Aşılamanın o bölgelerimizde düşük kalmasının nedeni 'yok artık' dedirtti

Türkiye genelinde koronavirüs salgınına karşı aşılama çalışmaları devam ederken, özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu illerinde aşılama oranı diğer bölgelere ve illere göre düşük olmasının nedeni açıklandı.

GİRİŞ 03.07.2021 12:35 GÜNCELLEME 03.07.2021 18:00
Bu Habere 150 Yorum Yapılmış

Sağlıkçılar bu durumun ortaya atılan "Koronavirüs kısırlık yapıyor" dedikodusundan kaynaklandığını belirtiyor. Öte yandan farklı dillerde afiş hazırlanmasının da insanlara ulaşabilme adına etkili olacağını düşünüyorlar.

Koronavirüsle mücadele kapsamında aşılama süreci devam ederken, aşılama oranlarında bölgeler arasında oluşan fark dikkat çekici. Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da aşılama oranlarının, diğer bölgelere ve Türkiye ortalamasına göre çok düşük olduğu görülüyor. 

"KÜRTÇE VE TÜRKÇE AFİŞLER HAZIRLADIK"

Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr.Elif Turan yaptığı açıklamada "Orantılama yaptığımızda bile, aşılanma rakam ve hızı batı illerine göre yüzde 30-40 daha düşük seyrediyor. Hemşehrilerimize Kovid-19 aşılarının etkinliğini anlatınca ikna oluyorlar. Özellikle kırsaldaki vatandaşlarımız bir takım söylentilerden hemen etkilenip aşılanmaktan kaçınabiliyor. Aşılanma hızını arttırmak için Türkçe ve Kürtçe afişler hazırladık. Özellikle 60 yaş üzeri kadınların birçoğu Türkçe bilmiyor. Bölgenin şartları göz önüne alınarak, kırsal için mobil ekip ve tanıtım ekipleri oluşturulmalı" dedi.

İMAM KÜRTÇE ANONSLA  AŞI OLMAYA DAVET ETTİ

Koronavirüs salgınıyla mücadelede aşı seferberliği sürdürülen Türkiye'de sağlık çalışanları köy köy dolaşıyor. Batman İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri aşı çalışması için geldikleri Gercüş Kırkat Köyü'nde imamın desteğini aldı. imam, köy sakinlerini Kürtçe anonsla aşılanmaya davet etti.

"AŞI İÇİN ŞEHİR MERKEZİNE GELMİYORLAR"

Mardin Tabip Odası Başkanı Volkan Binbaş da kent ve bölge genelinde aşıya erişim konusunda herhangi bir sıkıntı olmadığını ifade ederek, "Aşılanma oranlarımız istediğimiz seviyede değil ama kırsala gittiğimizde yaşlılara 'aşı yapalım, aşı senin korur' dediğimizde 'tamam yap' diyorlar. Ancak biz gitmediğimizde, şehir merkezine gelmiyor, gelemiyorlar. Bölgede aşılanma hızının yükseltilmesi için mobil hizmet ve tanıtımların daha yoğun şekilde hayata geçirilmesi gerekiyor. Türkçe bilmeyen vatandaşlarımıza ana dillerinde Kovid-19 aşılarının önemi hakkında bilgilendirme yapılmalı" diye konuştu.

Türkiye'de 3. doz aşılama başladı: Sinovac mı, BioNTech mi?Türkiye'de 3. doz aşılama başladı: Sinovac mı, BioNTech mi?

KISIRLIK YALANLARI ORTAYA ATILDI

Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Balık ise geçmişte de çocuk aşı kampanyalarında kısırlık yalanlarının ortaya atıldığını belirterek, şunları söyledi:

"Bu kaygının Doğu ve Güneydoğu illerinde daha yoğun olarak devam ettiğini görüyoruz. Doğu ve Güneydoğu'daki kanaat önderleri mutlaka aşı kampanyalara destek vermeli. Vatandaşa kendi anadilinde aşının koruyuculuğu ve önemi anlatılmalı. Köylerdeki insanlar, aşı merkezlerine gitmekte güçlük çekebiliyor. Sağlık müdürlükleri mobil ekiplerle kırsal bölgelere daha yoğun hizmet götürürse, bölgedeki aşılanma oranları artar."

"EN BÜYÜK KORKUNUN KISIRLIK OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ"

Doç. Dr. Duran Tok ise konuya ilişkin şunları söyledi: "Güneydoğu'daki vatandaşımızın bir kısmı aşıların kısırlık yaptığı yönünde yanlış kanıya sahip. İnsanımızın duygularını istismar ederek, siyasi söylemler üzerinden de aşıya güvensizlik yaratılıyor. Ancak en büyük korkunun kısırlık olduğunu gözlemliyoruz. Doğu ve Güneydoğu'da aşıya ikna konusunda daha özel ve güçlü çalışmalar hayata geçirilmeli."

YORUMLAR 150
  • Murat BURAK 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz ilaç firmalarına güvenmiyoruz. Güvenmiyorum. Kapitalist bunlar.
    Cevapla
  • SATRANÇ 2 yıl önce Şikayet Et
    Ağzı olan konuşuyor.
    Cevapla
  • Orhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Biontech sahibi bile çocuk planlayanlar 3-4 ertelesin dedi odamı yalan söylüyor
    Cevapla
  • Yorum yazan 2 yıl önce Şikayet Et
    En iyi ihtimalle, bir art niyet olmadığını düşünelim. Hala yan etkilerinin belli olmadığı bir aşı adayının kısırlık yapmayacağının garantisi nereden geliyor? Bu durumlar bile beni kıllandırıyor. Her geçen gün aşı olmama noktasında ne kadar doğru karar verdiğimi görüyorum. Bu işte bir iş var...
    Cevapla
  • Erdinç 2 yıl önce Şikayet Et
    Asi olmayan covid olursa devlet tedaviyi karşılamanın bakalim yaptırıyorlar mi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ancelotti inadını kırıyor! Real Madrid'de Arda Güler gelişmesi
Türk SİHA'lar başrolde: Türkiye, Afrika ülkelerinin devlet gücünü artırıyor!