Kayıp 'ABD mektupları'! Çok çarpıcı iddialar...

Sultan Abdülaziz ve Sultan Abdülhamit döneminde ABD başkanlarıyla karşılıklı yazılan mektupların kayıp olduğu iddia edildi. Ayrıca kayıp olduğu söylenen mektuplarla ilgili çarpıcı iddilar gündeme geldi.

Kayıp 'ABD mektupları'! Çok çarpıcı iddialar...
Kayıp 'ABD mektupları'! Çok çarpıcı iddialar...
GİRİŞ 13.06.2021 10:06 GÜNCELLEME 13.06.2021 10:07
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

Sultan Abdülaziz ve Sultan Abdülhamit döneminde ABD başkanlarına yazılan ve cevap olarak gelen mektupların kayıp olduğu iddiası öne sürüldü.

İddialara göre, iktisat tarihçisi Prof. Dr. Ömer Lütfi Barkan 1979’da mektupları Başbakanlık Osmanlı Arşivleri'nden zimmetli olarak aldı. Ancak kısa süre sonra hayatını kaybedince iade edilmeyen mektuplar, kayıplara karıştı.

Osmanlı Padişahları Sultan Abdülaziz (1861-1876) ve Sultan Abdülhamit (1876-1909) döneminde ABD başkanlarına yazılan ve cevap olarak onlardan gelen mektupların kayıp olduğu iddiası ortaya atıldı. Sosyal medyada gündeme gelen bu iddia 2008 yılında vefat eden ünlü fizik profesörü Ahmet Yüksel Özemre’nin hatıralarını anlattığı "Akademik Yıllarım" adlı kitaba dayandırılıyor.

Kitaptaki iddiaya göre iktisat tarihçisi Ömer Lütfi Barkan bu mektupları arşivden alıp iade edemeden vefat edince savcılık belgelerin peşine düştü. Barkan’ın eşi Süreyya hanım, Özemre’nin dekan olduğu İstanbul Fen Fakültesi’nde önceden görevli olduğu için de savcılık Barkan’ın izini bulmak için Özemre’yi aradı.

'BAŞSAVCI TELEFON ETTİ'

Prof. Özemre kitabında olayı şöyle anlatıyor:

“İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı telefon ederek Süreyya Barkan’ın açık adresinin bilinip bilinmediğini sordu. Kendisinin Ataköy’deki dairesini bildiğimizi ama şu anda ABD’de yaşamakta olduğunu ve oradaki adresini bilmediğimizi söyledim. Savcı, Prof. Dr. Ömer Lütfi Barkan’ın Başbakanlık Arşivi’nden 19. yüzyıl sonunda Türkiye ile ABD arasına en yüksek düzeyde (Sultan Abdülaziz ile Sultan 2. Abdülhamit o dönemlerin ABD Başkanları arasında) karşılıklı yazılmış mektupları zimmetle aldığını ama iade edemeden vefat etmiş olduğunu söyledi.

'KAPIYI ÇİLİNGİR AÇMIŞ'

Mektuplar varislerinden istenmiş ancak bir cevap alınamamış. Bunun üzerine Barkan çiftinin Ataköy’deki evlerine mahkeme kararıyla heyet olarak gidilmiş, kapının açılmaması üzerine çilingir marifetiyle kapı açtırılıp evde bu evrak aranmış. Fakat bulunamamış. Bunu duyunca şaşırıp kalmıştım.” Barkan’ın hangi mektupları aldığını ve bu mektuplara dair son durumu arşiv yetkilerine sorduk. Ancak arşiv kayıtlarında bu konuda herhangi bir bilgi olmadığı belirtildi.

'İDDİALARI BEN DE DUYDUM'

Prof. Dr. Erhan Afyoncu şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bu iddiayı ben de okudum, biliyorum. Ancak somut bir bilgim yok. Osmanlı döneminde memurlar çalışmak için büro evrakını evlerine götürürlerdi. Çıkan yangınlarda bu evrakın da evle birlikte yanmasından dolayı Osmanlı döneminde bile eve evrak götürmek yasaklanmıştı. Eskiden araştırmacıların değişik arşiv ve kütüphanelerdeki belgeleri evlere götürdüklerini eski hocalarımızdan duyduk. Hatta hocaların ölmesinden sonra bu evrakların geri alınmasının bir mesele olduğu da anlatılırdı. Günümüzde artık böyle bir uygulama kalmadı. Belgelerin orijinalleri dışarı verilmiyor. Hatta araştırma salonunda bile orijinallerini incelemek çok zor. Genellikle dijitalleri üzerinden araştırma yapılıyor. Ancak problem hocanın ani vefatıyla ortaya çıkıyor. Böyle sıkıntıların zaman zaman yaşandığını biliyoruz.”

LINCOLN MÜ ROOSEVELT Mİ?

Sultan Abdülaziz tahta çıktığında Abraham Lincoln de başkanlığa yeni seçilmişti. Sultan Aziz döneminde Andrew Johnson ve Ulysses S. Grant da başkanlık yaptı. Sultan 2. Abdülhamit döneminde ise 8 ayrı Amerikan başkanı göreve geldi. Bunların en ünlüsü ise 1901-1909 arasında görev yapan Theodore Roosevelt. İddia konusu mektupların hangi başkanlar döneminde yazıldığı da da henüz bilinmiyor.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 27
  • Engin t 2 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlı arşivleri Türkiye Mısır ve Bulgaristan da dir Bulgaristan da olmasının sebebini CHP iktidarı tren lerle göndermiştir arşivleri defter yapın diye tabi Bulgaristan devlet i el koydu bu eşsiz eserleri sonra iade istedi Türkiye bu belgeleri vermem çünkü benimde tarihim bu arşivler dedi yani geçmiş olsun bi bardak soğuk su iç İsmet pasa
    Cevapla
  • S.uysal 2 yıl önce Şikayet Et
    Mektupları bu kişinin akademik kariyerinden ve güvenilirliğinden yararlanarak aldırdılar .Desene sonra da öldürdüler.Malum o dönemdeki güçsüzlüklerinin anlaşılmasını ve dedelerinin Osmanlıya saygı ifadelerini duymak istemiyorlar...
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    600 yıllık belgeler, 1931 yılında Osmanlı Türkçesi, Arapça ve Farsça yazılı belgelerin işlevini yitirdiği gerekçesi satışa çıkarılmıştı. Hemde sırf gelir olsun diye. Askeri, mali, siyasi, hukuki, edebi, denizcilik ve bilim tarihi ile ilgili yaklaşık 30-50 ton arası belge İsviçre Asıllı Ermeni Berger ailesine satıldı. Böyle bir zihniyet vardı işte zamanında bu ülke de. Daha bunlar gibi başka bir sürü örnek var. Yıldız Saray’ın da görev yapmış ve sonradan Abdülhamid Han tarafından odasının mühürlendiği Ahmet Celalettin paşanın da Saray’da ki bütün belgeleri sonradan bir Köşk’e taşınmış ve o Köşk’te çıkan yangında hepsi kül olmuş. Allah bilir o yangını da kasıtlı çıkarmışlardır
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Sallayan biri varsa o sensin Mete. Ben okumadan, araştırmadan yazmam. Hangi devlet arşivlerini başkalarına satar ? Bu evrakları satanların içinde mason olarak bilinen Abdülhalik Renda’da var. Bilmiyorsan git öğren bari
    Cevapla
  • sefer 2 yıl önce Şikayet Et
    mete ç sacmalamissin , arsivdeki belgelerin zaten çoğu nun gizlilik özelliği var. ne yani geri dönüşüme mi vereceğiz ?
    Cevapla
  • Mete Ç. 2 yıl önce Şikayet Et
    Meydanı boş bulunca sallamak serbest tabi..Bahsettiğiniz belgeler herhangi bir gizlilik özelliği olmayan, dediğiniz gibi işlevleri bitmiş, saklama zamanları geçmiş boşa yer işgal eden dosyalardı. Açık arttırma ile satışa çıkarılmıştır. Kimsenin katılmasına da yasak onmamıştır. Senin zihniyeti düzgün dedelerin alsaydı da elin Ermenisine gitmeseydi madem..
    Cevapla
  • Diyarbekri 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne yazık ki, bu vatanda hainler doludur.
    Cevapla
  • Millet ittifakı 2 yıl önce Şikayet Et
    Osmanliyi masonlar ingilizlerin talimatıyla almanların savaşa sokması ile yıktılar islam yerine laikliği din olarak kabul ettiler
    Cevapla
  • Bir Not Daha 2 yıl önce Şikayet Et
    Atamız Osmanlı, güya müttefik olduğu Alman askerleri ile birlikte Kudüs'ü İngilizlere bırakıp çekilince bütün Avrupa'da (Almanya dahil) kilise çanları çalınmak suretiyle kutlama yapılmıştır. Bunu düşününce yoksa Almanlar da mı gizli antlaşmaların bir parçasıydı, diye sormadan edemiyorum.
    Cevapla
  • ayna 2 yıl önce Şikayet Et
    chp ermeniyi aratmıyor m ç
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Alman’lar Osmanlı Hicaz’da İngilizlere karşı cephede mağlup oldu diye Berlin’de sokakta bayram yapmışlar. Berlin’e giden Türk heyetinde ki Akif’in anektodlarında var bu olay.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süresiz nafakayla ilgili dikkat çeken emsal karar!
Ancelotti inadını kırıyor! Real Madrid'de Arda Güler gelişmesi