Mehmet Ceyhan, Covid-19 aşılarına yönelik iddialara yalanlama!

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs aşılarına ilişkin kamuoyunda dolaşan asılsız iddiaların bilimsel dayanaktan uzak olduğunu bildirdi.

Mehmet Ceyhan, Covid-19 aşılarına yönelik iddialara yalanlama!
Mehmet Ceyhan, Covid-19 aşılarına yönelik iddialara yalanlama!
GİRİŞ 04.06.2021 13:39 GÜNCELLEME 04.06.2021 13:39
Bu Habere 108 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında başlattığı aşılama süreci hızla devam ediyor. Bu süreç, Covid-19 aşılarıyla ilgili pek çok soru ve cevabın kamuoyunda tartışılmasına neden oluyor.

Prof. Dr. Ceyhan, aşıların uzun vadede çeşitli yan etkileri olabileceği yönündeki iddiaları ve Covid-19 aşılarıyla ilgili merak edilenleri değerlendirdi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan

Geliştirilen tüm aşıların, uygulanan bölgede kızarıklık, sertleşme, şişme, vücutta ateş reaksiyonu, kırgınlık, kas ağrısı gibi en fazla 2-3 gün sürecek yan etkilerinin gözlemlenebildiğini aktaran Ceyhan, bunun dışında uzun süreli yan etkisinin olmasının mümkün olmadığını, çok küçük bir ihtimal dahi olsa bu durumda aşının insanlara uygulanamayacağını söyledi.

"ÇOK CİDDİ BİR YAN ETKİ İZLEME SİSTEMİ VAR"

Ceyhan, ilaçlardaki yan etkilerin belli ölçüde kabul edilebilir olduğunu ancak aşılarda, ilaçlardan farklı bir yaklaşımın benimsendiğini belirterek, şöyle konuştu:

"İlacı hastaya veriyorsunuz. Yani kişi zaten hasta ve o hastalıktan belli oranda zarar görecek. Dolayısıyla ilacın bazı zararlarını göze alıp, kişinin hastalığından daha az zararlıysa hastaya verebiliyorsunuz ancak aşıyı sağlıklı insanlara yapıyorsunuz. Hastalığı olmayan birini hasta edebilecek ufak bir yan etki ya da ölüme, kansere veya kısırlığa yol açabilecek bir yan etki aşılarda asla kabul edilemez. En küçük bir ihtimal dahi olsa bu aşının geliştirilip insanlara uygulanması mümkün değil."

Tüm ülkelerin aşıların uygulanmasına karar veren danışma kurulları olduğunu ve aşıların bu kurullardan geçerek, çeşitli değerlendirmeler sonucunda vatandaşlara uygulandığını anlatan Ceyhan, "Özellikle Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığında çok ciddi bir yan etki izleme sistemi vardır. Bunda en ufak bir yan etki gözlemlense bildirilir, değerlendirilir, onu takip eden bir de bilimsel kurul vardır. O kurul da aşıyla ilgili olabilecek yan etkiler neyse onu takip eder. Yani bu dinamik bir süreçtir." dedi.

"HÜCRENİN İÇİNE GİRMEDİĞİ İÇİN GİDİP DNA'YI DEĞİŞTİRME ŞANSI YOK"

Prof. Dr. Ceyhan, mRNA aşılarının uzun süreli yan etkileri olabileceği ve "DNA'yı değiştirebileceği" yönünde bazı iddiaların gündeme geldiğini ancak bunun mümkün olmadığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bu RNA çekirdeğin dışına çıkıyor. Sonra, şu anda aşıda kullanılan mRNA'ya dönüyor ve hücrenin içerisindeki protein sentez bölgesini uyarıyor. Daha sonra onun yapısına uygun şekilde protein sentezleniyor. Bu yeni bir teknoloji değil, yıllardan beri uygulanıyor. Zaten o yüzden aşı bu kadar kısa şekilde geliştirildi. Bu RNA, vücutta en fazla 3 gün kalabiliyor, daha sonra vücuttan atılıyor. Hatta bu yüzden kansere karşı geliştirilen aşıda başarılı olunamadı, vücutta çok kısa süre kalabildiği için o süre, o proteini geliştirmek için yetmedi. Şimdi burada bir virüs, enfeksiyon söz konusu olduğu için burada uygulanabiliyor. Ayrıca hücrenin içine girmediği için gidip DNA'yı değiştirme şansı yok. Yani uzun süreli yan etkisi olacağı yönündeki iddialar tamamen bilimsel dayanaktan uzak."

SinoVac'ın ise ölü bir aşı olduğuna işaret eden Ceyhan, bu nedenle kısa süreli yan etkilerinin daha az gözlemlenebildiğini ve etkisinin de daha düşük olduğunu kaydetti.

'KISIRLIK' İDDİALARINA NET CEVAP: EĞER YAPILABİLSEYDİ, BİRÇOK ÜLKE BUNU YAPARDI!

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, kamuoyunda aşının kısırlık yapabileceği yönünde de bazı iddialar dolaştığına yine bunun da bilimsel dayanaktan tamamen yoksun olduğuna dikkati çekerek, "Bir kişiyi aşıyla kısır yapabilseydiniz, çok yoğun doğum kontrolü uygulamak isteyen ülkeler var. Bu ülkeler, çocukluk dönemi aşılarına bunu verirdi ve çok rahat nüfus kontrolü sağlardı. Böyle bir şey hiçbir aşıda mümkün değil, o kadar kolay da değil" diye konuştu.

Aşı olmakta kararsız kalan kişilere aşı olmalarını tavsiye eden Ceyhan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Vaka sayılarımız hala yüksek. Herkesin kendisini koruması lazım. Bir de yüzde 70-75 aşılamaya ulaşırsak salgın bitecek zaten. BioNTech biraz daha bağışıklığı artırıyor deniliyor ama çok da uzun süre korunmamız gerekmeyebilir. Onun için herkes hangi aşıyı buluyorsa bir an önce onu olsun."

YORUMLAR 108
  • Rammbo 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu adama uyuz oluyorum.
    Cevapla
  • bune 2 yıl önce Şikayet Et
    roaccutane dnayı bozuyor değiştiriyor bütün hayati organları bozuyor zekayı düşürüyor testler iyi çıksa bile karaciğeri bozuyor kısırlık yapıyor tiroit pankreas yumurtalık hormon bezleri gibi hassas organları da tıpkı ildi soydğu gibi soyuyor. Akne için çocuklarınıza hiç araştırmadan içiriyorsunuz. Cildini temiz tutsa günde 2 kez cilt bakım ürünleri ile yıkasa akne olmaz halbuki.
    Cevapla
  • RUMUZ DADAŞ 25 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben bayypas emaliyati oldum, şeker, klosetrol, tansiyon gibi rahatsizliklarim var ve engelliyim, devletimiz sagolsun bize oncelik tanidi ve asi oldum bende bu insanlarin saydigi hic bir etkiyle karsilasmadim. Esim özel bir hastanede saglik calisani oda ilk etepta oldu onda 2 gun ufak tefek yan etki oldu, yani demem oki kisiden kisiye deyisiyor, demem oki bende bircok hastalik varken calistigim kurumda ve ayni buroda calistigim saglikli arkadaslarim covid oldu ben olmadim hatta olumden dondu bir cogu, boyle size yasadigim bircok ornek soyleyebilirim, esimin hastanesinde saglik personelinden asi olan cok azi ufak belirtilerle hastalik gecirdi ancak olen olmadi.
    Cevapla
  • RUMUZ DADAŞ 25 2 yıl önce Şikayet Et
    Yorumlari okuyorumda yazik diyorum, herkes olmuş doktor, yok kisirlik yapiyormus, yok asi olan yere miknatis yapisiyormus vs. Ya arkadaslar sonucta gunluk hayatta kullandigimiz ilaclarda ayni deyilmi, bir cogumuz agri kesici kullaniyoruz, antibiyotik iyne vurduruyoruz, cocukluk asilari yaptiriyoruz kosarak, sonucta bunlarin hepsi ayni deyilmi, elbetteki yan etkisi olacaktir, yediyimiz yemekler kisiye gore yan etki yapmiyormu, kaldiki asi yada ilaclar yapmasin.
    Cevapla
  • RUMUZ DADAŞ 25 2 yıl önce Şikayet Et
    Asi olmayanlarin hepsi yakalandi ölumlerden donduler, demem oki arkadaslar bu saglik sen olmuyorsan olma anca insanlarinda bilmeden kulaktan dolma duyma art niyetli insanlarin soylediklerini lutfen paylasip insanlarin zihnini bulandirmayin yaziktir gunahtir ve vebalide vardir, olmuyorsan olna anca insanlari yonlendirmeyin, lütfen.
    Cevapla
  • seyyah 2 yıl önce Şikayet Et
    bu adamın pandeminin başından beri yaptığı konuşmaları kronolojik olarak dinleyin o zaman anlayacaksınız durumu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turgut Altınok, Mansur Yavaş'ın Londra'da PKK destekçisiyle görüşmesine tepki gösterdi
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması