Bayram sonrası kısıtlamaların hepsi kalkacak mı? Kafeler açılacak mı? Haziran'da düğün ve nikahlar...

Türkiye, 29 Nisan tarihinde başlayan tam kapanma sürecinde 4. günü geride bırakıyor. Kabine toplantısı sonrası açıklanan tarihe göre yasaklar 17 Mayıs’a kadar devam edecek. Vaka sayılarında beklenen düşüş yaşandığı takdirde normalleştirme adımları atılacak. Normalleştirme takvimi için henüz erken olsa da yapılacak hamleler belli olmaya başladı. Ramazan Bayramı sonrası kafeler için vaka sayıları dikkate alınırken nikah işlemleri başlayacak…

Bayram sonrası kısıtlamaların hepsi kalkacak mı? Kafeler açılacak mı? Haziran'da düğün ve nikahlar...
Bayram sonrası kısıtlamaların hepsi kalkacak mı? Kafeler açılacak mı? Haziran'da düğün ve nikahlar...
GİRİŞ 04.05.2021 14:45 GÜNCELLEME 04.05.2021 14:45
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

17 günlük sürecek tam kapanmaya giren ülkemizde en çok merak edilen konulardan biri de Bayram sonrası normalleştirme adımlarının nasıl atılacağı oldu. 2 Mayıs itibariyle günlük vaka sayısı 25 binlere düştü. 17 Mayıs tarihinden sonra yasak ve tedbirlerle ilgili yol haritası çizilmeye başlandı. Tam kapanma sürecinde beklenen düşüş sağlandığında geçtiğimiz yıl olduğu gibi  kontrollü normalleştirme sürecine girilecek. İlk olarak küçük esnaftan başlanarak iş yerleri faaliyetlerine başlayacak. Daha sonra AVM gibi büyük işletmelerin belirlenen kurallar dahilinde açılmasına izin verilecek.  Havaların ısınması ve düğün sezonunun açıldığı için Haziran ayında kısıtlı da olsa düğünlerin başlaması bekleniyor. İşte 17 Mayıs sonrası normalleştirme takviminin detayları…

17 Mayıs Sonrası Nasıl Olacak?

Tam kapanmanın ardından 5 bin vaka sayısının altına düşüldüğü takdirde yaza daha rahat girebilmek için uygulanan tedbirler esnetilecek. Geçtiğimiz dönemde uygulandığı gibi kademeli normalleştirme planı devreye sokulacak. Kafe, restoran, kıraathane, gibi iş yerleri hep birlikte açılmayacak. Öncelikle küçük esnaftan başlayan bir normalleştirme planı bekleniyor. 

Eğer vaka sayılarında beklenen düşüş yaşanmazsa ekonomik hareketliliğin yaşanacağı yaz aylarının kaçırılmaması için daha sıkı tedbirler uygulanacak. Vaka sayıları düşmezse Ramazan bayramının ardından sokağa çıkma yasağı, seyahat kısıtlaması gibi tedbirlerin sürmesi bekleniyor.

Kafe ve Restoranlar Açılacak Mı?

Tam kapanmanın ardından vaka sayılarının düşerse Kafe ve restoran gibi işletmelerin Haziran ayının başında kademeli olarak açılması bekleniyor. Öncelik sırasına göre kafe, restoran ve diğer işletmelerin sırasıyla açılması bekleniyor. Vaka sayılarında beklenilen düşüş olmazsa kafe, restoran ve diğer işletmeler 17 Mayıs tarihi sonrası paket servise devam edecek.

Nikah ve Düğünler Başlayacak Mı?

Tam kapanma öncesinde belirlenen sınırlar doğrultusunda Nikah ve düğün gibi işlemler devam ediyordu. 29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında düğün ve nikahlara ara verildi. Vaka sayıların bu süreçte düşmesi durumunda Nikahlar tam kapanmanın ardından hemen başlayacak. Normalleştirme takvimi doğrultusunda ise Düğün faaliyetlerine Haziran ayının ilk haftasında başlanması ön görülüyor.

AVM’ler Ne Zaman Açılacak?

Türkiye,  vaka sayılarında yaşanacak bir yükselişin önüne geçmek için denetimleri tam kapanma sonrasında da sürdürecek. Açılmalar kademeli olarak başlarken koronavirüs nedeniyle en çok zarar uğrayan küçük işletmeler ilk olarak faaliyetlerine başlayacak. Bu esnafların açılmasının ardından AVM’lerin faaliyetlerine başlaması bekleniyor.

Dikkat Etmezsek Her Şey Değişebilir!

Bilim Kurulu Üyesi, Prof. Necmi İlhan tam kapanma sürecinin sonrasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Necmi İlhan” Bayram sonrası için umutluyuz. Şu anki düşüşe göre aktif vaka sayımız 350 bin günlük vaka sayımız da 26 bin civarında. Vaka sayılarındaki düşüş tamamen vatandaşların kurallara uymasıyla ilişkili. Vaka sayılarında düşüş var ancak 17 günlük kısıtlamanın ardından normal hayata döneceğimizi ve her şeyin 11 Mart 2020'den önceki gibi rahat olacağını düşünmek söz konusu bile değil." ifadelerini kullandı.

Kısıtlamaların tamamen kaldırılacağı ve eskiye döneceği yönündeki düşüncelerin doğru olmadığını vurgulayan Necmi İlhan “ 17 günlük kısıtlamanın ardından yine kurallara uyarak ve belli kısıtlamaları sürdürerek devam edeceğiz. Bayram sonrası normalleşme planı kısıtlamanın bitiminden önceki hafta vaka sayıları değerlendirilerek oluşturulacak. 1 Haziran'dan itibaren tamamen normale dönülecek gibi söylentilerin şu an için hiçbir dayanağı yok. Bayram sonrası hangi kısıtlamaların kaldırılacağını belirlemek için vaka sayılarının istenen düzeye düşmesi gerekiyor.” dedi.

YORUMLAR 6
  • sözünözü 2 yıl önce Şikayet Et
    her şey turizm için 3-5 turist gelsin diye kendi öz vatanımızda paryayız
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Senin doğalgazın petrolün yok.
    Cevapla
  • abdullah 2 yıl önce Şikayet Et
    varsa bi 20 milyar doların...
    Cevapla
  • Dost 2 yıl önce Şikayet Et
    1 Hazirana kadar yasaklar devam eder.
    Cevapla
  • İşitme hanım 2 yıl önce Şikayet Et
    Eylül ekim normal insallah
    Cevapla
  • Bilal bey 2 yıl önce Şikayet Et
    yaza esneme bahara sıkılaşma bunu tahmin etmek zor olmasa gerek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor