İnönü'nün 'darbe tehdidi' Yassıada belgelerinden çıktı: Özel'in çarpıtması başarısız oldu!

Başkan Erdoğan'ın, İnönü'nün 27 Mayıs öncesi yaptığı darbe tehdidi içeren açıklamalarını hatırlatmasının ardından, CHP'li Özgür Özel'in öncülük ettiği çarpıtma girişimi Yassıada tutanaklarına takıldı.

İnönü'nün 'darbe tehdidi' Yassıada belgelerinden çıktı: Özel'in çarpıtması başarısız oldu!
İnönü'nün 'darbe tehdidi' Yassıada belgelerinden çıktı: Özel'in çarpıtması başarısız oldu!
GİRİŞ 11.07.2021 09:51 GÜNCELLEME 11.07.2021 10:26
Bu Habere 72 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İsmet İnönü'nün 27 Mayıs öncesi yaptığı darbe tehdidi içeren açıklamalarını hatırlatmasının ardından, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in öncülük ettiği çarpıtma girişimi Yassıada tutanaklarına takıldı. Özel, İnönü'nün Meclis kararıyla tutanaklardan çıkarılan konuşmayı hiç yapmadığını iddia ederken, o ifadeler Yassıada belgelerinden çıktı.

KOMİSYON BELGESİ

Yassıada davalarının soruşturma eklerinde ortaya çıkan ifadeler, aynı dönemde Meclis'te bulunan gazeteci kökenli Demokrat Parti milletvekili Mithat Perin'in tuttuğu notlar arasında bulundu.

Mithat Perin'in tuttuğu notlar.

Yassıada Tazminat Komisyonu evrakları içinde yer alan daktilo ile yazılmış konuşma, "Cumhuriyet Arşivleri, Yassıada Fonu, 19 no.lu kutu, 55 no.lu gömlek, sıra 1, evrak 1'de, Merkez Soruşturma Kurulu'nun 03.08.1960 tarih ve 809 sayılı 4 No.lu Tali Soruşturma Kurulu'na gönderdiği yazının eki 7. Sırası'nda" yer aldı.

CEZA GETİREN KONUŞMA

Cumhurbaşkanı Kararı ile kurulan Yassıada Tazminat Komisyonu'nun incelediği evrakların tasnifi sırasında ortaya çıkan belgenin, Mithat Perin tarafından tutulan 3 sayfalık notların daktiloya çekilmiş hali olduğu belirlendi. Belgelerde İsmet İnönü'nün 12 birleşim Meclis'ten geçici olarak çıkarılma cezası verilmesi sonrasında anılan konuşmayı yaptığı ifade edildi.

İnönü'nün, Meclis'ten çıkarılmadan önce yaptığı ve tutanaklardan çıkarılan konuşmada şu ifadeler yer aldı:

AÇIKÇA DARBE TEHDİDİ

"Buraya gelirken dışarıda Meclis binasını kuşatmış bir tabur asker gördüm. Başlarında bir genç binbaşı vardı. Siz benden korkuyorsunuz. Benden korkuyorsunuz ama dışarıya getirdiğiniz askerlere kumanda eden binbaşıdan da korkuyorsunuz. Korktuğunuzu, ona güvenmediğinizi ispat etmek için size şöyle bir teklifim var. Çağırın binbaşıyı beni alıp götürmesini söyleyin bakalım emrinize itaat edecek mi? Size bunun aksi bir teklifim de var. Binbaşıyı ben çağırayım ve Meclisi feshettireyim. Bunu ister misiniz? Siz böyle inanmadığınız insanlarla bir ihtilalin bastırılacağına inanmakla bir kere daha hatalı bir yola sapmış bulunuyorsunuz. İhtilal olacak ve siz bundan kurtulamayacaksınız."

Adnan Menderes'in son günü.

KAYNAK: AKŞAM GAZETESİ
YORUMLAR 72
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    CHP geçmişte gavurların ülkemizdeki müttefikiydi. Halende öyledir. Bunlar istemezükçü. Bu milletin hayrına rüya görmezler.
    Cevapla
  • SATRANÇ 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu İnönü kazım Karabekir paşa ile Atatürk ün arasını açmak için ne fırıldak iftira ve yalan kurdu ki değerli bir vatanperver kahraman paşa yi Zor duruma düşürdü. ula bunlarin cinsi aynı. kafası çalışmayan lozanda adaları yunana veren, Musul Kerkük u bırakıp gelen Irak, Suriye sınırını kalıcı belirleyemeyen boş biri. Millî Şef. miş. Yerim senin şefini
    Cevapla
  • Arif kor 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah bu chp nin cezasını versin geçmişte bunlar değilmiydi bu halka kan kusturan
    Cevapla
  • Kerem YILDIRIM 2 yıl önce Şikayet Et
    Milletle ve milletin ınancıyla her zaman kavgalı olan İnönü ve onun zihniyeti kaybetmeye mahkumdur
    Cevapla
  • ÇAKAR............. 2 yıl önce Şikayet Et
    İNÖNÜ VATAN HAİNİDİR ÇÜNKÜ uçak fabrikalarını kapatmıştır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı
O soru çileden çıkarmaya yetti! Mehmet Büyükekşi, kritik toplantıyı terk etti