Yuvacık Barajı’ndan Sapanca’ya takviye

Yıllarca Sapanca Gölü’nden su temin eden Yuvacık Barajı’nda bu kez tersi bir işlem yapıldı.

GİRİŞ 17.04.2021 12:09 GÜNCELLEME 17.04.2021 12:19
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Kocaeli’de 2020’nin bahar aylarından itibaren etkisini gösteren kuraklık, kentteki alarm seviyesini yükseltmişti. Sonbahar mevsiminin ve kışın ilk aylarının kurak geçmesi nedeniyle, kentin en büyük su kaynağı konumundaki Yuvacık Barajı adeta dibi görmüştü. Su seviyesi yüzde 14’e kadar düşmüştü. Yetkililer ardı ardına açıklamalar yaparak, vatandaşları su tasarrufu noktasında uyarıyordu.

YÜZDE 99 CİVARINDA

Ancak, Ocak 2021’nin sonu itibari ile tablo değişmeye başladı. Kentin uzun yıllar sonra belki de ilk kez ciddi bir kar yağışına maruz kalması, ardından da yağmurlu havanın etkili olması, Yuvacık Barajı’nın tamamen dolmasını beraberinde getirdi. İSU da su seviyesinin, baraj kapasitesini zorlamasını önlemek amacıyla kapakları açtı. Kapakları açılan barajdan Kiraz Deresi’ne su boşaltıldığı açıklandı.

KAPAKLAR AÇILDI

Yuvacık Barajı’ndaki su seviyesi bir süredir yüzde 96 ila 99 arasında seyrediyor. Bu nedenle de nisan ayının başından bu yana, baraj kapakları açık.

SAPANCA DA YÜKSELİYOR

Yuvacık Barajı’nın ardından bir sevindirici haber de Sapanca Gölü’nden geldi. Kocaeli’nin su ihtiyacının yüzde 15’inin karşılandığı Sapanca Gölü’ndeki su seviyesi, 31.4 metreye yükseldi. Ancak su seviyesinin yükselişindeki tek etmenin, kar sularının erimesi ve yağışlı havanın olmadığı ortaya çıktı. Çünkü, Yuvacık Barajı’ndan da Sapanca Gölü’ne su takviyesi yapıldığı açıklandı.

SU AKTARIMINI SAĞLAYAN HAT

Bu hat, Sapanca Gölü’nden Yuvacık’a su aktarmak için 2011 yılında kurulmuştu. Şimdi ise hattan, tersi bir işlem uygulanıyor. Yuvacık’tan Sapanca’ya su aktarımı sağlanıyor.

BÜYÜKŞEHİR AÇIKLADI

2011 yılından itibaren Sapanca Gölü’nden su alan Yuvacık Barajı’nda, bu kez tam tersi bir işlem yapıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “Kuraklık nedeniyle Sapanca Gölü'nden aldığımız suyu, barajın dolmasıyla birlikte, kurduğumuz sistemden geriye aktararak, gölün su seviyesini normal seviyeye ulaştırıyoruz” denildi. Böylece, Yuvacık Barajı’ndaki fazla su, iyi bir amaç için kullanılmış oldu.

YETKİLİLER YİNE DE UYARIYOR

Ancak yetkililer, su seviyesindeki yükselişe rağmen vatandaşları uyarmaya devam ediyor. Su tasarrufunun her zaman uygulanması gerektiğini belirten yetkililer, “Bir damla suyu bile boşa harcamamalıyız” uyarısında bulunuyor.

Özgür Kocaeli

YORUMLAR 6
  • MURAT 3 yıl önce Şikayet Et
    Video'da görülen taşıntı su Kiraz deresine (Kilez dere) ,oradan da İzmit Körfezine akmaktadır,balıklara oksijen lazım ! Geçen aralıkta su seviyesi % 14 e düşmüştü şimdi 99,Allah bereket versin, yokluğunu göstermesin rahmetinin.
    Cevapla
  • MURAT 3 yıl önce Şikayet Et
    Sapanca Gölünden de Sakarya'ya, oradan da Karadenize......Sapanca Gölünde su seviyesi yükseldiğinde Çark Deresi marifetiyle fazla su Sakarya Nehrine akıyor,bu dereyi bir kanal gibi düşünün.Bu sistem benim çocukluğumdan beri yaklaşık 50 yıldır var.
    Cevapla
  • osman 3 yıl önce Şikayet Et
    göletler barajlar birbirine bağlanmalıdır fazla suyu olan suyu boşa akitmadan diğerine gondermelidir.
    Cevapla
  • Muharram KURT 3 yıl önce Şikayet Et
    Simdi sen ne anlatmak istedin
    Cevapla
  • konya.42 3 yıl önce Şikayet Et
    AK Parti cumhur ittifakı yapar muhalefeter bakar...KARALAR...
    Cevapla
  • karslı 3 yıl önce Şikayet Et
    yuvacık barajını chp li belediye başkanı sefa sirmen yapmıştı ve bununla ilgili onlarca soruşturma geçirmişti. Hazıra konmayın
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
 ABD'nin İstanbul Başkonsolosu Eadeh'tan F-16 açıklaması
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kudüs'ü savunmak insanlığı savunmaktır