Yakın tarihin kara lekesiydi: Diyarbakır Cezaevi müzeye dönüştürülüyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 12 Eylül Askeri darbesinden sonra yaşanan işkencelerle hafızalara kazınan Diyarbakır Cezaevi’nin kültür merkezine dönüştürüleceği açıklaması sonrası gözler Adalet Bakanlığı’nın yapacağı çalışmaya çevrildi.
Ayrıntıları henüz netleşmeyen çalışmaya göre cezaevi binalarının tamamen yıkılarak yerine bir müze ve kültür merkezi inşa edilmesi planlanıyor. Cezaevinin müzeye dönüştürülmesi uzun yıllardır Türkiye’nin gündemindeydi.
Erdoğan önceki gün Diyarbakır’a yaptığı ziyarette 2015 yılında sonlanan Çözüm Süreci ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken, konuşmasının bir bölümünde 12 Eylül döneminde yaşanan işkencelerle hafızalara kazınan Diyarbakır Cezaevi ile ilgili müjde verdi. Erdoğan, “Geçmişte uzunca bir dönem adı zulümle, işkenceyle, insanlık dışı muamele ile anılan Diyarbakır Cezaevi’ni yakında boşaltıyor ve kültür merkezi olarak sizlerin hizmetine sunuyoruz. Adalet Bakanlığımız bu konuda gerekli hazırlığı yapıyor. Böylece Diyarbakır’ın hafızasındaki bir kötü anıyı ortadan kaldırmış oluyoruz” dedi.
ŞEHRİN İÇİNDE KALDI
Erdoğan’ın açıklaması, mevcut cezaevi binalarının korunarak bir kültür merkezine dönüştürüleceği şeklinde yorumlandı ancak Adalet Bakanlığı’nın başlattığı çalışmada ayrıntıları henüz netleşmese de farklı bir yol izleneceği ifade ediliyor. Çalışmada öncelikle cezaevinin kapatılması, buradaki yaklaşık bin hükümlü ve tutuklunun yeni Diyarbakır Ceza İnfaz Kurumları Kampusu’na nakli planlanıyor. Önümüzdeki yıl ise cezaevinin mevcut binalarının yıkılması ve yerine bir müze ve kültür merkezinin inşa edilmesi öngörülüyor. Cezaevi yerleşkesindeki yeni sürecin Kültür ve Turizm Bakanlığı ya da TOKİ üzerinden yürüyebileceği, ancak bu konuda da henüz bir netlik bulunmadığı belirtiliyor.
-
Akıncı Imam 3 yıl önce Şikayet Etyıkın geçsin şu ucubeyi...Beğen
-
Serdengeçti 3 yıl önce Şikayet Etbence yıkılsın park olsunBeğen
-
burhan 3 yıl önce Şikayet Etkötü anıları silmek icin yıkılsın daha iyi olur.Beğen
-
Henri 3 yıl önce Şikayet EtNeyseki mutahitlere verilip site yapılarak değerlendirilmediBeğen Toplam 1 beğeni
-
ali 3 yıl önce Şikayet EtHer nerde işkence yapan varsa ve buna müsade eden varsa Allah Belasını versin. Cennet Yüzü görmesinBeğen Toplam 2 beğeni