Müsilajdan sonra şimdi de 'Sargassum' tehlikesi! Uzman isim uyardı: Büyük sıkıntı

İzmir'in Dikili ilçesi kıyılarında 'Sargassum' türü yosunlar görülmeye başladı. Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, bu tehdidin deniz ekosistemini hızla çökertebileceğini ve turizm faaliyetlerini sekteye uğrayacağını belirterek uyardı.

GİRİŞ 14.06.2021 06:30 GÜNCELLEME 14.06.2021 08:43
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin, son günlerde görülen müsilaj istilası gibi önlem alınmazsa ‘Sargassum’ adlı yosunun da sorunlara yol açabileceğini söyledi.

Dikili kıyılarında görülmeye başlanan 'Sargassum' türü yosunların turizmi etkileyebileceği belirtiliyor. Dalgaların getirdiği bu çamur rengi yosunlar kıyıya vurduktan sonra bozuk yumurta kokusu yayıyor.

Biyolog Prof. Dr. Barbaros Çetin,  son günlerde görülen müsilaj istilası gibi önlem alınmazsa 'Sargassum' adlı yosunun da sorunlara yol açabileceğini söyledi. Prof. Dr. Çetin, "Dikili sahillerindeki yoğun olarak görmeye başladığımız 'Sargassum' isimli kahverengi deniz yosununun yakın zamanlarda oldukça önemli olumsuz etkileriyle karşılaşabiliriz. Bir an önce kıyılarımızda 'Sargassum' popülasyonunun miktarı tespit edilmesi, kıyıya vuranların yerel yönetimler tarafından toplanarak bertaraf edilmesi ve yöre halkının bilinçlendirilmesi önem arz ediyor" dedi.

Meksika’da 2019 yılında büyük sıkıntılar yaşandığını belirten Prof. Dr. Çetin, şu ifadeleri kullandı:

"Bozuk yumurta kokusu yayan yosunlar, turistlerin plajlardan uzak durmasına ve otel rezervasyonlarını iptal etmesine neden oldu. Kıyıya vuran yosunlar, havayla temas sonucu bir süre sonra çürümeyle birlikte hidrojen sülfür üretiyor.Havada solunum problemlerinden cilt döküntülerine kadar her şeye neden olabilecek yakıcı bir gaz olma özelliği taşıyor. Suda oldukça asidik olan hidrojen sülfür, yüzücüler için toksik olabiliyor. Deniz yosununa temas eden veya yakın olan kişiler kalp çarpıntısı, baş dönmesi ve baş ağrıları bildirmişler."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 14
  • Bekir 2 yıl önce Şikayet Et
    Ben bu yosunları her sene kıyıda görüyorum. Kokmasına gelince bu yosunu aralarında küçük canlılar yaşıyor. Onlar da yosun ile birlikte kıyıya vurunca ölüyorlar. Onlar kokuyor. Eski bir liman, iskele ayaklarını söküp dışarı çıkardıkları zaman ayağa yapışan midyeler ölünce çok kötü kokuyorlardı. Durum bu
    Cevapla
  • İstikbali Kıble 2 yıl önce Şikayet Et
    Kıtlık gelince insanlar denizden avcılık yaparak hayatta kalır
    Cevapla
  • İstikbali Kıble 2 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah yosunların arasında balık tutmayı biliyorsundur bu işin havada uçanı da var genelde karada kaçıyorlar,musibetler dua ile geri çevrilir evcilik oynamaya benzemez.
    Cevapla
  • 07ANT 2 yıl önce Şikayet Et
    Sıkıntı yok. "Denizden avcılık" yapar, karadan evcilik oynar.
    Cevapla
  • İzmirli 2 yıl önce Şikayet Et
    Barboros hoca önceden de dokuz eylül üniversitesinde kene var diye ortalığı ayağa kaldırmıştı kene çıkmamıştı. sürekli bir gündem yaratma sevdası var.
    Cevapla
  • abdullah 23 2 yıl önce Şikayet Et
    her şey çok güzel oluyor.bir musibet bin nasihattan iyidir.günümüzün elinde ayfonla dünyaya gelen gençleri bizim 90 lı yıllarda çektiğimiz sıkıntıları görmediler.bir akbile sattılar bütün emekleri şimdi tanısınlar ekrem abilerini.
    Cevapla
  • Kızılelma 2 yıl önce Şikayet Et
    Düşünsenize Arıtma tesisine temel atmama töreni yapan bir mantık İstanbul Büyükşehir Belediyesini yönetiyor.Varın gerisini hesab edin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Partili ismin Dünya Taekwondo Şampiyonu'na verdiği söz yalan oldu
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak