Dışişleri Bakanlığı: Akdeniz'de yaşanan bu trajedi ne ilktir ne de son olacaktır

Dışişleri Bakanlığı, Avrupa'ya yasa dışı yollardan geçmeye çalışırken Akdeniz'de mahsur kalan 43 göçmenin kaybolmasına ilişkin açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanlığı: Akdeniz'de yaşanan bu trajedi ne ilktir ne de son olacaktır
Dışişleri Bakanlığı: Akdeniz'de yaşanan bu trajedi ne ilktir ne de son olacaktır
GİRİŞ 04.07.2021 12:54 GÜNCELLEME 04.07.2021 13:02
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, çoğunluğu Sahraaltı Afrika ülkelerinden 127 göçmeni taşıyan bir botun Akdeniz'de battığı, 84 göçmenin kurtarılmasına karşılık 43 göçmenin kaybolmuş olduğunun üzüntüyle öğrenildiği belirtildi.

"Akdeniz'de yaşanan bu trajedi ne ilktir ne de son olacaktır. Türkiye, göç yollarında meydana gelen bu acı hadiseler ve yaşanan kayıplardan üzüntü duymaktadır. 2021 yılında Akdeniz'de 866 göçmen hayatını kaybetmiştir. Denizde hayat kurtarmak devletler için hem vicdani, hem de hukuki bir zorunluluktur." ifadeleri kullanılan açıklamada, halen AB içerisinde denizde arama kurtarma sorumluluğunun koordinasyonunun sağlanamamış olması ve uluslararası sorumluluğun transit ülkelere devredilmeye çalışılmasının göçmenlerin yaşam hakkı için bir tehdit olduğu vurgulandı.

Açıklamada, ne Libya'nın ne de Türkiye'nin düzensiz göçün kaynağı olmadığı, karma göç hareketlerinin nedeninin Sahraaltı Afrika'da, Afganistan'da ve Suriye'de devam eden istikrarsızlıklar, çatışmalar ve yoksulluk olduğu belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Göçe sebep olan nedenler ortadan kaldırılmadan soruna çözüm bulunması, göçün önlenmesi mümkün değildir. Aksi yönde üretilecek çözümler sadece göçmenlerin, sığınmacıların acılarını ve denizde ölümleri artıracaktır.

Bu vesileyle uluslararası toplumu bir kez daha bölgemizdeki karma göç hareketlerinin kökeninde yatan sorunlara çözüm bulmaya ve adil sorumluluk ve yük paylaşmaya davet ediyoruz."​​​​​​​

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • halk 2 yıl önce Şikayet Et
    bu konuda bizimde hatamız var bizde kesınlıkle göçmen kabul etmememız lazım ,gelenlerı derhal sınırdışı edıp memleketlerıne göndermemız lazım ,
    Cevapla
  • ali 2 yıl önce Şikayet Et
    sen van sınırını aç avrupa sınırını kapat sonra niye öldüler yersen
    Cevapla
  • tunctunc 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa para veriyor ve olayi Türkiyeye yüklüyor..Kabahat bizde asla asla asla onlarda degil´cünki hala avrupanin alcak yüzünü olmayan karterini taniyamadik..üc be$ milyona eyvvalah biz hallederiz diyoruz´neden avrupali bunlar ile ugra$sinki..Bizim ikinci bir kabahatimiz yakalanan göcmenlerin ülkelerinde basin ile temasimiz payla$imimiz olmamasidir..Yazin bir kö$eye üc en fazla 5 senedýe kadar Dünyada cok büyük bor göc dalgasi ya$ancak merkezide Türkiye olcak.
    Cevapla
  • osmanlı 2 yıl önce Şikayet Et
    devletin en güzeli işi burdan yunanistana bir tüp gecit yapmaları ölmeden geçsinler türkiyede nefes alsın artık
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…
Savunma Sanayii'nde bir ilk! ABD, Türkiye'den almaya başladı