düşüşün sağlanamaması durumunda daha sıkı tedbirlerin alınacağını duyurmuştu. Şimdi ise gözler önümüzdeki 10 günlük süreçte vakaların azalıp azalmayacağına çevrildi. 

VATANDAŞLAR 'TAM KAPANMA' DEDİ

Areda Araştırma, 9-12 Nisan tarihleri arasında vatandaşlara, “Sizce Türkiye’de korona konusunda ne yapılmalı?” sorusunu yöneltti. Ankete katılanların yüzde 64.3’ü “Tüm şehirlerde kapanma” istedi. Yüzde 22,4 ise “kontrollü serbestlik devam etmeli” dedi.

UZMANLAR DA DESTEKLEDİ

Koronavirüste vaka sayısı 65 bine ulaşırken 15 günlük kısmi kapanma döneminde tedbirlere tam anlamıyla uyulması daha da önemli hale geldi. Salgının kontrolden çıkmaması, hastanelerin kapasitelerini zorlayacak seviyelere gelmemesi için hareketliliği en aza indirmek ve evde kalmak gerekiyor. Uzmanlar da, kısmi kapanma ile birlikte vatandaşlara “yaşamı bloke” etme önerisi yaptı. Bu nedenle Türkiye’nin üretim hariç “tam kapanma”sı şart. Böylece Türkiye, Ramazan bayramına vaka sayılarını büyük oranda düşürerek girer.

HER ORTAMDAN HASTA ÇIKABİLİRİZ!

Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, şu anda çok fazla sayıda bulaştırıcı insanın olduğunun altını çizerek, “O nedenle hiçbir kalabalık ortama girmemek lazım. Girdiğimiz her kalabalık ortamda hastalığı bulaştıracak 1-2 kişi olacaktır. Dolayısıyla girdiğimiz her kalabalık ortamdan hasta olarak çıkabilmemiz çok yüksek” uyarısında bulundu.

İFTAR DAVETİ HAYATINIZA MAL OLABİLİR

İftar davetlerine karşı uyaran Prof. Yavuz, “Aynı evde yaşamadığınız insanlarla bir araya gelinmemeli. Şu anda semptom olmayan insanlar olabilir. Davet ettiğiniz kişiden hastalık alabilir ve hayatınıza mal olabilir. Bu süreci biraz daha evimizde geçirmeliyiz, dışarı çıkacaksak bile ev halkı ile olabilir. Hava almak istiyorsanız tek başınıza ya da ev halkı ile birlikte olabilir. Herkes evde kalmalı, mümkün oldukça kalabalıktan kaçmalılar” diye konuştu.

10 GÜN YAŞAMINIZI BLOKE EDİN

Medicana International İzmir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sarhan Sakarya ise virüsün bulaşıcılığının daha da arttığına vurgu yaparak şunları söyledi: “10 gün süreyle insanların yaşamlarını bloke etmeli, herkes izole olmalı. Virüsün inektivasyonlarını sağlayıp başkalarına bulaşmasını engellemek için. Bunu kimse yapmıyor. Enfeksiyon hastalığı kişinin kendi hastalığı değildir. ‘Sanane ben hasta olurum’ özgürlüğü kimse de yok. Sen hasta olamazsın.”

BAYRAMA KADAR 5 BİNE DÜŞÜRELİM

“Çünkü hasta olduğun zaman yaşlı birine, kanser tedavisi olan birine bulaştırdığın zaman o hastayı öldürebilir. Bile bile hasta olmak ve başkalarına bulaştırmak adam öldürmektir. Buna göz yummakta bu suça ortaklıktır. Onun için herkes kuralları harfiyen uygulamalı. İnsanlar bir kere yapacak. Ramazan ayı boyunca 14 gün herkes içerde kalsa kurallara uysa Ramazan bayramına bu ülkede 5-6 bin vaka ile çıkarız.”

TEDBİRLE YAZA KOLAY ULAŞIRIZ
Kocaeli Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan “Herkesin maksimum şekilde kurallara uyması gerekiyor. Kuralların daha fazlasını kişi kendisi kontrol ederek uygulaması lazım. Tam da kapansak, kısmi de kapanmış olsak herkesin bireysel görevi var. Başka birine bulaştırmamak. Kendisinin ve toplum sağlığı için hem aşısının zamanı geldiğinde olmalı hem de maksimum şekilde kurallara uymalı. Çünkü insan kaynaklı bir bulaşıcı bir hastalık. Bugün ne kadar iyi tedbirleri uygularsak gelecek günlere de o kadar iyi gidebiliriz. Şu an yaptıklarımız yaza daha iyi ulaşmamızı sağlayacak. Ne kadar çabuk yaparsak o kadar çabuk ulaşırız” dedi.

"VAKALAR ARTMADI PATLADI"

Ülke genelinde koronavirüs vaka sayılarının yükselmesiyle birlikte hastanelerdeki yoğun bakım doluluk oranları da arttı. Ankara'daki Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Covid-19 Yoğun Bakım Ünitelerinde tüm yataklar doldu. Yoğun Bakım Sorumlusu Dr. Erkan Dayanır, "Vakaların arttığını söylemek doğru olmayabilir, vakalar patlamış durumda. Şu anda yoğun bakımda boş bir tane dahi yatağım yok" dedi.

 

 

YORUMLAR 156
  • Oflu 2 yıl önce Şikayet Et
    Alışveriş yaptığım markette çalışan kasiyerlerde virüs çıktığından beri hasta olana rastlamadım. Virüs varsa bunlar hasta olmalıydı diye düşünüyorum acaba benim gibi düşünen kaç kişi var ?
    Cevapla
  • C.Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Eğer Tam kapanma yapılırsa Türkiyenin Ekonomisinin Çökmesini isteyen Küreselcilerin Ekmeğine Yağ Sürerler! ... Küreselcileri Nakavt edecek tek Şey! 18 Yaş üstünden itibaren Acil Aşılamaktır. Nokta
    Cevapla
  • C.Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Bilim Kurulu Tam kapanma diyor ama ne Hikmetse Her Vakada serbest bıraktıkları 18 Yaş üstü Çalışan kesimi Kontrol tavsiyeleri vereceğine Hala Aşı olan 65 Yaş üstü ile uğraşıyorlar!. :)
    Cevapla
  • Durum bu 2 yıl önce Şikayet Et
    Neyin kapanmasi kapatalim tamam su para alip ise gitmeyen ise gitsede 10 m2 odada 10 memur masasi olan 10 memurun gun icersinde isten kovulurum korkusuyla hic seye imza atmayan butun gun ekran basinda youtube seyreden ve ise giderken makam arabasi verilen belediye devlet memurlari var ya ayrica kirayi almayan mulk sahipleri var ya ayrica sigorta vergi odemelerini almayan devlet var ya bunlar varsa tamam bende varim kapanalim kucuk esnaf ekonomisi berbat o zaman hadi kapanalim nasilsa odeme yapmiyacaz hicbir yere nasilsa fatura kira taksit odemiyecez ben yillarca evimde cocuklarimla oturur keyfime bakar disarida cikmam hadi kapanalim
    Cevapla
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Kamu personeli TSK mensupları ve tüm kit mensuplarının aylıklarıda kesilsin söz tam kapanalım
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması