İçişleri son dakika yayımladı! Normalleşmede takviminde mesai saatleri nasıl olacak?

İçişleri Bakanlığı'nın son dakika yayımladığı genelgeyle birlikte tam kapanmanın ardından merakla beklenen sektörlere göre mesai satleri de belli oldu.

İçişleri son dakika yayımladı! Normalleşmede takviminde mesai saatleri nasıl olacak?
İçişleri son dakika yayımladı! Normalleşmede takviminde mesai saatleri nasıl olacak?
GİRİŞ 16.05.2021 15:00 GÜNCELLEME 18.05.2021 06:03
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

İçişleri Bakanlığı yayımladığı yeni genelgede kademeli normalleşmede mesai saatlerine ilişkin ilk düzenleme açıklaması yapıldı. Buna göre kamuda tüm kurum ve kuruluşları kapsayan esnek çalışma mesailerine ilişkin devam etmesi yönündeki kararlılık sürecek.

Ayrıca açılacak ve kısmi olarak açılarak 1 Haziran'a kadar bu şekilde çalışacak olan özel şirketlerde de buna bağlı olarak normalleşme mesai saatleri uygulanacak.

İşte büyük ölçüde tüm sektörlerin yer aldığı kademeli normalleşme planı ve son dakika kararlarıyla uygulanacak normalleşme mesaileri.

NORMALLEŞME MESAİ SAATLERİ BELLİ OLDU

Bakanlığın açıkladığı kademeli normalleşme düzeninde 17 Mayıs itibarıyla 1 Haziran'a kadar uygulanacak olan mesai düzenleri de şekillenmeye başladı. Buna göre Kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere kısmi ya da tam açılma kapsamında birçok sektörün mesai düzenlerini nasıl belirleyeceği ortaya çıkmış oldu.

Genelgeye göre: Kamu kurum ve kuruluşlarındaki mesai uygulamasının başlangıç ve bitiş saatlerinin 10.00-16.00 olarak uygulanmasına karar verildi. Uzaktan ve dönüşümlü gibi esnek çalışma usullerinin uygulamasına devam edilmesi,

ÖZEL ŞİRKETLER: Özel şirketlerin büyük bölümü için uzaktan ve dönüşümlü model esnek çalışma usullerinin uygulamasına ve teşvik edilmesine devam edilcek.

ÇAY OCAKLARI: İçişleri Bakanlığının açıkladığı programa göre Çay ocakları masa, sandalye ve taburelerini kaldırmak ve sadece esnafa servis yapmak suretiyle mesaiye başlayabilecek. Bu kapsamda Çay ocaklarında personelin dönüşümlü çalışması teşviki ile yeni düzenlerini kurması mümkün olacak.

MARKETLER: Genelge kapsamında online market ve yemek sipariş firmaları, hafta içi ve hafta sonu 07.00-24.00 saatleri arasında evlere/adrese servis şeklinde çalışabileceklerdir. Buna göre mesai düzenleri bu saatler arasında dönüşümlü ve esnek mesai öncelikli olmak üzere şekillenecek.

HAFTA SONU YOK

Marketlerde mecburi temel ihtiyaçlar kapsamındaki ürünler dışındaki ürünlerin satışına tam gün sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan hafta sonlarında da izin verilmeyecektir.

YEMEK ŞİRKETLERİ: Online yemek sipariş firmaları, hafta içi ve hafta sonu 07.00-24.00 saatleri arasında adrese teslim servis şeklinde çalışabileceklerdir.

AVM'LERDE HAFTA İÇİ VE ESNEK

Alışveriş merkezleri (AVM) ise; hafta içi 10.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek ve hafta sonları kapalı olacak. Bu esaslar dikkate alınarak yine birçok sektörde olduğu gibi esnek ve dönüşümlü çalışma düzeni tercih edilmesi tavsiye ediliyor.

PAZARLAR: Pazar yerleri hafta içi günlerde 07.00-19.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek olup, hafta sonları ise pazaryerleri kurulmayacak. Buna göre bu saatler içerisinde pazarcı esnafı mesai yapabilecek

HİZMET SEKTÖRÜ: Tam kapanma döneminde faaliyetlerine ara verilen perakende ve hizmet sektöründeki giyim, tuhafiye, züccaciye, hırdavat gibi dükkanlar ile büro ve ofisler vb. işyerleri hafta içi günlerde 07.00 ile 20.00 saatleri arasında normalleşme mesaisi yapabilecek.

NİKAH DAİRELERİ: Evlendirme işlemlerinin gerçekleştirilmesine devam edilmekle birlikte halen uygulanmakta olan nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler ile nişan ve kına gibi etkinliklerin yapılmaması uygulamasına, 1 Haziran 2021 tarihine kadar devam edilmesi,

EĞLENCE MEKANLARI: Kapalı alanlarında bulunan eğlence merkezlerinin kapalı tutulması, - Konaklama tesislerinin açık alanlarında toplu eğlence şeklinde etkinliklere kesinlikle izin verilmemesi, bu yerlerde yoğunlaşmanın önüne geçilebilmek adına fiziksel mesafe kurallarına azami özen gösterilmesi,

BERBERLER: Berberler, Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde içerisinde bulunduğu işkolu için belirlenen tüm salgınla mücadele tedbirlerine riayet etmek kaydıyla hafta içi günlerde 07.00-20.00 saatleri arasında faaliyet gösterebileceklerdir.

YORUMLAR 20
  • hakkı 2 yıl önce Şikayet Et
    Kısıtlı mesai yapıp insanları belli saatlere yığmak yerine mesai saatlerinin uzatılıp insan yoğunluğunun en aza indirilmesi daha doğru değilmi.
    Cevapla
  • Murat Çukurçam 2 yıl önce Şikayet Et
    kuaföreler kapalı haberiniz doğrumu meslektaşlar
    Cevapla
  • Anneler 2 yıl önce Şikayet Et
    Yedilerin yüzyüze sınavı yapılmasın açıklama liseler icin yapildi yedilere yapilmadi ortaokul anneleri tedirgin stres istemiyor
    Cevapla
  • Serdar 2 yıl önce Şikayet Et
    Üst tarafta KUAFÖRLER kısmı düzeltilmemiş :)
    Cevapla
  • sss 2 yıl önce Şikayet Et
    Kuaförde manikür pedikür olan yerler , genelde bayan kuaförler kapalı. Berberler açık
    Cevapla
  • Alperen 2 yıl önce Şikayet Et
    Kamu bankaları saat 09:00 da açıyor ama yarın degise bilir aslında 10 iyiydi neyse sorun yok herkes iyi olsun bugünlerde geçer kalın saglicakla
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan 'Kapımız açık' demişti! Özgür Özel'den açıklama!
Hamas: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinden gurur duyduk