Bilal Erdoğan: İlim Yayma Ödülleri Türkiye'nin Nobel'i

İlim Yayma Ödülleri tanıtım toplantısında konuşan vakfın Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, "Türkiye'nin Nobel'iyiz ama Nobel'in 100 yıla yakın geçmişi var, sabırlı olunması gerekiyor" dedi.

GİRİŞ 22.06.2021 15:16 GÜNCELLEME 22.06.2021 19:44
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

İlim Yayma Ödülleri, bu yıl 2'nci kez sahiplerini bulacak. Türkiye’deki ilim alanındaki çalışmaları teşvik etme gayesiyle, milli sorunlara çözüm üretebilecek imkân ve kabiliyetlerin geliştirilmesine öncü olacak evrensel nitelikteki bilimsel çalışmaları gerçekleştirenlerin ödüllendirildiği İlim Yayma Ödülleri, “Büyük Ödül”, “Sosyal Bilimler” ve “Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimler” olmak üzere üç kategoride başvurulara açıldı. Kurula gönderilen projeler 4 aylık sürede 6 farklı kurul tarafından 8 farklı aşamada değerlendirilecek.

İlim Yayma Ödülleri öncesi,  İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, Genel Başkan Yusuf Tülün ve Prof. Dr. İdris Sarısoy, aralarında Haber7 Genel Yayın Yönetmeni Osman Ateşli'nin de bulunduğu basın mensuplarını ağırlayarak sürece ilişkin açıklamalarda bulundu.

"AMACIMIZ GENÇLERE İLHAM OLMAK"

Program kapsamında konuşan İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, “Türkiye’de ileri düzeyde akademik çalışma gerçekleştiren ilim insanlarının ödüllendirildiği İlim Yayma Ödülleri programını İlim Yayma ailesi olarak taltif etmenin önemini hissediyoruz. Türkiye’nin sorunlarına çözüm getiren, gerçekten özgün değerler üreten, akademik yetkinliği olan, toplumda yaygın etki oluşturan çalışmaların desteklenmesi geleceğe dair ayrı bir heyecan katmaktadır. Bu yüzden ödül kazananlarının yıllar geçtikten sonra sayılarının artması sonucunda ödülün ekolünü oluşturmayı arzu ediyoruz. Bu ödülün kamuoyunda yankı bulmasını istememizin bir amacı vardır. İlkokul, ortaokul ve lise çağlarında eğitimlerine devam eden gençlerimize ilham olabilecek bilimsel çalışmaların duyurulmasıdır” diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK AKADEMİ ÖDÜLÜ"

Sözlerine devam eden Bilal Erdoğan, “Bu çalışma Türkiye’de bulunan bir açığı kapatmak için başlattığımız bir çaba. İlim Yayma’nın 500’ün üzerinde akademisyen mezunu var. Bursla, konaklama desteğiyle yanında olduğumuz bu 500’den fazla akademisyen mezunumuzun oluşturduğu bir icra kurulu marifetiyle yönetilen Akademik Danışma Kurulu’muzun şekillendirdiği bir akademik ödül töreninden bahsediyoruz. Şu an için Türkiye’nin en büyük akademi ödülü. Biz yaptığımız işin doğru olduğunu bildikten sonra ödüller sahiplerini buldukça kamuoyu da verilen ödüllerin hakkaniyetli olduğunu görecektir. Büyük ödülümüz 600 bin lira, diğer ödüllerimiz de 200 bin lira olacak. Ödüllerimizi Türkiye sınırları içerisinde yapılan çalışmalara veriyoruz. Öte yandan beyin göçü nedeniyle yurt dışına çıkan vatandaşlarımızı ülkemize geri getirme yönündeki çalışmalarımıza da devam ediyoruz” dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 2019'DAKİ ÖDÜL TÖRENİNE KATILMIŞTI 

İlim Yayma Vakfı ve İlim Yayma Cemiyeti'nin sürdürdüğü eğitime katkı vizyonuna uygun olarak Türkiye'ye yüksek fayda sağlayacak çalışmaları keşfetmek ve teşvik etmek amacıyla iki yılda bir verilen İlim Yayma Ödülleri'nin sahipleri 23 Aralık 2019'da Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden ödüllerini almıştı.  

Millilik bilincine sahip, Türkiye'nin ve insanlığın hayrına katkı sağlayan çalışmaları dolayısıyla Prof. Dr. Fikrettin Şahin, Prof. Dr. İlyas Kemaloğlu ve Prof. Dr. Mehmet Zahmakıran İlim Yayma Ödülleri'ne layık görülmüştü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019 yılındaki ödül törenine katılmıştı.

"NOBEL'İN 100 YIL GEÇMİŞİ VAR, SABIRLI OLMAK GEREK"

Bu ödülün "Türkiye'nin Nobel'i" olduğunu kaydeden Erdoğan şunları söyledi: 

"Hala Nobel’in ödül büyüklüğünün çok gerisindeyiz elbette, ama Nobel’in 100 yıla yakın geçmişi var, biz bu anlamda sabırlı olunması gerektiğini düşünüyoruz. Elbette Türkiye’nin Nobel'iyiz belki ama uluslararası boyut kazandığı zaman dünyanın bilimsel gelişimine katkı sağlıyor olacağız. Kamuoyunda bilinmesi istememizin amacı özellikle ortaokul, lise düzeyindeki çocuklarımız, akademisyen olmaya alim olmaya özensinler. Türkiye’de akademisyen olan gençler, ilk yüzden ilk beş yüzden, ilk binden gelmiyor. Hala akademisyen olanların biraz daha alt sıralardan geldiğine şahit oluyoruz bu da bir gerçeğimiz."

"KALICI BAŞARILARA İMZA ATMAK İSTİYORUZ"

İlim Yayma Cemiyeti Genel Başkanı Yusuf Tülün de, “İlim Yayma ilk kurulduğunda o dönemin şartlarını gidermek maksadıyla 68 insan bir araya geliyor. Kendilerince fedakarlık yaparak bu ülkenin bayrağının daha yukarı taşımak için öğrenci yetiştirmeye başlıyorlar. İnsanlığın içerisinde bulunduğu olumsuz gelişmelere 'dur' demek istiyorsak bilimi devreye sokmak zorundayız. İlim Yayma Ödüllerine layık görülen bilim insanlarımızın toplumda rol model olması bakımından önemli görüyorum. Bu kapsamda iyiliği ve güzelliği hedefleyenler olarak İlim Yayma Ödülleri’nin akademi dünyamızda kalıcı başarılara imza atmasını istiyoruz” diye konuştu.

Çalışmalara ilişkin bilgi veren İlim Yayma Vakfı Akademik Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. İdris Sarısoy ise “Yaklaşık 17 vakıf mensubu akademisyen akademik danışma kurulunu organize ettik. Yaklaşık 18 ay çalışmalara devam ettik. Büyük ödülümüz hem akademisyenlerimize hem de unvan olmaksızın örneğin bir ilkokul mezunu özel bir buluş yapmış ve toplum adına bir soruna çözüm getirmişse bu kişiler de bu ödüle aday olabiliyor. Bu süreçte hassas bir çalışma yürüttük. Ödül dağıtımı konusunda ise şeffaf bir süreç izleyerek isimlerimizi belirliyoruz” dedi.

İLİM YAYMA ÖDÜLLERİ HAKKINDA

Ödül fikri ilk olarak 2 Mayıs 2017’de Vakıf mensubu 50 akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda Vakıf yönetiminin Türkiye’nin en saygın Akademik Ödülü’ne ilişkin çalışma yapılması talebiyle gündeme gelmiştir. İlk aşamada Vakıf mensubu 18 akademisyenin iştirakiyle oluşturulan İlim Yayma Vakfı Akademik Danışma Kurulu bünyesinde Ödül için çalışmalara başlanmıştır.

Akademik Danışma Kurulu’nun çalışmaları 10 Ekim 2018’de 14 akademisyen, iş insanı ve iletişim uzmanının katılımıyla oluşturulan İlim Yayma Ödülleri Komisyonu bünyesinde sürdürülmüştür. Bu süreçte, mevcut akademik ödül programlarının alanları, başvuru süreçleri, değerlendirme kriterleri ve ödülün takdim şekilleri gibi tüm ayrıntılar büyük bir titizlikle incelenmiştir.



Tüm bu çalışmalar sonucunda oluşturulan taslak çerçevenin ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesini sağlamak amacıyla, rektör, akademisyen, iş insanı, bürokrat, STK temsilcileri ve iletişimcilerden müteşekkil 80 kişinin katılımıyla 9-10 Şubat 2019 tarihinde iki günlük “Ortak Akıl Konferansı” düzenlenmiştir.

Farklı alanlardan akademisyen, iş insanı, iletişim uzmanı 30 kişilik ekibin 2 yıllık çalışmalarından elde edilen sonuçların analiziyle, Türkiye’deki bilimsel çalışmaların teşvik edilmesi, millî sorunlara çözüm üretebilecek imkân ve kabiliyetlerin geliştirilmesine öncü olacak evrensel nitelikteki bilimsel çalışmaları gerçekleştirenlerin Büyük Ödül, Sosyal Bilimler ile Mühendislik, Doğa ve Sağlık Bilimler olmak üzere üç kategoride taltif edilmesi kararlaştırılmıştır.

İlki Aralık 2019’da gerçekleştirilen İlim Yayma Ödülleri, alanında Türkiye’nin en saygın ve prestijli “Akademik Ödülü” hedefiyle 2 yılda bir düzenlenecektir. İlerleyen yıllarda Uluslararası düzeyde gerçekleştirilmesi, İlim Yayma Ödülleri’nin hedeflerindendir.

AMAÇ

Türkiye’nin ekonomik kalkınmasının ve toplumsal refahının sağlanmasında yerli ve millî imkânların yaygınlaştırılmasını, evrensel nitelikte bilgi üretimini, bunların kıymetlendirilmesini ve topluma kazandırılmasını teşvik maksadıyla bilimsel çalışmaları öne çıkarmayı ve bilim insanlarını taltif etmeyi amaçlamaktadır.

HEDEF

Ülkemizin bilimde öncü olması ve kadîm medeniyetimizin birikimlerinden ilham alan çalışmaların ve bilim insanlarının artırılması hedeflenmektedir.

KAYNAK: İHA, DHA
YORUMLAR 7
  • bilali habeşi 2 yıl önce Şikayet Et
    Geleceğin Başkan Adayı aynı babası gibi Elhamdülillah Allah bilal beydende babasından da razı olsun
    Cevapla
  • vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    evet zamanla ...nobeldende üstün olacak ...cünkü nobelin parlamasi gecti artik ..inanin nobeli verelim diycekler almicak olamn kisiler cikacak
    Cevapla
  • Büyük Türkiye 2 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle geleceğin başkanı bence de. Önümüzdeki büyük değeri görmüyor sağa sola bakıyoruz, gelecekte kim başkan olacak diye. Ayrıca Sayın Bilal Bey 'in çocukları da çok iyi bir şekilde yetişiyor şimdiden. Ahlak, bilim, ilim, iman vs. Allah'ın izniyle sırtımız yere gelmeyecek yüzyıllarca. Yeniden diriliş başladı artık. Kimse durduramaz bizi. Fitnelere aldanma Türkiye. Durmak yok, yola her daim devam.
    Cevapla
  • Sultan Alparslan 2 yıl önce Şikayet Et
    ilime bilime her zaman ihtiyacımız var. Allah razı olsun.
    Cevapla
  • Bera 2 yıl önce Şikayet Et
    Nobel Ödülleri başvuranlar arasından mı seçiliyor?
    Cevapla
  • xray 2 yıl önce Şikayet Et
    yok onlar seni buluyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türkiye'den BM'nin Filistin kararı hakkında ilk açıklama
İnsansız kara aracı BARKAN, yeni silahıyla sahada