19. Genelkurmay Başkanı Necdet Üruğ hayatını kaybetti

19. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Üruğ bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti

19. Genelkurmay Başkanı Necdet Üruğ hayatını kaybetti
19. Genelkurmay Başkanı Necdet Üruğ hayatını kaybetti
GİRİŞ 18.04.2021 14:26 GÜNCELLEME 18.04.2021 14:30
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyeti’nin 19. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Üruğ, bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

NECDET ÜRUĞ KİMDİR?

Türk Silahlı Kuvvetlerinin 19’uncu Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral Mustafa Necdet ÜRUĞ, 1921 yılında İstanbul’da doğmuş, 1941 yılında Kara Harp Okulundan, 1942 yılında Topçu Okulundan mezun olmuştur.

1948 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı çeşitli birliklerde Takım Komutanlığı yapmıştır. 1950 yılında Kara Harp Akademisini kurmay subay olarak bitirdikten sonra; 5’inci Kolordu Karargâh Subaylığı, 28’inci Tümen 28’inci Topçu Alayında Batarya Komutanlığı, Harp Akademilerinde Öğretim Üyeliği, 9’uncu Tümende Tabur Komutanlığı, 6’ncı Zırhlı Tugay Kurmay Başkanlığı, Kıbrıs Silahlı Kuvvetler Teşkilat Eğitim Şube Müdürlüğü, Kıbrıs Ordusu Eğitim Grup Başkanlığı ve Kıbrıs Silahlı Kuvvetleri Türk Alay Komutanlığı ile Genelkurmay Genel Plan Prensipler Dairesi Özel Plan Şube Müdürlüğü görevlerini yürütmüştür.

1966 yılında Tuğgeneralliğe terfi etmiştir. Tuğgeneral rütbesi ile Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreter Yardımcılığı ve Genelkurmay Strateji Plan Daire Başkanlığı yapmış, 1969 yılında Tümgeneralliğe terfi etmiştir. Tümgeneral rütbesi ile Zırhlı Birlikler Okulu Eğitim ve Tümen Komutanlığı, Belçika/Mons’ta Millî Askerî Temsil Heyeti Başkanlığı ve Genelkurmay Eğitim Daire Başkanlığı görevlerinde bulunmuş, 1973 yılında Korgeneralliğe terfi etmiştir.

Korgeneral rütbesi ile Genelkurmay Genel Plan Prensipler Başkanlığı ve 15’inci Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulunduktan sonra 1977 yılında Orgeneralliğe terfi etmiştir. Orgeneral rütbesi ile Yüksek Askerî Şûra Üyeliği, 1’inci Ordu Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı yaptıktan sonra, Kara Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı uhdesinde olmak üzere, 27 Ağustos 1981 – 15 Kasım 1982 tarihleri arasında Devlet Başkanlığı ve Millî Güvenlik Konseyi Genel Sekreterliği, 15 Kasım 1982 – 1 Temmuz 1983 tarihleri arasında Cumhurbaşkanlığı ve Millî Güvenlik Konseyi Sekreterliği görevlerini, ardından Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevlerini yürütmüş, 6 Aralık 1983 tarihinde atandığı Genelkurmay Başkanlığı görevinden 2 Temmuz 1987 tarihinde kendi isteği ile emekli olmuştur.

YORUMLAR 37
  • zekai 3 yıl önce Şikayet Et
    Ateşi bol olsun
    Cevapla
  • Necip 3 yıl önce Şikayet Et
    Adını bile bilmiyoruz! Demekki memlekete bir hayrı dokunmamış.. En iyisini Allah bilir!
    Cevapla
  • Adsız Atlı 3 yıl önce Şikayet Et
    Yaşın küçük diye geçmişin önemli ismini bir çırpıda silmişsin. Yeni nesil neden araştırmaya alerjisi var anlamıyorum. Benim çocukluğumun en önemli simalarından biriydi. Hemen her gün TRT de ismi anılırdı.
    Cevapla
  • Bıyıklı Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Araştır biraz tanımış olursun. 12 Eylülde Kenan Evren ve 4 arkadaşı darbeye karar verdiklerinde tek endişeleri 1. ordu komutanı Necdet Üruğ'un ne diyeceği idi. Sonra Paşanın da gönlü yapıldı ve ihtilal yapıldı.
    Cevapla
  • Atmaca 111 3 yıl önce Şikayet Et
    Takim neden sevilmez. Ülkemiz hayrina ne yapti. Ne yapmadi. Yillarca nefret kus ve o. Caminin avlusuna gel. Peki bunu tenesur eden buralara getirenin hicmi sucu yok Ben bunlarda hakkim varsa asla helal etmiyorum
    Cevapla
  • Kamil 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah ameli kadar muamele etsin inşallah
    Cevapla
  • yorumcu 3 yıl önce Şikayet Et
    100 yıl vay be , demek ki kimseye kalmıyor... Paşa da olsan Er kişi niyetine.
    Cevapla
  • Nuri 3 yıl önce Şikayet Et
    Daha öbür taraftaki niyet belli değil gardaş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek
ABD ve dünyada gözaltılara rağmen Filistin'e destek gösterileri sürüyor