Başbağlar Katliamı'nın acısı dinmiyor! TRT o günün vahşet dolu görüntülerini yayınladı

Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde, 28 yıl önce 33 sivilin teröristlerce katledildiği ve terör örgütü PKK'nın en büyük sivil katliamlarından olan Başbağlar Katliamı'nın acısı dinmiyor.

GİRİŞ 05.07.2021 10:00 GÜNCELLEME 05.07.2021 11:34
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Kent merkezine 220 kilometre uzaklıktaki Başbağlar köyüne 5 Temmuz 1993 akşamı gelen PKK'lı teröristler, kadınları derede topladıktan sonra evleri yağmalayıp para, altın ve değerli eşyaları alarak tüm evleri ateşe verdi.

Yapılan zulme karşı çıkan 5 kişiyi de evlerde ateşe vererek öldüren teröristler, akşam namazını kılıp camiden çıkan 28 erkeği de köy meydanında topladı.

Bir süre örgüt propagandası yapan teröristler daha sonra bu kişileri de kurşuna dizdi. Olaydan sonra bölgede yapılan incelemede, yüzlerce boş kovan bulundu.

28 YILDIR ACLARINI HAFIZALARINDAN SİLEMİYORLAR 

Katliamın acısının ilk günkü gibi taze olduğu köyde yaşayanlar, 28 yıl önce yaşadıklarını ve acılarını hafızalarından silemiyor.

Köyde, şehit edilenler her yıl olayın yaşandığı tarihte törenle anılıyor. Özellikle yaz aylarında köylerine gelen vatandaşlar, şehitlikte dua ediyor.

Katliamdan yaralı kurtulan Başbağlar köyünün muhtarı Ali Akarpınar, AA muhabirine, köyün bir gecede küle döndüğünü söyledi.

Akşam namazı sırasında yaklaşık 80 ila 100 kişilik terörist grubunun köye geldiğini ifade eden Akarpınar, şöyle konuştu:

"Başbağlar köyü her zamanki gibi kendi halinde işinde gücündeydi. Terör grubu bizleri camiden alıp toplantı yapacaklarını söylediler. Bizi şu anda bulunduğumuz o mera alanına getirdiler. Diğer bir grup da tabii bizim haberimiz yok, evleri yakıp talan ediyorlar. Bayanları toplayıp ziynet eşyalarına varıncaya kadar almışlar. Takriben yarım saat süreyle örgüt propagandalarını yapmışlardı. Daha sonra üzerimize kurşun yağdırdılar. Bu gördüğünüz alanda 27 köylüm, yüzlerce mermiyle can verdi. 33 kişiden birini, köyün ortasında vurdular, 5 kişi de evlerinde diri diri yakılarak can verdi."

5 Temmuz 1993’te yaşanan Başbağlar Katliamı’nı TRT bu cümlelerle aktarıyor:

“Burası Sırp saldırılarının yaşandığı Bosna Hersek değil; teröristlerin katliam yaptığı Erzincan’ın Başbağlar Köyü. Teröristler burada çocukların gözü önünde babalarını öldürdüler.”

"İKİ AY SONRA GELDİM HALA KÖYDEKİ YANGIN SÖNMEMİŞTİ" 

Akarpınar, katliamdan yaralı kurtulduğunu belirterek, hastanedeki tedavisi sonrası 2 ay sonra köyüne geri döndüğünü aktardı.

Taburcu olup köye geldiğini anlatan Akarpınar, "İki ay tedavi gördüğüm hastaneden çıktıktan sonra 5 Eylül 1993'te köye geldim ve hala yangın sönmemişti. Köy dozerlerle dümdüz edilmişti. Evimizin içinde kalan eşyamızı da hiçbir şey de alamadık." ifadelerini kullandı.

Katliamda babasını, ağabeyini ve birçok yakınını kaybeden köylülerden Ali Akpınar ise gözyaşları içinde yaptığı konuşmada, acının halen içlerinde taze olduğunu dile getirdi.

Olaya karışanların cezasını çekmesini istediklerini belirten Akpınar, "28 sene önce şehitlerimiz ahirete gittiler, bizler yaşıyoruz ama hep acı içinde yaşıyoruz. Onları hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız ve unutturmayacağız. Hep acı çekiyoruz, her sene... Hiç unutmuyoruz." dedi. 

Köylülerden Şerif Gül de Başbağlar Katliamı'nın planlı yapıldığını anlatarak, kendilerine bu acıyı yaşatanların bulunup cezalandırılmasını istedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 9
  • Vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    PKK terör örgütünün hain katliamında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah rahmet eylesin, mekanları cennet olsun. Aynı şekilde Sivas ilinde gözü dönmüş hainler tarafından yakılarak katledilen vatandaşlarımıza da Allah rahmet eylesin mekanları cennet olsun. Bunların amacı belli zaten, ne olursa olsun, birlik ve beraberliğimizden ödün vermeyeceğiz. Bu vatan bizimdir.
    Cevapla
  • Salih 2 yıl önce Şikayet Et
    İki olay farklı. Eşitlemeyin hemen. PKK değil sadece. Alevi TİKKO orgutu de bu eylem içindeydi. Sivas'ta olunca Sünniler yaptı. Başbağlar olunca PKK. Hayır mezhepçi Alevi katliamı Basbaglar
    Cevapla
  • Mizah 2 yıl önce Şikayet Et
    Ermeni katliamı , ve biz hala bunları hapislerde yaşatıyoruz ya çok ağırıma gidiyor. İdam önüme gelsin hemen imzalayacağım yalanına devam.
    Cevapla
  • Sivaslı Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Halkımızı tahrik etmek, ikilik yaratmak için, Sivas olaylarını ve Başbağlar Katliamını , aynı hainler yaptı ve insanlarımız katletti. Sivasta ölenlerde bizim, Başbağlarda ölenlerde bizim, suçsuz, masum insanlar katledildi. Sivas olaylarından dolayı, suçsuz yere yatan insanlarda bizim. Akıllı olmalıyız ve tahriklere meydan vermemeliyiz. Birlik olmalıyız. Bizim, bizden başka dostumuz yok. Ülkemiz ve Milletimiz üzerinden, oyunlar oynanıyor. HAİNLER İÇİN , YAŞASIN CEHENNEM.
    Cevapla
  • tayyare tb2 2 yıl önce Şikayet Et
    Ayni gun yakalanan teroristler Erzincan emniyet mudurlugunden hangi Chp milletvekili tarafindan araya girilerek ve hangi Emniyet mudurunun yardimiyla tum kayitlar silinerek kacirildi biz Erzincanlilar cok cok biliyoruz. Intikamimiz hala alinamadi maalesef. Allah devletimize zeval vermesin.
    Cevapla
  • aysel 2 yıl önce Şikayet Et
    pkknın siyasi uzantısı olduğunu söyleyen hdp ile ittifak yapan chp, ip ve saadet partileri otursun düşünsün. Zalimler sizi.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Galatasaray ve Fenerbahçe'nin gözü dev gelirde!
Merkez Bankası anketi açıkladı: İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini