Hayvan Hakları Yasası için Mahir Ünal'dan son dakika açıklamaları

Salı günü AK Parti grubunda imzaya açılan hayvan haklarına ilişkin kanun teklifi meclise sunuldu. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal kanun teklifinin detaylarını basın toplantısı ile duyurdu.

Hayvan Hakları Yasası için Mahir Ünal'dan son dakika açıklamaları
Hayvan Hakları Yasası için Mahir Ünal'dan son dakika açıklamaları
GİRİŞ 01.07.2021 12:12 GÜNCELLEME 01.07.2021 12:47
Bu Habere 95 Yorum Yapılmış

Reform niteliğindeki Hayvan Hakları Yasası, Meclis'e sunuldu. TBMM’de basın toplantısı düzenleyen AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, yasanın detaylarına ilişkin bilgileri paylaştı. 

Mahir Ünal'ın açıklamalarından satır başları:

Hayvanları Koruma Kanunu'nu bu hassasiyetle yeniden şekillendirmiş bulunuyoruz. Grubumuz, STK'lar, belediyeler, bakanlıklarla görüşmeler gerçekleştirmiştir.

Meclis Araştırma Önergesi, diğer parti gruplarının verdiği Meclis Araştırma Önergeleri ile birleştirilerek 2019'da hayvan haklarının korunması amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuştur.

Konunun tarafı herkesin araştırma komisyonumuzda görüşlerini alınarak kanun teklifinin hazırlığına katkı sunuldu.

SUÇ KAPSAMINA ALINDI

Şehirlerin büyümesi ve ulaşım imanlarının gelişmesi insanların, hayvanlarının yaşam alanlarının kesişme noktasını arttırmakta. Hayvanların rehabilitasyonu ve korunması önemli bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmaktadır.

Yaptığımız düzenlemenin ruhunu, kalbini ve temel fikrini oluşturan bakış açımız şudur: Hayvanlar mal, eşya olmaktan çıkarılıp canlı statüsüne getirilmekte, TCK 151'de hayvanlarla ilgili husus mala zarar vermeden çıkarılıp cana zarar verme noktasına getirilerek suç kapsamına alınmaktadır.

Hayvan refah ve sağlığı temin edilirken hayvanların insanlarla birlikte insanların refah ve huzuruna tehdit oluşturmadan ahenk içinde yaşamalarını temel almaktadır.

HACZEDİLMEYE SON

Hayvanların icra konusu olmaktan, sahiplerinin borçlarından dolayı özel ilgi amacıyla bakılan hayvanların haczedilmesi de ortadan kalkmaktadır.

SAHİPSİZ HAYVAN AYRIMI KALKIYOR

Sahipli-sahipsiz hayvan ayrımını da kaldırıyoruz. Nesli yok olma tehlikesi altında olan hayvanı öldürmek, hayvan neslini yok etme, kasten öldürme, işkence etme, cinsel ilişki, hayvan dövüştürme fiilleri suç olarak düzenlenmektedir.

Sahibi tarafından şikayet hakkı kullanılmasa dahi süreç takip edilecektir.

Suçun hayvana karşı işlenmesi durumunda hem Tarım Bakanlığı hem de adli mercilerce süreç takip edilecek.

YORUMLAR 95
  • snx 2 yıl önce Şikayet Et
    dün bir vatandaş kaldırımdan giderken köpek havlıyor adam biraz yola doğru çıkıyor ve kamyon çarpıyor.köpeklerle iç içemi yaşayacağız.başıboş köpek kalmaması lazım.sahibide tasmasız gezdirmemesi lazım
    Cevapla
  • Payitaht Antalya 2 yıl önce Şikayet Et
    Selamünaleyküm, 3-5 Köpek kaldırımlarda uzunlamasına yatarak kişilerin gecmesine engel oluyorlar. Bunların bir çoğunun köpek barınaklarına konması güvenlik açısından faydalı olacağını düşünüyorum. Devletimizin hassasiyetine güveniyorum,, Allah CC emanet olalım inşallah
    Cevapla
  • xyz 2 yıl önce Şikayet Et
    köpekler seninle aynı mahalleyi paylaşmak zorundamı sen git barınağa kameradan takip ederler seni
    Cevapla
  • Murat 2 yıl önce Şikayet Et
    Niçin bir kaçı ? Hepsi barınağa konsun. Kamera konsun barınağa isteyen takip etsin. Derdim hayvanlara zulm değil ama ailemle yaşadığım mahalleyi köpeklerle paylaşmak zorundamıyım!
    Cevapla
  • eyt 2 yıl önce Şikayet Et
    yıllardır bekleniyor deyince ! bende bi heyecanlandım. EYT çıktı sandım boşuna sevinmişim
    Cevapla
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    İyice inceleyip öyle kanun lastirmak lazım. Sosyal etkilerni iy irdelemek te faydavar. İstanbul sözleşmesi gibi olmasın. Diyanetten ve sosyal bilimciler görüşünü almaklazim. Saygilarimla
    Cevapla
  • Ser... 2 yıl önce Şikayet Et
    kanunun dili çok dikkatli, yoruma açık olmayacak şekilde yazılmalı. Bir gün dine mesafeli bir iktidar veya, yargı gücü gelir ve tüm hayvanları mal olmaktan çıkaran bu yasa çerçevesinde kurbanlık hayvanları da canlıya zarar verme veya öldürme filini işlemekten ceza uygulamaya, yada kanuna göre kurban kesmek canlıya zarar verme diyerek kurban kesmeyi yasak kapsamına almaya kalkamamalı. Hatta kasaplık tüm hayvanlar (canlılar) bu kapsamda suç işlenen canlılar durumuna gelmemeli.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Gaziosmanpaşa'daki toprak kaymasının yaşandığı anlar ortaya çıktı!
Azerbaycan 'Tarihi bir olay' diyerek duyurdu! Ermenistan kabul etti