Orman Bakanlığı'ndan CHP'li Bekaroğlu'nun NBŞ iftirasına yalanlama

Orman Bakanlığı, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu'nun NBŞ’nin (nişasta bazlı şeker) kayıt dışı olarak el altından gizlice piyasaya sürüldüğü iddialarını yalanladı.

Orman Bakanlığı'ndan CHP'li Bekaroğlu'nun NBŞ iftirasına yalanlama
Orman Bakanlığı'ndan CHP'li Bekaroğlu'nun NBŞ iftirasına yalanlama
GİRİŞ 21.06.2021 18:59 GÜNCELLEME 21.06.2021 18:59

Bakanlık'tan yapılan açıklama şu şekilde;

Bazı basın yayın organlarında, CHP’li bir milletvekilinin TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesi haberleştirilerek, Türkiye’de 2019 yılında 525 bin 972 ton NBŞ üretildiği, bunun 260 bin 624 tonun ihraç edildiği, kota nedeniyle 67 bin 500 tonunun iç piyasaya sürüldüğü, kalan 197 bin 848 tonun da el altından iç piyasaya sürülmüş olabileceği iddia edilmiştir. Gerçeği yansıtmayan bu iddiaya ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür.

ŞEKER ÜRETIM, SATIŞ VE KOTALARI TAKVIM YILI ESASINA GÖRE DEĞİL PAZARLAMA YILI ESASINA GÖRE DÜZENLENİYOR
 
Öncelikli şunu belirtmek gerekir; ülkemizde, NBŞ dahil şeker üretim, satış ve kotaları, Şeker Kanunu gereğince takvim yılı esasına göre değil pazarlama yılı esasına göre düzenlenmektedir. Pazarlama yılı 1 Eylül’de başlamakta ve 31 Ağustos’ta son bulmaktadır. 
 
TUİK verileri takvim yılı bazında düzenlenmekte ve DİR kapsamındaki şekerli mamul ihracatına ayrıca yer verilmemektedir.
 
Buna göre, 2019/2020 pazarlama yılında 487 bin 717 ton NBŞ üretilmiş, bunun 67 bin 500 tonu kota kapsamında yurt içine verilmiş, 268 bin tonu doğrudan ihraç edilmiş, 152 bin 217 tonu da DİR kapsamında satılmıştır.

Ülkemiz, yılda 1 milyon ton şekerli mamul ihraç etmektedir. Kaybolduğu iddia edilen miktar, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında imalatçı/ihracatçıların ihraç ettikleri bu şekerli mamullerde kullanılmaktadır.

PİYASAYA EL ALTINDAN GİZLİCE NBŞ SATILMASI SÖZ KONUSU DEĞİL

Dolayısıyla, haberlerde iddiaya edildiği gibi üretildiği halde kayıtlara alınmayan, kayıt dışı veya illegal olarak piyasaya el altından gizlice NBŞ satılması söz konusu değildir. 

 
Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak