Son Dakika Haberi: Rize'den acı haber! Ölü ve kayıp sayısı arttı

Son Dakika Haberi: Rize'nin Güneysu ilçesi heyelan sonucu çöken evin enkazı altında kalan Ayşe Karali'nin (28) cansız bedenine ulaşıldı. Sel ve heyelan sonucu ölü sayısı 7'ye yükselirken, kayıp 1 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

GİRİŞ 15.07.2021 15:00 GÜNCELLEME 15.07.2021 15:01
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde etkili olan şiddetli yağış, yaşamı olumsuz etkiliyor. Rize'de sağanak nedeniyle derelerin su seviyesi yükseldi. Ardeşen ilçesinde bazı dereler taşarken, Armağan köyünde yollar, ulaşıma kapandı. Işıklı köyünde ise bazı evlerin zemin ve bodrum katlarını su bastı.

ÖLÜ SAYISI 7'YE YÜKSELİRKEN KAYIP 1 KİŞİ İSE ARANIYOR

Rize’de meydana gelen sel ve heyelan sonucu ölü sayısı 7'ye yükselirken, kayıp 1 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

Rize'de dün etkili olan şiddetli yağışlar sonrasında merkeze bağlı Muradiye beldesinde yıkılan 3 katlı binanın enkazı altında sürdürülen çalışmalar sırasında bugün saat 14.00 sıralarında 2 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı. Muradiye beldesinde bir binanın yıkılması sonucu altında kalan 3 kişiden Hacere Mert'in cansız bedeni gece çıkartıldı. Eşi Nuri Cemal Mert ve yağmurdan kaçarak evin altına sığındığı öğrenilen Batuhan Delihasan’ı ise arama çalışmaları dün geceden bu yana AFAD, İDAK, AKUT ve JÖAK ekipleri tarafından sürdürülüyordu.

Yapılan çalışmalar sonrası saat 14.00 sıralarında kayıp Nuri Cemal Mert ve yağmurdan kaçarak evin altına sığındığı öğrenilen Batuhan Delihasan'ın cansız bedenine ulaşılırken, böylelikle seldeki ölü sayısı 7'ye yükseldi. Güneysu ilçesindeki kayıp şahsı arama çalışmaları sürüyor.

MAHSUR KALANLAR KURTARILIYOR

Rize'de sel ve heyelanlarda mahsur kalanlar için ekipler seferber oldu. Rize'nin yanı sıra Erzurum, Samsun ve Ordu il AFAD ekipleri ile AKUT ve İDAK ekipleri mahsur kalanları güvenli bölgelere tahliye etti. Vatandaşlar yakınlarının yanına ve misafirhanelere yerleştiriliyor.

’DERE YATAKLARINDAN UZAKLAŞIN’ ÇAĞRISI

Karadeniz Sahil Yolu Işıklı mevkisinde ise ulaşımda aksama yaşanırken, şiddetli yağışın sürdüğü bölgede taşkın riskine karşı yetkililer, dere yataklarından uzak durulması çağrısı yapıyor. 

GÜNEYSU'DA SEL VE HEYELAN

Rize'nin Güneysu ilçesinde şiddetli yağışa bağlı oluşan sel ile heyelanın yol açtığı hasar gün ağarınca ortaya çıktı.

Sel ve heyelan nedeniyle ilçe merkezinde iki caddede yaklaşık 3 metre yüksekliğinde toprak birikintisi oluştu. Gece geç saatlerden itibaren çevre illerden ve Rize'den gelen ekipler ilçe merkezinde temizleme çalışmasını sürdürüyor.

Güneysu Belediye Başkanı Rıfat Özer, AA muhabirine, dün akşam saatlerinde etkili olan yağışın ardından sel ve heyelan meydana geldiğini, merkeze elektrik verilemediğini söyledi.

ERDOĞAN TALİMAT VERDİ, BAKANLAR RİZE'YE GİTTİ

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Rize'de etkili olan şiddetli yağış sonrası meydana gelen sel bölgesinde incelemelerde bulunmak için kente geldi.

BAKAN SOYLU İLK İNCELEMELERİN ARDINDAN AÇIKLAMA YAPTI

İçişleri Bakanı Soylu, incelemelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, hem Rize'ye hem de Türkiye'ye geçmiş olsun dileyerek, geçen yıl aynı dönemde de bölgede benzer hadisenin yaşandığını söyledi.



Meteorolojinin tespitlerine göre bölgede, saat 15.00 ve 16.00'dan itibaren yoğun bir yağış gerçekleştiğini belirten Soylu, 7 saat içerisinde metrekareye 220 kilogram yağış düştüğünü dile getirdi.

Yağışın Çayeli, Kalkandere, Güneysu ilçeleri ile merkeze bağlı Muradiye beldesinde, özellikle de Güneysu ve Muradiye'de etkili olduğunu ifade eden Soylu, "Şu anda ulaşılamamış ve mahsur kalmış vatandaşımız, şu andaki bilgimize göre yok. Köylerinde mahsur kalmış vatandaştan bahsediyorum. Yaklaşık 53 köy yolu ve bağlısı şu anda kapalı durumda. Ekiplerimiz çalışmalarına devam ediyorlar." diye konuştu.

 

RİZE VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA

Rize Valisi Kemal Çeber, kentteki son durumla ilgili bilgi verdi. Çeber'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: 

"Bazen öyle yağışlar yaşıyorsunuz ki, afetle mücadelenin ne kadar zor olduğunu anlıyorsunuz. 

Çayeli 212, Güneysu 219 kilogram yağış aldı. 6 ilçede çok yoğun hissedildi. Başta Çayeli Maden bölgesinde. 

Muradiye beldemizde maalesef bir evimiz toprak kayması nedeniyle göçtü. İki tane büyüğümüzün olduğunu öğrendik. Yüzde yüz teyit edebilmiş değiliz. Büyüklerimizin o evde olduğunu değerlendiriyoruz. Bir gencimiz de 4 katlı bir binada olduğu bilgisi var. Teyit edemedik. Çalışmalar başladı. Bir tane de Güneysu ilçemizde bir vatandaşımızdan haber alamadık. 

Yüze yakın köyümüzde toprak kayması, yol kapanması gibi durum var. Her birinde çalışma devam ediyor. 20-30 köyümüzün yolunu açtığımızı da ifade edebilirim."

AFAD: 30'A YAKIN İHBAR VAR

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Rize'deki aşırı yağışlar sonucu bölgedeki olaylara destek vermek amacıyla Erzurum, Samsun ve Ordu il AFAD ekiplerinin bölgeye sevk edildiğini bildirdi.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Rize ili genelinde bugün aşırı yağışlara bağlı olarak sel ve su baskınları meydana geldiği belirtildi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre Rize'nin Çayeli ilçesi bakır istasyonunda metrekareye 190, Çayeli ilçesinde metrekareye 148, Güneysu ilçesinde metrekareye 207 kilogram yağış düştüğü bilgisinin alındığı belirtilen açıklamada, Güneysu, Pazar, Ardeşen, Çayeli, Hemşin ve Çamlıhemşin ilçelerinde aşırı yağışlar sonucu 30'a yakın ihbarın alındığı ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Rize ili Muradiye Beldesi, Orta, Karayemiş ve Tepebaşı köylerinde bazı binalarda çökmelerin olduğu bilgisi alınmıştır. AFAD, JAK, itfaiye, sağlık ve emniyet ekipleri bölgede çalışmalara devam etmektedir. Tedbir amacıyla bugün gündüz saatlerinde Erzurum ilinden görevlendirilen arama kurtarma personeli bölgede çalışmalara başlamış olup Trabzon ilinde bekletilen Samsun ekibi de Rize ilinde çalışmalara katılmıştır. Taşkın nedeniyle yolu kapanan Güneysu ilçesine bağlantı yolundan ulaşım sağlanmaktadır.

Rize'deki aşırı yağışlar sonucu bölgedeki olaylara destek vermek amacıyla Erzurum, Samsun ve Ordu il AFAD ekipleri bölgeye sevk edilmiştir. Ayrıca Tokat il AFAD'dan da bir ekip tedbir amacıyla Trabzon'a sevk edilmiştir. Gelişmeler AFAD tarafından 7/24 takip edilmektedir."

'DERE YATAKLARINDAN UZAKLAŞIN' ÇAĞRISI

Karadeniz Sahil Yolu Işıklı mevkisinde ise ulaşımda aksama yaşanırken, şiddetli yağışın sürdüğü bölgede taşkın riskine karşı yetkililer, dere yataklarından uzak durulması çağrısı yapıyor. 

5 KATLI BİNA HASAR GÖRDÜ, 10 KİŞİLİK AİLE TAHLİYE EDİLDİ

Çayeli ilçesi Madenli Beldesinde heyelan sonucu Sağkol ailesinin yaşadığı 5 katlı bina hasar gördü. O sırada evde bulunan 10 kişilik aile korkuyla kendilerini dışarı attı. Tahliye edilen aile, sağlık ocağına sığındı.

KARADENİZ SAHİL YOLU'NDA AKSAMA

Kentte öğleden sonra başlayan yoğun sağanak sonucu Çayeli ilçesinin Madenli beldesi Merkez Mahallesi'nde menfezler tıkandı.

İl Özel İdaresi ekipleri, Madenli'nin yanı sıra yağışın etkili olduğu aynı ilçedeki Büyükköy beldesinde de çalışma başlattı.

Çayeli ilçesindeki Madenli Deresi'nin taşması nedeniyle Karadeniz Sahil Yolu'nda ulaşımda da aksamalar yaşanıyor. Bazı bölgelerde büyük su birikintilerinin oluştuğu yolun bazı bölümlerinde ise selin taşıdığı taş, toprak ve odun parçaları sebebiyle araçlar ilerleyemiyor.

ÇAY BAHÇESİNDEKİ HEYELAN KAMERADA

Rize'de öğle saatlerinde başlayan şiddetli yağış maddi hasara neden oldu. Ardeşen ilçesine bağlı Armağan köyü Dereciler mevkiinde çay bahçesinde heyelan meydana geldi. Yaşanan yağışı cep telefonu ile ikametinden görüntülemeye çalışan bir vatandaş evinin önündeki çay bahçesinde yaşanan heyelan anına tanık oldu. Yanında bulunan kızı ile pencereden dışarıya bakarken heyelan anını çeken vatandaş, "Oyy, oyy İsmail ben sana dedim ki burası kopuyor, hiç oralı olmadın" ifadelerini kullandı.

BAŞKAN ERDOĞAN SON DURUMLA İLGİLİ BAKAN SOYLU VE VALİ CEBER İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize’de şiddetli yağışa bağlı oluşan sel ve heyelanlarla ilgili, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Rize Valisi Kemal Çeber ile telefonda görüşerek bölgedeki durum hakkında bilgi aldı.

KAYNAK: DHA, HABER7
YORUMLAR 52
  • pus 2 yıl önce Şikayet Et
    Hepiniz bilir kişi olmuşsunuz
    Cevapla
  • mehmet ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Hayatını kaybedenlere rahmet olsun. Arazi ve iklim şartlarına uygun olmayan yapılaşmanın sonuçlarını yaşıyoruz. Karadeniz bölgesinde eğimli arazi olduğu ve zemininde sağlam olmadığı bir çok yerde bile çok katlı binalar mevcut, heyelan bölgesinde dere yataklarında zaten ev yapmak olmaz, ama bölgede maalesef yapılaşma hep böyle.
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Rizelilere geçmiş olsun. Allah tez zamanda ferahlık versin. İzmirde olsaydı, içki içiyorlardı, açık saçık giyiyorlardı derdik ama şimdi rize de olunca doğal afet diyelim. İşte buna afet denir. E ne günah işlemişler de başlarına bu gelmiş?
    Cevapla
  • Paşam123 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne güzel dedin, nerede olursa olsun buna Afet denir diye. Neden lafı dolandırıyorsun ki! Afetler içki içeni de içmeyeni de seçmiyor aslanım. Günahlı günahsızı da! Afetlerde acılar paylaşılır senin gibi çok bilip ukalalık yapmaz! Onları bilmem ama senin sevaplık bir durumun olmadığı aşikar. Allah akıl fikir versin sana ve senin gibi düşünenlere...
    Cevapla
  • terazi 2 yıl önce Şikayet Et
    ölenlere rahmet dilerim ve sorarım bir ilde veya ilçede özel idare belediye dsi karayolları artı büyükşehir yetki karmaşası kamu bir ilde tek çatı altında olması gerekmezmi bu idareler inanın huzurevi gibi emeklisi on yıllar geçen yorgun dedelerle dolu devlet zorunlu emeklilik getirmesse fakirin fukaranın vergisini yer durur kamu dedeleri ha gerçek çalışan maaşını hakedenlere helal olsun onlarında hevesini kırıyor 70 lik dedeler
    Cevapla
  • Bitez 2 yıl önce Şikayet Et
    %45 eğilimli araziye çay tarlası yap,dibine de apartman kondur,olacağı budur.Doğu karadenizde yapılaşma gerçekten tam bir felaket.Dere yataklarına ev yapmak bir de çok çirkin,o muhteşem doğaya hakaret çirkin biçimsiz aparman ev kondu kondur...İhanet budur...Tüm bölge kentsel dönüşümle çevreye tabiata uygun olarak yeniden yıkılıp yapılmalı.yeni sellerin vurmasını beklemeden...
    Cevapla
  • Yağmur 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen konyalısın galiba kafana göre yorum yapmışsın arazi yapısına göre insanlar başlarının çaresine bakıyor arazisine çay ekip geçimini sağlıyor evinide arazisine yapıyor çok biliyor san yer göster oraya yapalım Allahtan geldi mt 2 ye 200kg yağiş sana da yağsa sende böyle olursun şükür elhamdulillah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fitch Ratings'den Türkiye açıklaması: 'Atılması gereken adımlar var'
Erdoğan-Özel görüşmesine CHP'den ilk itiraz Kılıçdaroğlu'ndan geldi